Διαφήμιση
Τρίτη, 27 Ιανουάριος 2015 14:59

RCF EVOX 8: Το ‘μεγάλο’ μικρό…

του Βασίλη Λαδονικόλα

Το Evox 8 της RCF είναι ένα ενεργό φορητό σύστημα compact διαστάσεων και κάθετου προφίλ (active 2-way array), που έχει την τάση να εξαφανίζεται σε όποιον χώρο τοποθετείται. Αυτό είναι και ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά του, καθώς η μικρή επιφάνεια αναπαραγωγής και η εξαιρετικά μικρή σε διαστάσεις μπροστινή του μπάφλα με τις array αρχές, το καθιστούν σχεδόν αόρατο.

Παράλληλα, αυτό το μικρό ηχείο που εδράζεται μέσω στάντ στο subwoofer του καταφέρνει και προσφέρει ήχο αντιστρόφως ανάλογο του μεγέθους του, δηλαδή ‘μεγάλο’ ήχο από ένα λιλιπούτειο σχεδόν ηχείο που μπορεί να βολευτεί και να χωρέσει οπουδήποτε και να μεταφερθεί (μαζί με άλλο ένα και τα sub τους) σε πορτ μπαγκάζ μικρομεσαίου αυτοκινήτου…
Αντιλαμβάνεστε ότι αν αυτό ήταν απλά και μόνο ένα τυπικό preview του Evox 8 τότε δεν θα είχαμε κανέναν απολύτως λόγο να αναφερθούμε στις ηχητικές επιδόσεις του. Επειδή όμως ο υπογράφων άκουσε αρκετά προσεκτικά το ηχείο στο σεμινάριο RCF που πραγματοποίησε πρό 2μήνου περίπου η εταιρία Kariotis Audio & Lighting, μπορούμε να πούμε δυο λόγια και για τον ηχητικό χαρακτήρα του ηχείου, το οποίο θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι εξέπληξε ευχάριστα όλους τους παρευρισκόμενους (και όχι μόνο εμένα) και αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της παρουσίασης. Και αυτό διότι ήταν γρήγορο, καθαρό, αναλυτικό και αρκετά ξεκούραστο τόσο στην αναπαραγωγή ανθρώπινης φωνής, όσο και στην αναπαραγωγή μουσικού προγράμματος πλήρους φάσματος. Ταυτόχρονα ‘εξαφανίστηκε’ από το χώρο και δημιούργησε λόγω της κάθετης και στενής μπάφλας του μια εικόνα σαφώς μεγαλύτερης του μεγέθους και του όγκου του.

EVOX 8 – Το ταλέντο της RCF στα μικρά ηχεία
Δεν εννοώ με αυτό ότι η RCF δεν είναι καλή στα μεγάλα ηχεία. Το αντίθετο. Απλά στα μικρά, φορητά συστήματα έχει αποδείξει το ταλέντο της με best seller προϊόντα που συνήθως είναι και αρκετά ευρηματικά ως υλοποιήσεις και κυρίως άκρως χρηστικά. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο εστιάζει η RCF: η χρηστικότητα, η οποία μαζί με τον υψηλό λόγο τιμής / απόδοσης και την αποδεδειγμένη αξιοπιστία των προϊόντων της, συνθέτουν συνήθως δελεαστικά ‘πακέτα’.
Ένα τέτοιο λοιπόν είναι και το EVOX 8, ένα ενεργό φορητό σύστημα compact διαστάσεων και κάθετου προφίλ (active 2-way array). Το EVOX 8 φιλοξενεί 8 full range transducers 2ιντσών έκαστος σε line source σχεδίαση καμπίνας όσον αφορά το δορυφόρο. Το σύστημα ολοκληρώνεται από το sub που ‘φοράει’ 12” woofer με ευμεγέθες πηνίο φωνής 2,5 ιντσών, σε καμπίνα τύπου ανάκλασης χαμηλών (bass reflex).
Η διασπορά του δορυφόρου ανέρχεται στις 120° x 30° σε οριζόντιο και κάθετο άξονα ανστίστοιχα, ενώ το σύστημα ενσωματώνει DSP επεξεργαστή και ενισχυτή και φυσικά διαθέτει ρυθμιστικά στάθμης, ισοσταθμιστή και limiter. O ενισχυτής διαθέτει όλα τα απαραίτητα κυκλώματα προστασίας (thermal, rms, Soft limiter), ενώ τα αποθέματα ισχύος του ανέρχονται συνολικά στα 700 W RMS (High frequencies:200 W RMS και Low frequencies:500 W RMS). Σύμφωνα με την εταιρία, το σύστημα έχει σχεδιαστεί για μικρά live events και DJs, καθώς και για corporate events, παρουσιάσεις και συνέδρεια.

Περισσότερες πληροφορίες για το EVOX 8 της RCF θα σας δώσουν στην εταιρία Kariotis Audio & Lighting, από την οποία πληροφορηθήκαμε ότι για άμεσες παραγγελίες με πληρωμή μετρητοίς θα δίδεται επιπλέον έκπτωση +10% σε Λιανική ή Χονδρική…

Επαφή
Kariotis Audio & Lighting
τηλ 210.55.42.855

Υ.Γ. Λίγο μετά την δημοσίευση του εν λόγω άρθρου, ο κ. Γιάννης Σαμουλίδης, ηχολήπτης και τεχνικός υπεύθυνος της εταιρίας MultiSound του κ. Λεωνίδα Βιτουλαδίτη, που εδρεύει στην Κέρκυρα, και κάτοχος ενός συστήματος EVOX-8, επικοινώνησε με το aLive θέλοντας να επιβεβαιώσει ότι όντως πρόκειται για ένα ‘μεγάλο’ μικρό ηχείο σχεδόν παντός καιρού, αναφέροντάς μας ότι το μικρά RCF έχουν ανταποκριθεί με επιτυχία σε μια σειρά από απαιτητικά event, ακόμα και με μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Γι αυτό και μας έστειλε τις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε παρακάτω με το σύστημα των EVOX-8 να έχει εγκατασταθεί στις εκδηλώσεις που βλέπετε και που πραγματοποίησε η εταιρία MultiSound στην Κέρκυρα.
Στις φωτογραφίες που ακολουθούν πιο κάτω, μεταξύ άλλων βλέπετε την εορταστική συναυλία της φιλαρμονικής εταιρίας Μάντζαρος 2014 και τα εγκαίνια της έκθεσης σύγχρονης κινεζικής πορσελάνης στο μουσείο Ασιατικής τέχνης της Κέρκυρας, που κάλυψε η εταιρία MultiSound χρησιμοποιώντας τα EVOX-8…


RCF EVOX 8 - Τεχνικά Χαρακτηριστικά

1400 Watt
128 dB max SPL
40 Hz 20 kHz frequency response
12" Woofer, 2.5" v.c.
8 x 2" Ultra compact fullrange, 1.0 v.c.
120° x 30° slightly tilted pattern control
Innovative DSP processing
Pole mountable, easy set-up and transportation 

ACOUSTICAL SPECIFICATIONS
Frequency Response -3 dB:40 Hz ÷ 20 Hz
Max SPL:128 dB
Horizontal coverage angle:120°
Vertical coverage angle:30°
Fullrange:8 x 2", 1.0" v.c.
Woofer:12", 2.5" v.c. 

INPUT/OUTPUT SECTION
Input connectors:Jack-XLR male
Output connectors:XLR female
Input sensitivity:-2 dBu / + 4 dBu

PROCESSOR SECTION
Crossover frequencies:220 Hz
Protections:thermal, rms
Limiter:Soft limiter
Controls:Volume, EQ, phase, xover

AMPLIFIER SPECIFICATIONS
Total power:1400 W PEAK
High frequencies:400 W PEAK
Low frequencies:1000 W PEAK
Total power:700 W RMS
High frequencies:200 W RMS
Low frequencies:500 W RMS
Cooling:Convection
Connections:VDE connector 

CABINET
Cabinet Material:Baltic birch plywood
Hardware:2 x M6
Handles:1 top
Pole Mount/Cap:Yes
Colour:black

PHYSICAL SPECIFICATIONS
Height:530/20.86 mm/inch
Width:346/13.62 mm/inch
Depth:459/18.10 mm/inch
Net Weight:23.8/50.70 kg/lbs

Rate this item
(3 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση