Διαφήμιση
Δευτέρα, 26 Φεβρουάριος 2018 15:06

Γιατί θα πάμε στο “The Mark Plati Experience”

Με αφορμή το 2ήμερο Master Class “The Mark Plati Experience” που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα στις 19 & 20 Μαρτίου 2018 στα Kyriazis Studios στην Αθήνα με διοργανώτρια εταιρία την Master Secrets του Μανώλη Ολλανδέζου, παρουσιάζουμε ένα σύντομο who is who του Mark Plati και των συνεργασιών του. 
Ο Eισηγητής του Master Class, ο Αμερικανός βραβευμένος με Grammy, μουσικός παραγωγός, mixer, ηχολήπτης, μουσικός, τραγουδοποιός και καλλιτεχνικός διευθυντής Mark Plati είναι ένας άνθρωπος που εδώ και δεκαετίες κυριολεκτικά ζεί και αναπνέει για τη μουσική, έχοντας στο βιογραφικό του μερικές κορυφαίες συνεργασίες, ενώ έχει βάλει την υπογραφή του σε μερικά άλμπουμ αναφοράς για τη μουσική βιομηχανία. Παράλληλα, έχει βρεθεί τόσο μπροστά, όσο και πίσω από την κονσόλα, ενώ έχει ανέβει και στις σκηνές σημαντικών venues και φεστιβάλ διεθούς φήμης (Glastonbury Festival, Montreux Jazz Festival, NetAid) είτε ως μουσικός και μουσικός επιμελητής της μπάντας του David Bowie, είτε με άλλους καλλιτέχνες και μουσικούς. 

Το μικρόβιο της μουσικής
Η εμπλοκή του Mark Plati με το μαγικό κόσμο της μουσικής ξεκίνησε αρκετά νωρίς, από τα 10 του, με ένα snare drum στην ορχήστρα του δημοτικού του σχολείου στην Aurora στο  Colorado.
Ακολούθησαν μαθήματα ντράμς και μπάσου με τον ανηψιό του Duke Ellington, William στα σχολικά χρόνια που ακολούθησαν στο Hartsdale της Νέας Υόρκης, ενώ γρήγορα εντρύφησε και στην εκμάθηση πολλών και διαφορετικών μουσικών οργάνων κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο Indiana University, ενώ παράλληλα παρακολουθούσε και το School of Music Audio Tech program. 

Οι πρώτες του ‘freelance’ ηχογραφήσεις και παραγωγές
Ηταν 16 ετών όταν συμμετείχε στο πρώτο του recording session (Ellington's jazz ensemble) ενώ γρήγορα τον προσέλκυσε η μαγεία του recording studio.
Κατά το δεύτερο έτος του ως φοιτητής στο πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, ο Mark ηχογραφούσε και έπαιζε ταυτόχρονα στα διάφορα σχολικά sessions ‘γράφοντας’ ορχήστρες και jazz σύνολα, ενώ την ίδια τιμή έβγαζε το χαρτζιλίκι του ‘κάνοντας’ ήχο στα bars και τα clubs του Bloomington.
Μετά το κολλέγιο ο Mark μετακόμισε στο Dallas του Texas, όπου βίωσε το πραγματικό νόημα του ‘freelance’ σε αυτό που έκανε, καθώς ανήκε στην ομάδα ενός 48-track remote recording truck, ενώ ταυτόχρονα έγγραφε sessions σε 3 studios, έκανε την παραγωγή μιας μπάντας από το Ντάλας και παράλληλα έπαιζε μπάσο σε τοπικά γκρούπ.

Η μετακόμιση στη Νέα Υόρκη και οι συνεργασίες με κορυφαίους καλλιτέχνες και γκρουπ
To 1987 ο Mark μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και ταυτόχρονα ξεκίνησε να συνεργάζεται με τον Arthur Baker (γκουρού της dance σκηνής) στο Shakedown Sound (ιδιοκτησίας Baker) ως engineer, mixer, synthesizer programmer και μουσικός. Στο Μεγάλο Μήλο, ο Mark βρέθηκε αυτομάτως στο επίκεντρο της μουσικής βιομηχανίας και οι συνεργασίες του άρχισαν να πληθαίνουν και η καριέρα του να εκτινάσσετε. Σε μόλις 3 χρόνια, μεταξύ 1987 έως το 1991 συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως οι Quincy Jones, Janet Jackson, The Talking Heads, Fleetwood Mac, Lou Reed, Oingo Boingo, Dream Academy, The Fat Boys, Grayson Hugh, Pete Wylie, Dennis Brown και Bee Gees. Μετά τη συνεργασία του με τον Prince στο άλμπουμ ‘Graffiti Bridge’, αποφάσισε να αφήσει τον κόσμο της dance σκηνής και να περάσει σε πιο mainstream και πολυποίκιλες παραγωγές.

Στη δεκαετία του 1990 ο Mark συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως οι Nina Hagen, New Order, Natalie Imbruglia, Suzanne Vega, Al Green, Big Audio Dynamite, Shawn Colvin, Ryuichi Sakamoto και Deee-Lite.

The Looking Glass studios και η συνεργασία με το David Bowie
Το 1991 ξεκίνησε μια 10ετή συνεργασία με το συνθέτη Philip Glass στα Μητροπολιτικά The Looking Glass στούντιο, ιδιοκτησίας του Glass. Κατά τη διάρκεια της εκεί καριέρα του είχε ενεργό συμμετοχή  ως παραγωγός, ηχολήπτης, μιξερ ή μουσικός σε άλμπουμ δεκάδων καλλιτεχνών πρώτης γραμμής όπως μεταξύ άλλων οι David Bowie, The Cure, Hooverphonic, Alisha’s Attic, Duncan Sheik, Dave Navarro, ενώ συμμετείχε και στις δουλειές του ίδιου του Glass.
Το 1996 ο Mark υπέγραψε ως συμπαραγωγός το άλμπουμ ‘Earthling’ του David Bowie και έτσι ξεκίνησε η συνεργασία του σε επίπεδο ηχογράφησης, μίξης, παραγωγής, μουσικής διεύθυνσης, με το Λευκό Δούκα που διήρκησε έως το 2003.   
Με τον Bowie είχε ήδη συνεργαστεί από το 1999 ως μουσικός διευθυντής, μπασίστας και κιθαρίστας στις παγκόσμιες περιοδείες του για 3 χρόνια, με 100άδες show και εμφανίσεις σε επικά φεστιβάλ όπως τα Glastonbury Festival, NetAid, Montreux Jazz Festival, VH-1 Storytellers, The Concert for New York και στην Area 2 Tour με τον Moby.
Επιμελήθηκε τη ζωντανή εκτέλεση δυο ολοκληρωμένων άλμπουμ του Bowie, του ‘Heathen’ και του κλασικού ‘Low’ του 1976.   

Τα χρόνια του Παρισιού και της Ευρώπης
Το 2005 ο Mark μετακομίζει στο Παρίσι και ξεκινάει να δουλεύει εκεί σε παραγωγές καλλιτεχνών όπως οι Louise Attaque, Les Rita Mitsuko, Emilie Simon, Alain Bashung, KYO και Charlie Winston. 
Φυσικά, συνεχίζει να συμμετέχει σε παραγωγές στη Νέα Υόρκη, καθώς και σε παραγωγές στην Κεντρική Ευρώπη και να αναζητά συνεχώς νέες μουσικές εμπειρίες και περιπέτειες…

Αν μετά από όλα αυτά θεωρείτε ότι δεν έχετε λόγο να μάθετε κάτι από τις εμπειρίες του Mark Plati…
…τότε μη συνεχίζετε την ανάγνωση. Ωστόσο, όσοι θεωρείτε ότι η ‘εμπειρία’ Mark Plati θα είναι σημαντική για τη δουλειά, τα όνειρά σας και τη ζωή σας γενικώς, μπείτε στη σελίδα της Master Secrets, δείτε όλες τις σχετικές πληροφορίες για το 2ήμερο σεμινάριο στο οποίο ο Mark θα ηχογραφήσει ένα τραγούδι με τη βοήθεια της guest μπάντας από την Αθήνα και θα μας δείξει πως θα δουλέψει από την αρχή έως το τέλος. Ωστόσο, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διαδικασία θα αποτελέσει και το Preproduction του τρακ (επικοινωνία μέσω email και Skype, πρώιμο στάδιο δουλειάς με τα demos και δοκιμή μιας σειράς ιδεών και προτάσεων από τους συμμετέχοντες) στο οποίο θα έχουν εμπλοκή εκτός από τον ίδιο και τη μπάντα και όλοι οι συμμετέχοντες στο Master Class. Γι’ αυτό είναι εξίσου σημαντικό να δηλώσετε εγκαίρως συμμετοχή για να συμμετέχετε στη διαδικασία εξαρχής.

Μεγάλοι Χορηγοί και Υποστηρικτές του event είναι οι εταιρίες: Audigys, Kyriazis Studios και RM Audio.  
Χορηγοί επικοινωνίας: aLive και Noiz...
Refreshments: Επιτόκιο bar 

Περισσότερες και αναλυτικότερες πληροφορίες για το «The Mark Plati Experience», τη δομή του event, αλλά και το κόστος του σεμιναρίου μπορείτε να βρείτε εδώ…
Αυτά... Ραντεβού στις 19 & 20 Μαρτίου στα Kyriazis Studios στο Χαλάνδρι...

Επαφή
Master Secrets

Rate this item
(2 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση