Διαφήμιση
Σάββατο, 08 Ιούνιος 2019 01:27

Η Athens Pro Audio διοργάνωσε ένα ενδιαφέρον Live Event στο Κύταρο με πρωταγωνίστρια μια Presonus StudioLive 32…

του Βασίλη Λαδονικόλα

Η Athens Pro Audio, αντιπρόσωπο της Presonus στην Ελλάδα, διοργάνωσε ένα πολύ ενδιαφέρον Live Event στο Club Κύτταρο, για τις ψηφιακές κονσόλες της Presonus και συγκεκριμένα για την Presonus StudioLive 32 που ήταν η πρωταγωνίστρια της βραδιάς, αλλά και όπως αρμοδίως πληροφορηθήκαμε, από τούδε και στο εξής αποτελεί τη νέα FoH κονσόλα του Κυτάρου…
Παρών στην παρουσίαση ήταν και ο Lee Boylan, Product specialist για τα προϊόντα της Presonus, ο οποίος έλυσε όλες τις απορίες των παρευρισκόμενων αναφορικά με τις λειτουργίες και τις δυνατότητες της Presonus.

Στην εκδήλωση συμμετείχε το γκρούπ του Σίμου Κοκαβέση που ως γνωστόν αποτελεί μια σημαντική προσωπικότητα της ελληνικής Blues-Rock σκηνής, καθώς και οι Vonavibe, ένα heavy rock συγκρότημα από την Αθήνα που δημιουργήθηκε το  2015 και έχουν ήδη αρκετές σημαντικές διακρίσεις στο παλμαρέ τους.

Μια Presonus StudioLive 32 στο FoH του Κύτταρου
Μπαίνοντας στο Club Κύτταρο είδαμε μια ολοκαίνουργια StudioLive 32 στη θέση του FoH mixer του club και αμέσως ενημερωθήκαμε από τον Αντώνη Στάβερη υπεύθυνο ήχου του Κυτάρου ότι η Presonus δεν βρίσκεται εδώ απλά για τις ανάγκες του demo, αλλά αποτελεί τη νέα FoH κονσόλα του Club που ήρθε να αντικαταστήσει την κουρασμένη Innovason.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν αρκετοί ηχολήπτες από Live και Studio περιβάλλον που ‘έπαιξαν’ με την κονσόλα σε πραγματικές Live συνθήκες, προκειμένου να σχηματίσουν ολοκληρωμένη άποψη για τις δυνατοτητές της, το χειρισμό και τον ήχο της. 

StudioLive 32 – ‘αναλογική’ στην όψη και το χειρισμό
Η StudioLive 32 των 32 καναλιών είναι μια κονσόλα φιλική εξαρχής, με ‘καθαρή’ επιφάνεια εργασίας και αναλογική λογική στη δομή και τη λειτουργία της.
Η StudioLive 32 υποστηρίζει συνολικά 40 εισόδους, AVB networking, υποστηρίζει recording μέσω USB, διαθέτει touch-sensitive motorized faders, καθώς και Fat Channel plug-ins. Επίσης, η κονσόλα υποστηρίζει 16 FlexMixes με το καθένα εξ αυτών να μπορεί να λειτουργήσει ως aux bus, subgroup, ή matrix mix. Αλλα 4 subgroup buses και 4 effects buses ανεβάζουν σε 24 το συνολικό αριθμό των mix buses, ενώ η κονσόλα διαθέτει ανεξάρτητο solo bus και main mix έξοδο.

Επίσης υποστηρίζει συνολικά 24 DCAs, ενώ όσον αφορά την επιφάνεια εργασίας ο χειριστής μπορεί είτε να βλέπει μπροστά του 33 touch-sensitive motorized faders, ή 32 inputs ή να διαχωρίσει τα faders ώστε να έχει 24 input channels και 8 outputs, συμπεριλαμβανομένων των DCAs και subgroups.
Η προίκα της κονσόλας όσον αφορά το software, περιλαμβάνει επίσης μια πλήρη σουίτα, καθώς ενσωματώνει το Studio One DAW και Capture live-recording software, που συνθέτουν ένα  επαγγελματικών δυνατοτήτων ψηφιακό μίξερ και USB audio interface σε ένα compact διαστάσεων πακέτο που πηγαίνει παντού και χωράει οπουδήποτε.

Προσαρμόζεται και χτίζεται…
Η StudioLive 32 χτίζεται ανάλογα με τις ανάγκες σας κι αυτό διότι το οικοσύστημα των AVB networking προϊόντων που υποστηρίζει σας επιτρέπουν το χτίσιμο ενός custom συστήματος που καλύπτει κάθε φορά τις ανάγκες σας. Ετσι, μπορείτε να συνδέσετε NSB-series stage boxes και να προσθέσετε αναλογικές εισόδους και εξόδους όποτε υπάρχει ανάγκη, ενώ μέσω των EarMix 16M personal monitor mixers μπορείτε να δώσετε στους μουσικούς μια μίξη 16 καναλιών προσαρμοσμένη στις δικές τους ανάγκες ακρόασης.
Επίσης, μπορούν να συνδεθούν μέσω δικτύου, πολλά StudioLive Series III digital mixers και να δρομολογήσετε αμφίδρομα audio σήματα από το ένα μίξερ στο άλλο μέσω της ευελιξίας που προσφέρει το Digital Patching που διατίθεται είτε onboard, είτε μέσω του UC Surface remote mixer software.

Recording χωρίς computer...
Άλλη μια ευκολία που προσφέρει η κονσόλα, καθώς μέσω του PreSonus Capture recording software υποστηρίζει πολυκάναλη ηχογράφηση καθώς και πλήρες Virtual Soundcheck mode που ‘τρέχει’ απευθείας στην κονσόλα ή μέσω macOS ή Windows. 
Ετσι ο χρήστης είτε μπορεί να ηχογραφήσει στο laptop του μέσω του USB audio interface που ενσωματώνει η StudioLive 32 ή να ηχογραφήσει 34 streams απευθείας σε SD card. Φυσικά μπορεί να ηχογραφήσει οποιοδήποτε συνδυασμό καναλιών, FlexMixes, καθώς και το Main stereo mix είστε σε  USB, ή SD Card, ή και στα δύο για εξασφαλισμένο redundant live recording rig.

Fat Channel plug-ins και remote έλεγχος
Το dynamic Fat Channel στην StudioLive 32 ‘τοποθετεί’ τα EQ και τους επεξεργαστές δυναμικής περιοχής ακριβώς δίπλα στα δάχτυλα του χειριστή προσφέροντάς του άμεση πρόσβαση σε κάθε παράμετρο είτε μέσω της οθόνης αφής είτε μέσω των αντίστοιχων Fat Channel encoders.
Η κονσόλα ενσωματώνει 10 vintage EQ και κλασικούς compressor, ενώ εκτός από τα Fat Channel plug-in models που διατίθενται για κάθε είσοδο, διατίθενται και 4 Fat Channel plug-in collections με 15 επιπλέον μοντέλα στη διάθεση του ηχολήπτη.
Οσον αφορά τις εξόδους, αυτές είναι εξοπλισμένες με παραμετρικό ισοσταθμιστή 6 περιοχών, EQ, compressor και limter.

Σημειωτέον, ότι αν η οθόνη αφής δεν καλύπτει τις ανάγκες σας, η κονσόλα υποστηρίζει τη δυνατότητα επικοινωνίας με 3 ακόμα οθόνες αφής μέσω UC Surface όπου μπορείτε να συνδέσετε το iPad ή κάποια άλλη Android συσκευή με οθόνη αφής.
Ο χρήστης μπορεί επίσης να χειρίζεται ασύρματα τους recallable XMAX mic preamps (που έχουν καθοριστική σημασία για τον ήχο της κονσόλας) και το Fat Channel processing μέσω Studio One για low-latency recording με effects.  
Επίσης είναι δυνατός ο έλεγχος της μίξης απ’ οπουδήποτε και μέσω οποιασδήποτε ταμπλέτας, ενώ αντίστοιχα εφικτός είναι και ο έλεγχος των μόνιτορ μέσω της εφαρμογής QMix-UC για  iPhone, iPod touch, αλλά και συσκευές Android. 
Μια θύρα 1 Gb Ethernet είναι διαθέσιμη για τη σύνδεση με ασύρματο router και τη δημιουργία δικτύου ελέγχου για συσκευές που ‘τρέχουν’ το UC Surface ή το QMix-UC.

Παίζοντας και Ακούγοντας τη StudioLive 32
Η StudioLive 32 έχει ίσως την πιο ‘αναλογική’ λογική χειρισμού ψηφιακής κονσόλας της αγοράς, καθώς διαθέτει ‘καθαρή’ επιφάνεια εργασίας και όλα όσα θέλει ο χειριστής τα έχει μπροστά του. Αντίστοιχα εύκολη είναι η πλοήγηση της κονσόλας σε λειτουργίες και μενού καθώς και στη δομή του κάθε καναλιού, από το gain έως το fader, ενώ αντίστοιχα εύκολα είναι όλες οι δρομολογήσεις σημάτων τόσο κατά το σετάρισμα όσο και κατά τη μίξη.

Οσον αφορά τον ήχο της, στο γνώριμο για αρκετούς από εμάς PA του Κυττάρου, η κονσόλα απέδειξε ότι διαθέτει ικανό headroom, διάφανο και ‘αέρινο’ χαρακτήρα και καλή και εμφατική μεσαία περιοχή, ενώ δεν έδειξε να δυσανασχετεί ακόμα και όταν δούλεψε ‘hot’ με τους χέβυ Vonavibe. Πιο αναλυτικά και ξεκάθαρα συμπεράσματα ο υπογράφων θα εξάγει όταν ξαναεπισκεφθεί το Κύτταρο με τη μπάντα του…
Εως τότε (και γενικότερα) η γνώμη του Αντώνη Στάβερη είναι αυτή που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και αυτή ήταν εξαιρετική με τον Αντώνη να υποκλίνεται στις δυνατότητες (λειτουργικές και ηχητικές) της Presonus λαμβάνοντας πάντα υπόψιν την εξαιρετικά προσιτή κατηγορία τιμής της… 

Περισσότερες πληροφορίες για την StudioLive 32 θα σας δώσουν στην εταιρία Athens Pro Audio…

Επαφή
Athens Pro Audio

Rate this item
(0 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση