Διαφήμιση
Πέμπτη, 16 Νοέμβριος 2017 16:27

MEGA… Φώς

Το ραντεβού ήταν για το Theoxenia Palace στο Κεφαλάρι της Κηφισιάς και το πρωτόκολλο από την Mega Sound ήταν σαφές: θα ήταν μια αρκετά κλειστή παρουσίαση με καλεσμένους από το χώρο του φωτισμού (lighting designers από όλους τους χώρους του θεάματος και rental εταιρίες οι οποίες μπορούσαν να προσκαλέσουν τους συνεργάτες τους φωτιστές), η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για το προϊόν απευθείας στην ίδια τη Robe (στο booth της εταιρίας στην πρόσφατη έκθεση της Φρανκφούρτης, αλλά και στην Music World Expo του Ζαππείου στο booth της Mega Sound, αλλά και μέσω e-mail στον κατασκευαστή). Όπως μας ανέφεραν χαρακτηριστικά από τη Mega Sound, το ενδιαφέρον της φωτιστικής κοινότητας για το MEGA Pointe της Robe είναι τόσο μεγάλο, που σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν το προσεχές χρονικό διάστημα ακόμα μια ‘ανοικτή για όλους’ αυτή τη φορά, παρουσίαση…
Ο πρωταγωνιστής της εν λόγω παρουσίασης λοιπόν, ήταν ένας και μοναδικός (παρότι είδαμε σε στατική επίδειξη και ορισμένα ακόμα φωτιστικά και κεφαλές της Robe): το νέο MEGA Pointe της Robe, που αποτελεί το νέο μεγάλο hit του Τσέχου κατασκευαστή, με τις προπαραγγελίες να έχουν ήδη πάρει ‘φωτιά’ και τη ζήτηση να είναι τέτοια που να προκαλεί ‘ευχάριστο’ πονοκέφαλο στη γραμμή παραγωγή της Robe, σύμφωνα με όσα μας εκμυστηρεύθηκε σε πηγαδάκι πρίν την εκδήλωση ο Ingo Dombrowski (Key Account Manager Europe) της Robe, ο οποίος βρέθηκε στη χώρα μας για την παρουσίαση του νέου MEGA Pointe. Την παρουσίαση άνοιξε ο Γιάννης Οικονομόπουλος που μετά από μια σύντομη ομιλία έδωσε το λόγο στον Ingo και το ίδιο το MEGA Pointe…

Το νέο Reference Point της Robe
Για το εξολοκλήρου νέο ‘all-in-one ‘ MEGA Pointe η Robe δεν κρύβει ότι έχει μεγάλες φιλοδοξίες, καθώς επιθυμεί να αποτελέσει το νέο σημείο αναφοράς της εταιρίας, μιας και διαθέτει σημαντικά ατού, πολλές δυνατότητες και ενδιαφέρουσες καινοτομίες για την κατηγορία του.

Όπως είπαμε, το MEGA Pointe αποτελεί μια ‘all-in-one ‘  κινούμενη κεφαλή σχεδιασμένη εξαρχής πάνω σε ένα νέο concept.
Πρόκειται για μια compact διαστάσεων κεφαλή που φιλοδοξεί να τα κάνει όλα και μάλιστα καλά. Πάνω σε αυτό το concept σύμφωνα με την εταιρία, δούλεψαν από κοινού το R&D τμήμα της Robe μαζί με την Osram για να αναπτύξουν μια λυχνία ισχύος 470W που να ευθυγραμμίζεται ιδανικά με το οπτικό σύστημα αιχμής που σύμφωνα με τη Robe, ‘φοράει’ το MEGA Pointe.
Ετσι υλοποιήθηκε ένα razor-edged beam με μεταβλητό εύρος zoom από 1.8 (beam λειτουργία) έως 42 μοίρες zoom. Σχεδιασμένη εξαρχής είναι και η ‘μηχανή’ εφέ που μπορεί να δημιουργήσει 12 beam και ‘flower’ effects.

Φωτεινή πηγή και οπτικό σύστημα
Ξεκινώντας από την φωτεινή πηγή, χρησιμοποιείται μια λυχνία της Osram Sirius HRI 470 W RO με διάρκεια ζωής της 1.500 ώρες σε λειτουργία Standard mode (470W), και 2.000 ώρες σε ‘οικονομική’ λειτουργία με κατανάλωση ισχύος 380W.
Κρατήστε ως νούμερα το CCT Light Output: 6.200 K, και CCT Lamp: 7.500 K για αργότερα που θα αναφερθούμε στις εντυπώσεις αυτών που είδαμε από το MEGA Pointe.
Το οπτικό σύστημα είναι επανασχεδιασμένο και βελτιστοποιημένο από τη Robe με Zoom optical system: 14:1 και Zoom range: 1.8°– 21° beam mode και 3°– 42° spot mode.
Οσον αφορά τις επιδόσεις του φωτιστικού στον τομέα του Light output, σε Beam mode 1.8°: 2.215.000 lx @ 5 m και Beam mode 1.8°: 138.440 lx @ 20 m
Οι αντίστοιχες επιδόσεις σε λειτουργία Spot mode 3° είναι 715.300 lx @ 5 m και 44.710 lx @ 20 m.

Χρωματικός τροχός, gobos, έλεγχος & προγραμματισμός
Ο χρωματικός τροχός που ενσωματώνει περιλαμβάνει 13 διχρωικά φίλτρα και λευκό. Το Rotating gobo wheel περιλαμβάνει 9 περιστρεφόμενα, ευανάγνωστα και αντικαταστάσιμα gobos + open και ο στατικός τροχός 14 gobos + open. Οσο για τον Animation τροχό αυτός κατασκευάζεται από αλουμίνιο και χρησιμοποιείται είτε ανεξάρτητα είτε σε συνδυασμό με gobos και περιστρέφεται αμφίδρομα και με μεταβλητή ταχύτητα.

Οσον αφορά τον έλεγχο και τον προγραμματισμό του, το Addressing υλοποιείται μέσω του ROBE Navigation System 2 (RNS2), ενώ το ενσωματωμένο display αφής (με backup μπαταρίας) διαθέτει αισθητήρα αναγνώρισης της βαρύτητας για να υποστηρίξει τη λειτουργία auto screen positioning, ενώ βεβαίως υποστηρίζεται και stand-alone χειρισμός της κεφαλής που περιλαμβάνει 3 editable προγράμματα (έκαστο περιλαμβάνει περισσότερα από 100 steps).
Το MEGA Pointe είναι λειτουργικά συμβατό με τα πρωτοκόλλα: USITT DMX-512, RDM, ArtNet, MA Net, MA Net2 και sACN, ενώ κατόπιν παραγγελίας υποστηρίζει και Wireless CRMX τεχνολογία από τη Lumen Radio. Οσον αφορά το εύρος της κίνησης για Pan και Tilt, υποστηρίζει Pan movement: 540° και Tilt movement: 270° καθώς και την τεχνολογία σταθεροποίησης EMS (Electronic Motion Stabilizer) της Robe, που ελαχιστοποιεί την απόκλισης της δέσμης που προκαλείται από την κίνηση ή τους κραδασμούς από την τράσα ανάρτησης.

Οι πρώτες απόψεις των ειδικών...
Το κοινό συμπέρασμα που προέκυψε λοιπόν είναι ότι πρόκειται για μια πραγματικά κορυφαία all in one κεφαλή με compact μέγεθος και διαστάσεις (με αρκετούς να αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για ‘το κορυφαίο φως στην κατηγορία του’).
Στα βασικά ατού του, ο φακός του με το ιδιαίτερα καλό zoom και η μίξη χρωμάτων για beam που διαθέτει. Ολοι εστίασαν στο εξαιρετικό prism, αλλά και στην ομαλότητα που παρουσιάζει στις πολύ αργές κινήσεις, γεγονός ενδεικτικό της υψηλής ποιότητα της κεφαλής. Επίσης απέδειξε ότι είναι ιδιαίτερα ικανό να φωτίσει πρόσωπο με πάρα πολύ καλό CTO. 

Αυτά ήταν τα πρώτα γενικά συμπεράσματα από την παρουσίαση του MEGA Pointe που αποδεικνύουν ότι δικαίως η Robe έχει επενδύσει πολλά σ’ αυτό. Ηδη η πορεία του στην αγορά (παραγγελίες και μεγάλη ζήτηση) είναι ακόμα καλύτερη από αυτή που ανέμενε η ίδια η Robe (όπως μας ανέφερε ο Ingo), και αναμφίβολα πρόκειται για το επόμενο μεγάλο highlight της Robe.
Ολα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του MEGA Pointe θα τα βρείτε ΕΔΩ...
Περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτό θα σας δώσουν στην Mega Sound, την οποία και ευχαριστούμε για την πρόσκληση στην παρουσίαση…

Επαφή
Mega Sound

Rate this item
(2 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση