Διαφήμιση

Η άποψή σου μπορεί να ενδιαφέρει περισσότερους απ’ όσους φαντάζεσαι. Γι’ αυτό μην την κρατάς για τον εαυτό σου. Μοιράσου τη μαζί μας μέσω της συγκεκριμένης στήλης. Περιμένουμε ενυπόγραφες γνώμες, σχόλια και απόψεις σχετικές με το αντικείμενο του aLive (επαγγελματικός ήχος, φωτισμός, εικόνα, μουσική τεχνολογία, djing κλπ), στο e-mail: alive@alive.gr. Ιδανική συνοδεία στο κείμενο που θα μας στείλετε θα ήταν μια φωτογραφία (είτε δική σας, είτε σχετική με το θέμα στο οποίο αναφέρεστε…)

Πέμπτη, 20 Ιούλιος 2017 11:10

Ο 'Οργασμός' του Ελληνικού PΑ (κι όμως για τα δεδομένα αποεπένδυσης της χώρας, το Ελληνικό PA ζεί ένα από τα πιο 'έντονα' καλοκαίρια του)...

του Βασίλη Λαδονικόλα
Καλοκαίρι του PA αλλά και των αντίστοιχων εγκαταστάσεων το φετινό, με τη rental κοινότητα να τρέχει και ενίοτε ‘να μη φτάνει’ καθώς είναι γνωστό το έλλειμμα προγραμματισμού και οργάνωσης από πλευράς παραγωγών. Παρόλα αυτά, για τη δεδομένη αποεπένδυση της χώρας, στον κλάδο ‘δουλειές υπάρχουν’ και μάλιστα για κάποιους ξεπερνούν τη δυναμική και τα όρια της εταιρίας τους.
Όλα αυτά δεν είναι (μόνο) δικές μου διαπιστώσεις, αλλά μαρτυρίες πολλών φίλων και συναδέλφων με τους οποίους μιλάω αλλά και συναντώ εκεί έξω σχεδόν καθημερινά.
Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο όσον αφορά το εγχώριο touring έχει να κάνει με την οριστική πλέον παγίωση της διασποράς των καλών rental εταιριών και την πλήρη αναστροφή της κυριαρχίας του ‘Αθηναϊκού PA’ σε τέτοιο βαθμό που θα μπορούσε πλέον να χαρακτηριστεί (το ξέρω ότι είναι αδόκιμη η έκφραση) ως ‘περιφερειο - κεντρικό’. Είναι πολλές άλλωστε οι rental εταιρίες από την ευρύτερη Ελληνική περιφέρεια που έχουν επενδύσει τα τελευταία χρόνια σε σύγχρονο εξοπλισμό, χτίζοντας σιγά – σιγά, μεθοδικά και με όραμα την επιχειρηματική τους ιδέα και την επένδυσή τους, και βλέποντας σε βάθος χρόνου τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της αγοράς και του κλάδου (Live, συνέδρια, corporate events, ιδιωτικά events, installation κάθε είδους, νέες ψηφιακές τεχνολογίες κλπ), με αποτέλεσμα να έχουν μεταβληθεί σημαντικά οι ισορροπίες των προηγούμενων χρόνων και η περιφέρεια να έχει κυριολεκτικά απογειωθεί σε σχέση με την κατάσταση στην οποία βρισκόταν πρίν από μερικά χρόνια.

Ένα καλό παράδειγμα για του λόγου το αληθές όλων των παραπάνω είναι ότι πλέον όλες σχεδόν οι περιοδείες ‘παίζουν’ με διαφορετικά συστήματα (PA, μίξερ ήχου, stage κλπ) και rental εταιρίες, σχεδόν σε κάθε σταθμό τους ανά την Ελλάδα κάτι που αφενός μεν γινόταν σπανιότερα στο παρελθόν, αφετέρου δε ενίοτε είχε προβλήματα. Και αυτό (η εν λόγω διασπορά) δεν έχει να κάνει μόνο με την κρίση και το ‘ψαλίδι’ από πλευράς παραγωγής σε τιμές και μεροκάματα, αλλά και με το γεγονός ότι πλέον υπάρχει αξιόλογος εξοπλισμός πρώτης γραμμής σχεδόν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και το κατάλληλο τεχνικό προσωπικό. Σε αυτό βεβαίως συνέβαλε και το γεγονός ότι η τεχνολογία (ψηφιακή κυρίως) εξελίσσεται συνεχώς και γίνεται ολοένα και πιο προσιτή, πιο ευέλικτη και πιο ‘ανοικτή’ σε όλους.
Όπως και να χει πάντως, το ‘ταμείο’ ειδικά του rental κλάδου θα γίνει ως είθισται το φθινόπωρο και εκεί θα υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των καλοκαιρινών πεπραγμένων. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις τιμές / αμοιβές, γιατί αυτές όπως είπαμε έχουν πάρει την κατηφόρα (χωρίς να ευθύνεται αποκλειστικά η οικονομική κρίση γι’ αυτό, αλλά κυρίως η παρατεταμένη κρίση συννενόησης και ορθής λειτουργίας του κλάδου που κρατάει δεκαετίες), αλλά κυρίως στην ποσότητα και τον όγκο των παραγωγών, των εκδηλώσεων και των κάθε λογής event που πραγματοποιήθηκαν…





Rate this item
(2 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση