Διαφήμιση
Πέμπτη, 06 Δεκέμβριος 2018 09:49

Clair Brothers C8-M: Game Changer?

του Βασίλη Λαδονικόλα

Η αναπάντεχη πρόσκληση ήρθε τηλεφωνικά από την Mega Sound (αντιπρόσωπο της Clair Brothers στη χώρα μας) και έλεγε: “θέλεις να πάρεις μια γεύση από το πρώτο line array σύστημα Clair Bros στην Ελλάδα?». Και επειδή δεν μπορείς εύκολα να αρνηθείς μια τέτοια πρόταση, ειδικά αν έχεις πολύ ψηλά στα στάνταρ σου μια αναμφισβήτητα πρωτοποριακή εταιρία με ‘βαριά’ φανέλα όπως η Clair, η πρόταση έγινε άμεσα αποδεκτή και κάπως έτσι βρέθηκα με μερικά ‘τρακ αναφοράς’ απέναντι από ένα C8-Μ, το μικρότερο line array της Clair Brothers που μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του το C12-Μ είναι τα νεοφερμένα 'εμπορικά' συστήματα στη γκάμα της Αμερικάνικης εταιρίας. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Οι σημαντικότεροι σταθμοί στην ιστορία των Αφών Clair
Προφανώς δεν χρειάζονται συστάσεις για μια εταιρία σαν την Clair Brothers που έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά της ήδη από το 1955 με το audio, τις καινοτομίες του, το ροκ εν ρόλ, τα πρωτοποριακά προϊόντα, καθώς και με το touring, το production και τις μόνιμες εγκαταστάσεις. Τα αδέλφια Roy και Gene Clair ξεκίνησαν την εμπλοκή τους με το audio ήδη ως σχολιαρόπαιδα, όταν ο μανάβης πατέρας τους στο Lititz της Πενσυλβάνια τους αγόρασε ένα μικρό φορητό PA σύστημα και ξεκίνησαν να το δουλεύουν με τις μπάντες του σχολείου και της περιοχής τους. Κάπως έτσι μπήκε η σπίθα και η οικογενειακή επιχείρηση των αδελφών Clair μετεξελίχθηκε σε κολοσσό που συχνά οδήγησε τις εξελίξεις στην παγκόσμια επαγγελματική audio κοινότητα (είναι η εταιρία που κατασκεύασε το πρώτο stage monitor στον κόσμο και η εταιρία που πρώτη ‘κρέμασε’ σύστημα σε indoor αρένες ήδη από το 1972). Αρχικά ξεκίνησαν κατασκευάζοντας τα δικά τους ηχεία ενώ γρήγορα ανέπτυξαν και τον τομέα του touring και των μόνιμων ή προσωρινών εγκαταστάσεων οπτικοακουστικών και φωτιστικών συστημάτων (σε συναυλίες, στάδια, θέατρα, εκκλησίες, συνεδριακά κέντρα, κιν/φους και home theater, πλοία κλπ) για να φτάσουμε στις αρχές της δεκαετίας του 80 όπου η Clair βγήκε εκτός συνόρων Αμερικής, έγινε Clair Global με την Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας να αποτελεί ιστορικά τον πρώτο σταθμό εκτός ΗΠΑ και μετά να ακολουθούν οι θυγατρικές σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου.
Το 1990 εξαγόρασε την MD Systems από το Νάσβιλ και συνεργάστηκε συνεταιριστικά με την Αυστραλέζικη Jands, ενώ άνοιξε και έδρα στο Κέμπριτζ της Αγγλίας που 4 χρόνια αργότερα τη μετέφερε στην Ελβετία και από τότε έως και σήμερα συνεργάζεται σταθερά για την Ευρώπη, με την Ελβετική Audio Rent.  
Το 2000 εξαγόρασε τη Showco η οποία μετονομάστηκε σε Clair Showco, εξακολούθησαν αρκετές εξαγορές μεγάλων Αμερικάνικων και Αγγλικών εταιριών ενώ 8 χρόνια αργότερα η εταιρία μετονομάστηκε ως Clair Global με ένα broadcast service division να προστίθεται στις δραστηριότητές. Ακολούθησε η υλοποίηση του μεγαλύτερου χώρου πρόβας (20.000 τ.μ.) της Αμερικής, στο Rock Lititz, ενώ πέρυσι τα νέα ήταν εξίσου ηχηρά, καθώς η Clair εξαγόρασε την επίσης θρυλική Βρεττανική εταιρία Brittania Row και πλέον μπήκε ακόμα πιο δυναμικά στις παραγωγές και τις υπηρεσίες και στην Ευρωπαική αγορά…

Τα νέα C8 και C12
Οσον αφορά τον προϊοντικό τομέα η Clair παρουσίασε πρόσφατα νέες σειρές line array ηχείων (καθώς και curved arrays αλλά και pont source) όπως τα C8 και C12, ενώ σχετικά φρέσκα (προ 2ετίας - 3ετίας περίπου) είναι και τα αμιγώς touring ‘αδέλφια τους’ της σειράς Cohesion που χρησιμοποιεί η ίδια η εταιρία στις παραγωγές της, με τις κωδικές ονομασίες CO8 και CO12.
Εδώ βεβαίως θα μας απασχολήσει το ‘εμπορεύσιμο’ σύστημα C8 (με τα 8ιντσα γούφερ όπως πολύ εύκολα μπορείτε να μαντέψετε από την κωδική του ονομασία) που έφερε ως demo στη χώρα μας η εταιρία Mega Sound και που αρκετοί είδαν (ενώ κάποιοι πιο τυχεροί άκουσαν κιόλας) στην προηγούμενη έκθεση της Φρανκφούρτης (prolight+sound 2018).
Πρόκειται για ένα 3δρομο active (bi-amp με passive Mid/Hi) compact line array element με απόκριση συχνότητας από 60Hz – 20kHz και 135dB SPL cont (145dB SPL peak).
Οσον αφορά τις μεγαφωνικές μονάδες, ‘φοράει’ δυο 8ιντσα γούφερ (front loaded με το δικό του θάλαμο έκαστο και φόρτιση εκτόνωσης χαμηλών), ενώ τα μεγάφωνα των δυο ανώτερων δρόμων (MF 3,5 ίντσες και HF1,4 ίντσες exit με πηνίο φωνής διαμέτρου 1,75 ιντσών) φορτίζονται από ειδικά σχεδιασμένο κοινό κυματοδηγό. Οσον αφορά το διάγραμμα κάλυψης, η στάνταρ έκδοση είναι αυτή με τις 120 μοίρες στον οριζόντιο άξονα, όμως μέσω των TrueFit custom κυματοδηγών της Clair ο χρήστης μπορεί να επιτύχει οριζόντια διασπορά από 50 έως 140 μοίρες με βήματα των 10 μοιρών.
Όπως διαπιστώσαμε το ‘κρεμαστικό’ σύστημα είναι απλό, ασφαλές (προφανώς) και εύχρηστο, το βάρος της καμπίνας δεν ξεπερνά τα 28 κιλά, ενώ το μέγιστο array μπορεί να υποστηρίξει έως και 24 καμπίνες C8. To processing επιμελείται Lake επεξεργαστής με τα DSP της Clair (και WiFi System control φυσικά), ενώ οι συνιστώμενοι ενισχυτές είναι οι CB-PLM12K44 (της Lab). Στην παρουσίαση είδαμε ένα ρακ ενισχυτών Lab Gruppen (το εικονιζόμενο στις φωτογραφίες κάτω από το άρθρο) που οδηγούσε όλο το σύστημα, αποτελούμενο από 8 καμπίνες C8 (τα 4 με οριζόντια διασπορά 120 και τα άλλα 4 με διασπορά 90 μοιρών) και 2 sub CS118I ανά κανάλι. Φυσικά όλο το σύστημα και τα παρελκόμενά του είναι ‘ρακάτο’.

Ρώμη - Φρανκφούρτη - Μέγαρα: Ακούγοντας τα Clair 
Η πρώτη φορά που ήρθα σε επαφή με την εν λόγω οικογένεια ηχείων της Clair ήταν πρίν από δυο χρόνια (Ιούλιος 2016) στη συναυλία του Bruce Springsteen στη Ρώμη (Circus Maximus), όπου η Audio Rent είχε καλύψει άψογα ένα venue χωρητικότητας 80.000 θεατών / ακροατών, με το νέο εκείνη την περίοδο σύστημα Cohesion και συγκεκριμένα με το CO12, όπου όλες οι συστοιχίες (main και πολλαπλά delays, διότι ο χώρος ήταν στενόμακρος) περιελάμβαναν αποκλειστικά τη συγκεκριμένα καμπίνα (CO12). Θυμάμαι την κουβέντα με τους τεχνικούς της Audio Rent και τις πρώτες μου συνολικές εντυπώσεις από το σύστημα Cohesion να είναι εξαιρετικές (σε κάλυψη, συχνοτικό φάσμα και βεβαίως χροιές...).

Η επόμενη συνάντηση με το ίδιο το C8 αυτή τη φορά ήταν στη φετινή έκθεση της Φρανκφούρτης (Ανοιξη 2018), όπου ναι μεν το είδαμε στατικό στο περίπτερο της εταιρίας, αλλά είχαμε την τύχη να ακούσαμε ένα σύστημα C8 μαζί με άλλα νέα προϊόντα της εταιρίας (όπως μοναδιαία το εντυπωσιακό ηχητικά KiTCurve 12) σε χώρο εκδηλώσεων διπλανού στην έκθεση ξενοδοχείου όπου η Clair χρησιμοποίησε ως demo των συστημάτων της σε αντιπροσώπους και συνεργάτες της.
Οι πρώτες ακουστικές εντυπώσεις τότε ήταν και παραμένουν απολύτως σαφείς: ένα καθαρό και δυνατό σύστημα που ο όγκος και τα spl του παραπέμπουν σε μεγαλύτερη διάσταση woofer (τα οποία όπως αναφέρει η εταιρία ακτινοβολούν έχοντας ομαλή καρδιοειδή συμπεριφορά ως τα 250Hz που είναι και το cross point τους με το mid), αναλυτικές μεσαίες με όγκο και αέρινα πρίμα.

Και κάπως έτσι φτάνουμε στο σήμερα και στην αποθήκη της Mega Sound όπου για τις ανάγκες των ακροάσεων (στον εξωτερικό χώρο) είχε εγκατασταθεί ένα σύστημα (μονοφωνικό) αποτελούμενο από 4 καμπίνες C8-M (με οριζόντιο ‘άνοιγμα’ 120 μοίρες) και 2 sub CS118I, για να επιβεβαιωθεί ξανά (και με πιο ελεγχόμενο δικό μου πρόγραμμα ακροσάεων αυτή τη φορά) η άποψη που είχα αποκομίσει μερικούς μήνες πριν στη Φρανκφούρτη… Φυσικά το ζητούμενο εδώ ήταν η συχνοτική επάρκεια και κυρίως οι χροιές και η συμπεριφορά του... μισού συστήματος (ακύσαμε 4 καμπίνες και δυο sub, είτε μαζί, είτε ένα sub, είτε τους δορυφόρους σκέτους).

Και ας αρχίσουμε από τα πιο δυνατά και αντικειμενικά του πλεονεκτήματα. Θεωρώ ότι το μεγαλύτερο προτέρημά του είναι ότι σου δίνει εύκολα και αβίαστα στην εντύπωση (και όχι συγκρινόμενο με κάποιο άλλα, αλλά σε αυτόνομες ακροάσεις – κρατήστε αυτό το στοιχείο) ότι πρόκειται για ένα σύστημα που ακούγεται σαν μεγαλύτερο. Με το C8-M ορκίζεται ότι δεν ακούς 8άρια αλλά τουλάχιστον 10ιντσα γούφερ και μεγαλύτερο όγκο καμπίνας (οι 3 δρόμοι και η χαμηλή αποκοπή των δυο 8ιντσων γούφερ εκτιμώ ότι είναι οι βασικοί υπεύθυνοι γι’ αυτό). Η μεσαία του περιοχή είναι εξίσου εντυπωσιακή καθότι διόλου εμφατική και σχεδόν απόλυτα ρεαλιστική. Το σύστημα σε φωνές και σολιστικά απλά σου δίνει πίσω την ηχογράφηση (εν προκειμένω) ή το ίδιο το Live, δηλαδή τα μικρόφωνα (χροιές και τοποθέτηση), τα όργανα (ποιότητα και ιδιαιτερότητες), όλα τα συνοδά και βεβαίως τη μίξη της κονσόλας σου και τις επεμβάσεις σου σε EQ και δυναμική περιοχή του σήματος. Εν ολίγοις ένα σετ με μόνιτορ χαρακτηριστικά που δεν κολακεύει το πρόγραμμα, απλά το αποδίδει. Αυτή ήταν άλλωστε η διαχρονική φιλοσοφία της Clair, μαζί με την ταχύτατη δυναμική συμπεριφορά και το υψηλό απαραμόρφωτο SPL. Ναι το σύστημα έχει γκάζια, αλλά προσωπικά είναι το τελευταίο κριτήριο που υπολογίζω σε ένα σύστημα και σε ένα άκουσμα. Δυστυχώς για την καταληπτότητα και την απόσταση δεν έχω πλήρη άποψη καθώς οι συνθήκες ακροάσεων δεν ήταν ιδανικές (ούτε για την εκτίμηση της χροιάς ήταν οι ιδανικότερες καθώς είχαμε υψηλούς κοντινούς πλαινούς τοίχους και καμπίνες με άνοιγμα 120 μοιρών).

Να επισημάνω επίσης ότι στη συνέχεια των ακροάσεων το σετ (το mono channel που περιέγραψα) το ακούσαμε και συγκριτικά με άλλα κορυφαία και δημοφιλή συστήματα (με αντίστοιχο μονοκάναλο set-up) της κατηγορίας που ανήκουν στο στόλο της MSH Europe για τις rental και dry hire ανάγκες της, εξάγοντας μερικά πολύ χρήσιμα και prive πρώτα συμπεράσματα...

Game Changer?
Αναμφίβολα πρόκειται για ένα σύστημα από το πάνω – πάνω ράφι στην κατηγορία του, με εξαιρετική ηχητική συμπεριφορά. Ένα σύστημα επώνυμο, φυσικά όχι φθηνό και με μεγάλη παράδοση πίσω του. Ένα ευέλικτο και ελαφρύ σύστημα που όταν μπεί σωστά στην Ελληνική αγορά (αργά ή γρήγορα) αναμφίβολα μπορεί να δημιουργήσει τη δική του δυναμική και να αλλάξει τις ισορροπίες και την προβλεψιμότητα των εγχώριων rider στην κατηγορία των παραγωγών που απευθύνεται.

Για περισσότερες πληροφορίες, τιμές, διαθεσιμότητες αλλά και prive ακράσεις του C8-M (αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα) απευθυνθείτε στη Mega Sound, αντιπρόσωπο της Clair στα μέρη μας, ενώ μόλις πρίν λίγο μας ήρθε η πληροφόρηση από τη Mega Sound για ανοικτό live demo του συστήματος

Επαφή
Mega Sound

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση