Διαφήμιση

Η άποψή σου μπορεί να ενδιαφέρει περισσότερους απ’ όσους φαντάζεσαι. Γι’ αυτό μην την κρατάς για τον εαυτό σου. Μοιράσου τη μαζί μας μέσω της συγκεκριμένης στήλης. Περιμένουμε ενυπόγραφες γνώμες, σχόλια και απόψεις σχετικές με το αντικείμενο του aLive (επαγγελματικός ήχος, φωτισμός, εικόνα, μουσική τεχνολογία, djing κλπ), στο e-mail: alive@alive.gr. Ιδανική συνοδεία στο κείμενο που θα μας στείλετε θα ήταν μια φωτογραφία (είτε δική σας, είτε σχετική με το θέμα στο οποίο αναφέρεστε…)

Τετάρτη, 28 Σεπτέμβριος 2016 12:41

Από την IBC 2016 στη θλιβερή Ελληνική broadcasting πραγματικότητα...

του Βασίλη Λαδονικόλα

Η IBC 2016 έκλεισε χθές τις πόρτες της αποδεικνύοντας εμπράκτως, ότι οι νέες τεχνολογίες και κυρίως οι νέες ιδέες στον ταχύτατα εξελισσόμενο χώρο του broadcasting κυριολεκτικά απογειώνονται χρόνο με το χρόνο… Ως κλίμα και αίσθηση μπορεί να περιγραφεί ως το ακριβώς αντίθετο του Ελληνικού τηλεοπτιού τοπίου μετά βεβαίως και τις πρόσφατες εξελίξεις (νέες προδιαγραφές και όροι, διαδικασία αδειοδότησης και όσα φαιδρά τεχνολογικά συμβαίνουν εσχάτως στα μέρη μας, όπως οι περιορισμοί στη χωρητικότητα του φάσματος, η ‘φτωχή’ ανάλυση εκπομπής κλπ), το οποίο μοιάζει να βρίσκεται έτη φωτός πίσω από τη σύγχρονη πραγματικότητα και κυρίως από την broadcasting και filming αντίληψη, κουλτούρα και νοοτροπία, έτσι όπως αυτή εκφράστηκε στο φυσικό της χώρο, την έκθεση IBC 2016 στο RΑΙ του Αμστερνταμ.

Όταν το 4Κ, το SVoD, οι σουίτες τύπου DFP (και δεκάδες άλλες τεχνολογικές προκλήσεις που ήδη εφαρμόζονται και δουλεύουν) τείνουν να γίνουν η νέα πραγματικότητα και εμείς εδώ θεωρούμε θεαματική υπέρβαση την high-def εκπομπή (και αντίστχοια παραγωγή), τότε προφανώς το χάσμα και η διαφορά φάσης είναι τεράστια. Αν σε όλα αυτά προστεθούν οι αμφιλεγόμενες (και κατά πολλούς τραγικά οπισθοδρομικές και τεχνολογικά ξεπερασμένες) τρέχουσες διαδικασίες εκσυγχρονισμού του τηλεοπτικού τοπίου σε επίπεδο θέσπισης νέων προδιαγραφών και τρόπου εφαρμογής τους, τότε εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι όσοι από την Ελληνική τηλεοπτική αγορά επισκέφτηκαν φέτος την IBC θα ένιωσαν περίπου σα να διακτινίστηκαν στο μέλλον…

Αναμφίβολα θα είχαν εκατοντάδες λόγους για να το κάνουν, απλά εμείς επισημαίνουμε μερικούς, όπως αυτοί προέκυψαν από τα συνέδρεια που έλαβαν χώρα στα πλαίσια της έκθεσης, χωρίς να ξεχνάμε βεβαίως και τους πραγματικούς πρωταγωνιστές, τα εκατοντάδες νέα προϊόντα απ’ όλους τους τομείς της broadcasting τεχνολογίας που παρουσιάστηκαν στη μεγαλύτερη IBC που έγινε ποτέ…

Στα πλαίσια της έκθεσης, η GAFA, η περίφημη ‘παρέα’ γιγάντων (Google, Apple, Facebook και Amazon) πιστοποίησαν ότι είναι οι μεγαλύτεροι παίκτες στον τομέα του video space. Σύμφωνα άλλωστε με τον Ben Faes της Google “πολύ σύντομα θα υπάρχουν μόνο δυο πράγματα που θα κάνουμε πιο συχνά από το να παρακολουθούμε videos, να κοιμόμαστε και να εργαζόμαστε (ας του πεί κάποιος ότι το τελευταίο μάλλον δεν αφορά τη χώρα μας…)

Οσον αφορά το You Tube, αυτό βεβαίως εξακολουθεί να αποτελεί έναν γιγάντιο οργανισμό, φιλοξενώντας δισεκατομύρια θεατές κάθε μέρα, ενώ σύμφωνα με τους πρόσφατους υπολογισμούς των στελεχών του, περίπου 400 ώρες οπτικοποιημένου περιεχομένου αναρτώνται στο You Tube ανά λεπτό, ενώ τα μεγάλα media ‘μαγαζιά’ το θεωρούν το Νο 1 πόλο προσέγγισης νεανικού (και όχι μόνο) κοινού.

Οσον αφορά τις μάχες των δικαιωμάτων, η διαμάχη μεταξύ των παραγωγών περιεχομένου και των ‘πειρατών’ καλά κρατεί, καθώς μόνο πέρυσι το You Tube αναγκάστηκε να κλείσει  10.000 λογαριασμούς λόγω αποδεδειγμένης παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων.

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα νέα σουίτα που παρουσιάστηκε ακούει στο όνομα DFP (DoubleClick for Publishers) και παρέχει video advertising ως μέρος του  video stream, κάτι που σημαίνει ότι ο χρήστης / θεατής δεν μπορεί να παρακάμψει το διαφημιστικό περιεχόμενο κι έτσι αυτοί που παρακάπτονται είναι οι ad blockers. 
Η εν λόγω τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε από την TF1 στο  streaming του πρόσφατου πανευρωπαικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Euro 2016.

Οσον αφορά τις υπηρεσίες Streaming Video-on-Demand (SVoD), αυτές γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα πολλών ερευνών, αλλά και την ανοδική τάση των νέων συνδρομών, αυξάνονται συνεχώς τα νοικοκυριά που εγκαταλείπουν την παραδοσική τηλεοπτική εκπομπή (ελεύθερα κανάλια) αλλά και τις Pay TV πλατφόρμες όπως τις ξέραμε και το free terrestrial περιεχόμενο και στρέφονται στην παρακολούθηση περιεχομένου αποκλειστικά σχεδόν μέσω streaming services. Αρκετοί ‘ παραδοσιακοί’ τηλεοπτικοί σταθμοί πρώτης γραμμής, όπως το Sky για παράδειγμα αναπροσαρμόζουν τη στρατηγική τους (με ότι τεχνολογικά αυτό συνεπάγεται), εστιάζοντας προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να μη χάσουν το κοινό τους αλλά και να το εμπλουτίσουν με νέο που ηλικιακά και καταναλωτικά είναι και το αγαπημένο των διαφημιστών…

Ένα εξίσου ενδιαφέρον στοιχείο έχει να κάνει με την on line διάδραση καθώς παρατηρήθηκε στατιστικά ότι οι συνδρομητές σε one online streaming παρόχους περιεχομένου συνήθως εγγράφονται ευκολότερα και μαζικότερα και σε άλλους αντίστοιχης φιλοσοφίας online service παρόχους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι χρήστες του Netflix οι οποίοι δηλώνουν ότι κατά 2,5 φορές περισσότερο από άλλους τηλεθεατές εγγράφονται συνδρομητές στο Spotify και στο Amazon Prime, γεγονός ενδεικτικό της νέας on line κουλτούρας.

Και μιας και κάναμε λόγο για το Netflix, ο Chris Whiteley στέλεχος του Netflix, δήλωσε στα πλαίσια της φετινής IBC (ίσως υπερβάλλοντας και λίγο), ότι το Netflix πλέον διατίθεται σε περισσότερες από 1.000 διαφορετικές πλατφόρμες και συσκευές (από  smartphones, έως laptops, παιχνιδοκοσνόλες, smart TVs κλπ). Σήμερα εκπροσωπείται σε περισσότερες από 190 χώρες – αγορές, έχοντας 83 εκατομμύρια μέλη, ενώ φέτος μόνο για εξοπλισμό δαπάνησε 800 εκ. δολλάρια (έως τώρα), ενώ έχει παράξει περισσότερες από 600 ώρες νέου περιεχομένου μέσα στο 2016.

Η IBC 2016 είναι πλέον παρελθόν και ως την επόμενη IBC (15-19 Σεπτεμβρίου 2017) όπου θα δούμε τις νέες ταχύτατες τεχνολογικές και media-κές εξελίξεις, ας προσγειωθούμε στη ζοφερή και μίζερη πραγματικότητα του δικού μας ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, όπου οι μισοί μετρούν αντίστροφα τον εναπομείναν χρόνο για το ‘μαύρο’ που τους έρχεται και οι άλλοι μισοί που ‘υπερθεμάτισαν’ προσπαθούν  να λύσουν τα αυτονόητα, υπό τη μπαγκέτα θεσμών και ατόμων που δυστυχώς ούτε οι ίδιοι αλλά ούτε οι αρμόδιοι σύμβουλοι τους (όπως αποδείχθηκε περίτρανα και στην IBC με ενδεικτικές τις εξελίξεις που περιγράψαμε πιο πάνω), δεν έχουν και μεγάλη σχέση με το σύγχρονο τηλεοπτικό προϊόν και τις ανάγκες της ψηφιακής κοινωνίας από την οποία διαμορφώνεται και διαμορφώνει. 
Με την ελπίδα στην επόμενη IBC (2017) τα πράγματα για το Ελληνικό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και τους εργαζόμενους σε αυτό να είναι λιγότερο 'μαύρα'...

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση