Διαφήμιση
Τρίτη, 04 Ιούνιος 2019 10:09

Live στο Τόκυο από τους Kraftwerk με την immersive πλατφόρμα Soundscape της d&b μαζί με το νέο σύστημα KSL σε παγκόσμια πρεμιέρα…

Οι Kraftwerk είναι εξοικειωμένοι με το immersive sound εδώ και καιρό και για πολλούς λόγους. Ο πρώτος και σημαντικότερος έχει να κάνει με τη μουσική πρωτοπορία της ίδιας της μπάντας, καθώς θεωρούνται οι πατέρες της ηλεκτρονικής μουσικής και του progressive ήχου. Αυτό σημαίνει ότι το διαχρονικό μουσικό περιεχόμενο όλων σχεδόν των άλμπουμ του γκρουπ αποτελεί το ιδανικό περιεχόμενο για ένα immersive sound σύστημα. Αυτό το γνωρίζουν καλά τόσο οι ίδιοι όσο και οι παραγωγοί και οι ηχολήπτες τους και είναι γεγονός ότι η μπάντα είναι μια από τις πρώτες που πίστεψε και υποστήριξε αυτή τη νέα τάση των ημερών μας. 

Οι νέες και πλέον πρόσφατες immersive sound συναυλίες τους (sold out φυσικά) είναι αυτές που δόθηκαν στο Τόκυο, όπου η μπάντα κυριολεκτικά λατρεύεται εκεί, ήδη από τα 70’s.
Για τις ανάγκες των shows τους στο Τόκυο χρησιμοποιήθηκε η immersive sound πλατφόρμα Soundscape της d&b αποτελούμενη από το νέο σύστημα KSL με τους D80 ενισχυτές. Το σύστημα της σειράς KSL του Orchard Hall, προμήθευσε η d&b audiotechnik Japan μαζί με την Arxiduc Audio Co. Ltd. και η ιδιαιτερότητα ήταν ότι η immersive πλατφόρμα Soundscape της d&b μαζί με το νέο σύστημα KSL, έκαναν ως συνδυασμός την παγκόσμια πρεμιέρα τους στα εν λόγω shows των Kraftwerk.

KSL σε... XXL διάταξη
Το main σύστημα περιλάμβανε 5 KSL arrays στο μπροστινό τμήμα, αποτελούμενα από 6 KSL8 (top) και δυο KSL12 (bottom) έκαστο. 
Πίσω ακριβώς από κάθε ένα εκ των 5 main hangs είχαν αναρτηθεί δυο flying SL-SUBs. Για την αναπαραγωγή του surround χρησιμοποιήθηκαν 20 point source ηχεία της σειράς Y-Series και συγκεκριμένα έξι Y10P (με διασπορά 110° x 40°) και 14 καμπίνες Y7P (75° x 40°). Η διάταξη των surround ηχείων ήταν 7+7 αριστερά και δεξιά και 6 στο πίσω τμήμα των θεατών. 
Το σύστημα KSL οδηγήθηκε με τη βοήθεια του ArrayProcessing της d&b, ενώ χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 32 4-κάναλοι ενισχυτές D80 με DSP modules τους να αναλαμβάνουν το equalization του συστήματος. Οι εν λόγω ενισχυτές, λάμβαναν το σήμα εισόδου τους μέσω 4 DS10 audio network bridges.

d&b DS100 μαζί με En-Scene En-Space
Η immersive audio εμπειρία (που συνδυάστηκε με stereoscopic 3D projection) υλοποιήθηκε με τη χρήση του DS100 signal engine που διασυνδέθηκε με την κονσόλα μίξης μέσω MADI. Ο Serge Gräfe είχε τον έλεγχο των ανεξάρτητων σημάτων μέσω του En-Scene user interface και του R1 Remote control software, ενώ επιπρόσθετα με το En-Scene, ο Gräfe χρησιμοποίησε επίσης και το En-Space room emulation για τις συναυλίες στο Tokyo, για το οποίο σχολίασε ότι «το En-Space δημιουργεί room acoustics που δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν από συμβατικό stereo reverb». Αντίστοιχες δηλώσεις θαυμασμού έκανε και για το συνδυασμό Soundscape & KSL λέγοντας ότι το μεγάλο σύστημα βοήθησε στη διεύρυνση του ηχητικού του ‘καμβά’ και πλέον είχε άπειρο χώρο για να τοποθετήσεις τις πηγές του δίχως να χρειάζεται να κάνει παρεμβάσεις μέσω EQ προκειμένου ‘να χωρέσουν’ στη μίξη…

Περισσότερες πληροφορίες για το Soundscape και τα συστήματα της σειράς 'ναυαρχίδας' KSL της d&b, θα σας δώσουν στην Telmaco…

Επαφή
Telmaco

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση