Διαφήμιση

Η άποψή σου μπορεί να ενδιαφέρει περισσότερους απ’ όσους φαντάζεσαι. Γι’ αυτό μην την κρατάς για τον εαυτό σου. Μοιράσου τη μαζί μας μέσω της συγκεκριμένης στήλης. Περιμένουμε ενυπόγραφες γνώμες, σχόλια και απόψεις σχετικές με το αντικείμενο του aLive (επαγγελματικός ήχος, φωτισμός, εικόνα, μουσική τεχνολογία, djing κλπ), στο e-mail: alive@alive.gr. Ιδανική συνοδεία στο κείμενο που θα μας στείλετε θα ήταν μια φωτογραφία (είτε δική σας, είτε σχετική με το θέμα στο οποίο αναφέρεστε…)

Πέμπτη, 02 Ιούνιος 2022 13:47

Metaverse και meta-AV

του Βασίλη Λαδονικόλα

Για το Metaverse θα έχετε ακούσει, ήδη... Ως γνωστόν το Metaverse δεν αποτελεί έτσι απλά το νέο project του κ. Facebook (κατά κόσμον Mark Zuckerberg) και τη μετετέλιξη αυτού μέσω του rebranding του σε Meta, αλλά μια νέα υβριδική πραγματικότητα (εικονική και δια ζώσης ταυτόχρονα) που με σύμμαχο την ευρύτερη τεχνολογία προετοιμάζεται μεθοδικά ώστε να εισβάλει λίαν συντόμως στις ζωές μας...
(ένα από τα πολλά ενδιαφέροντα άρθρα για το Meta μπορείτε να διαβάσετε εδώ στο Wired).  

Με δεδομένες τις κοινωνικές και τεχνολογικές προεκτάσεις αυτής της μετάβασης, έχει ενδιαφέρον να ρίξουμε μια πρώτη ματιά για το πως θα επηρεάσει η έλευση του ψηφιακού σύμπαντος του Metaverse και η εν γένει «υποβοηθούμενη και διασυνδεδεμένη πραγματικότητα» τον ευρύτερο κλάδο του AV…

Το Metaverse είναι ένα ψηφιακό σύμπαν που μας επιτρέπει τη διασύνδεσή μεταξύ μας, αλλά και με αντικείμενα κι ένα ολόκληρο περιβάλλον.
Στα θεωρητικά ατού του περιλαμβάνεται το γεγονός οτι θα μπορούσε να μεταμορφώσει και να μεταλάξει τον τρόπο που εργαζόμαστε και επικοινωνούμε διαφοροποιώντας ακόμα και τις εργασιακές συνήθειες, συνθήκες και προοπτικές σε μια σειρά από κλάδους. Αυτό σημαίνει όχι μόνο ότι θα λαμβάνουν χώρα πολλές περισσότερες υπηρεσίες και εργασίες εξ’ αποστάσεως (με ότι κι αν σημαίνει αυτό για το περιβάλλον, την ενέργεια, την πράσινη μετάβαση, τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον), αλλά και ότι ο εργαζόμενος θα μπορεί να εξοικειωθεί εκ των προτέρων εικονικά με τον πραγματικό κόσμο, πρίν καν βρεθεί εκεί δια ζώσης.

Οσον αφορά το δικό μας ζητούμενο, δηλαδή τη διασύνδεση των AV τεχνολογιών και του AV κόσμου επί συνόλω, με το Metaverse τοπίο, αυτό είναι δεδομένο ότι θα συμβεί με τρόπο αμφίδρομο και εξελικτικό και για τις δυο πλευρές, και για την πλατφόρμα και για τις οπτικοακουστικές τεχνολογίες με κοινό παρανομαστή και σύνδεσμο το IT πεδίο. Και πρωτίστως βεβαίως για τον ίδιο το χρήστη – εργαζόμενο...

Αιχμή του δόρατος θα αποτελέσει (ήδη συμβαίνει βεβαίως, απλά θα υπάρξει εκτόξευση) το πεδίο Extended reality που είναι ένα ευρύ πεδίο που περιλαμβάνει μια σειρά από επιμέρους τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας, επαυξημένης πραγματικότητας, υποβοηθούμενης αλλά και μικτής πραγματικότητας. Ολα αυτά θα δώσουν νέα εργαλεία στο ανθρώπινο δυναμικό ώστε να μπορέσει να έχει ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και παραγωγικότητα στον άξονα του χρόνου.
Αν φανταστούμε έστω και αυθαίρετα, την διευρυμένη πραγματικότητα XR ως μια ευθεία γραμμή, τότε αναμφίβολα η εικονική πραγματικότητα των VR εφαρμογών θα βρίσκετια στο ένα άκρο και η υποβοηθούμενη πραγματικότητα που αποτελεί μια πιο πρόσφατη και λιγότερο γνωστή τεχνολογία XR, θα εδράζεται ακριβώς απέναντι.
Μέσω αυτής, ο εργαζόμενος θα μπορεί να έχει πραγματική βοήθεια σε πραγματικό χρόνο στη φυσική του εργασία.

Ωστόσο, επειδή στη ζωή το κέντρο και το μέτρο είναι συνήθως οι τελικοί κυρίαρχοι στις όποιες ζυμώσεις, στη μέση του νοητού XR άξονα που οριοθετήσαμε, βρίσκεται η Επαυξημένη Πραγματικότητα (AR) και η Μικτή Πραγματικότητα (MR). Εδώ είναι το σημείο που ο εργαζόμενος μιξάρει τις εικονικές, ψηφιακές και πραγματικές δια ζώσεις εμπειρίες και ικανότητες που διαθέτει με τη χρήση εικόνας, ήχου, βίντεο, δεδομένων κάθε μορφής και τεχνολογίας, ολοκληρώνοντας έτσι μια υβριδική τεχνολογική εμπειρία που συνδυάζει την πραγματικότητα με τον ψηφιακό κόσμο και τις σημαντικές παροχές του.

Εδώ εμπλέκεται ακομα περισσότερο ο AV κόσμος, αφού σε πραγματικές εργασιακές συνθήκες ο χρήστης θα πρέπει να μπορεί να βλέπει εικόνικά αλλά και αν ακούει εντολές και να λαμβάνει σχετική καθοδήγηση, ώστε να μπορεί με φυσικό τρόπο να συνεχίζει την εργασία του. Σε αυτή την υποβοηθούμενη πραγματικότητα οι κατασκευαστές και οι AV integrators θα έχουν μπόλικη εργασία για να φέρουν εις πέρας, αφού ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι (ειδικότερα νέοι) θα στραφούν σε αυτό το μοντέλο που αναμένεται να κυριαρχήσει στο άμεσο μέλλον.

Επίσης οι AV εταιρίες ήδη αρχίζουν να επινούν λύσεις σε επίπεδο εφαρμογών, λογισμικού αλλά και hardware προκειμένου να είναι έτοιμες και να μπορέσουν να ελιχθούν και να εξελιχθούν καλύτερα όταν δοθεί η εκκίνηση της Metaverse πραγματικότητας (που δεν θα είναι η μόνη, ούτε θα αποτελέσει αποκλειστικότητα του fb το εν λόγω μοντέλο).
Το ίδιο άλλωστε ισχύει και με τους χρήστες – εργαζόμενους.

Ηδη οι ζυμώσεις και οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι καθημερινές στο εν λόγω πεδίο της τεχνολογίας και αυτό που μένει είναι να τις γνωρίσουμε και να τις βιώσουμε, κάτι που δεν θα αργήσει να γίνει και κυριολεκτικά θα συμπαρασύρει τα πάντα σε μια νέα ολιστική (sic) καθημερινότητα στον εργασιακό και κατ’ επέκταση κοινωνικό τομέα για τον οποίο η επόμενη μέρα της κοινωνικής δικτύωσης θα είναι μόνο η αφορμή και το έναυσμα, αφού το πραγματικό πεδίο θα είναι η κανονική ζωή – παραγωγή – εργασία, περισσότερο από ότι έχει συμβεί έως τώρα...

Ακόμα και στα μεγάλα event και τον installation και touring κλάδο, μόνο τυχαία και ασύνδετη (με όλα τα παραπάνω) δεν είναι και η επιτάχυνση της immersive μετεξέλιξης όσον αφορά τον τομέα του audio και του entertainment (συναυλιακού, παραστάσεων, event κλπ) με τις μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου να πρωτοστατούν ήδη σε αυτές τις εξελίξεις εδώ και μερικά χρόνια και πλέον να ακολουθούν πολύ περισσότερες.

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση