Διαφήμιση
Τρίτη, 19 Σεπτέμβριος 2006 13:01

Νέες Ψηφιακές Yamaha για Ολους

Ως γνωστόν η Yamaha ήταν η εταιρεία που πρώτη κατάλαβε τις ανάγκες του live και παρουσίασε με το καλημέρα μια ψηφιακή κονσόλα μεγάλου φορμά, τη στιγμή που οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές της επέμεναν αναλογικά. Κάπως έτσι αφίχθη πριν από μερικά χρόνια η PM1D η οποία κυριολεκτικά άνοιξε το δρόμο αλλά και το μυαλό όλων μας και έγινε ένα από τα πιο επιτυχημένα mixer μεγάλου φορμά για live περιβάλλον εργασίας. Ενα προϊόν αναφοράς που όλοι οι ανταγωνιστές έβαλαν στο στόχαστρο. Εν συνεχεία και πριν ακόμα κάτσει η σκόνη από την επιτυχία της PM1D, ήρθε φουριόζα η πιο ‘μανιτζέβελη’ (και προσιτή) PM5D που αγαπήθηκε εξίσου (για να μην πω περισσότερο) με την PM1D. Πέρυσι ήταν, αν θυμάμαι καλά, που τη σκυτάλη πήρε η ακόμα πιο προσιτή M7CL και πλέον το πράγμα ήταν ξεκάθαρο για το ποια θα ήταν η επόμενη κίνηση, αφού τα μοντέλα μιλούσαν από μόνα τους: από το μεγαλύτερο, ακριβότερο και πιο εξειδικευμένο (το οποίο έκανε τη δουλειά του, ‘έφτιαξε’ το όνομα και ‘άνοιξε’ το δρόμο) προς το μικρότερο και προσιτότερο που απευθύνεται κυριολεκτικά στον καθένα...

Yamaha σειρά LS9...
Η σειρά LS9 αποτελείται από δυο μοντέλα, την LS9-32 και την LS9-16 που αμφότερα απευθύνονται σε live και installation εφαρμογές. Η LS9-32 διαθέτει 32 κανάλια εισόδων (mic/line) με αντίστοιχους recallable mic προενισχυτές, ενώ αν κάποια στιγμή αυτά δεν σας φτάσουν, θεωρείστε δεδομένη την επεκτασιμότητα των mic εισόδων της κονσόλας σε 64, με την προσθήκη μιας Mini-YGDAI interface card. Αλλωστε η κονσόλα υποστηρίζει 64 κανάλια σε δυο layers (1-32 και 33-64). Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την μικρότερη LS9-16 η οποία διαθέτει συνολικά στην επιφάνειά της 17 fader, ενώ τα δυο layer (1-17 και 17-32) της εξασφαλίζουν ‘ανοικτό λειτουργικό παράθυρο’ σε περίπτωση επεκτασιμότητας των καναλιών από 16 σε 32. Φυσικά μπορείτε να patch-άρεται και να οργανώσετε όπως θέλετε τα κανάλια εισόδου στην επιφάνεια εργασίας και να τα δρομολογήσετε είτε ‘οριζόντια’ είτε ‘κάθετα’, είτε να διατηρήσετε στο top layer τα κανάλια που χρησιμοποιείται περισσότερο, ενώ παράλληλα μπορείτε μέσω της μεθόδου ‘Y splitt’ να δρομολογήσετε το ίδιο κανάλι και στα δυο layer δημιουργώντας έτσι ένα πρακτικό foh κι ένα monitor layer, και με τον τρόπο αυτό να διαχειριστείτε τη foh και τη μόνιτορ μίξη από την ίδια κονσόλα.
Και τα δυο μίξερ διαθέτουν 4 στερεοφωνικά κανάλια εισόδου, 16 mix buses, 8 matrix buses, ενώ εκτός από την κύρια στεροφωνική έξοδο διατίθεται και μια μονοφωνική για LCR εφαρμογές. Παρών και το Virtuall GEQ και μαζί με το ρακ εφέ προσφέρουν γραφικό και παραμετρικό ισοσταθμιστή και ενσωματωμένα ψηφιακά εφέ, ενώ ευπρόσδεκτη είναι και η ενσωματωμένη μνήμη USB που υποστηρίζουν τα δυο μιξερ. Φυσικά, μπορείτε να αποθηκεύσετε και να ανακαλέσετε ανά πάσα στιγμή κάθε μίξη και σκηνή και κάθε λειτουργία, ενώ σημειώστε ότι και οι δυο κονσόλες μπορούν με την ίδια ευκολία να χρησιμοποιηθούν και στο foh και στο stage. Και όλα αυτά, ζυγίζοντας μόλις 19,4 κιλά η μεγάλη και μόλις 12 κιλά η μικρότερη, γεγονός που σε συνδυασμό με τις περιορισμένες εξωτερικές τους διαστάσεις τις καθιστούν παιχνίδι για PA χρήση, αφού μεταφέρονται κυριολεκτικά υπό μάλης.

Οσον αφορά την επιφάνεια εργασίας, αυτή συνεχίζει την παράδοση των μεγαλύτερων Yamaha και είναι άκρως εργονομική και κυρίως φιλική, με αποτέλεσμα, ακόμα και όποιος δεν έχει έρθει ποτέ έως τώρα σε επαφή με ψηφιακή κονσόλα, μέσα σε ελάχιστα λεπτά να μπορεί να την χειριστεί άμεσα και ομαλά. Αλλωστε αυτή είναι η κεντρική φιλοσοφία της Yamaha που όπως θα θυμάστε, κορυφώθηκε με την υλοποίηση της M7CL. Και οι δυο κονσόλες διαθέτουν μια ευκρινέστατη / έγχρωμη LCD οθόνη, μοτοριζέ fader ‘μεγάλης’ διαδρομής 100mm, υποφωτιζόμενα μπουτόν για την ενεργοποίηση κάθε καναλιού και για τη λειτουργία cueing, ενώ κάθε είσοδο διαθέτει τη δική της συστοιχία από led για τον οπτικό έλεγχο του σήματος κάθε καναλιού. Η γνώριμη λειτουργία ‘selected channel interface’ υποστηρίζει κι εδώ την πρόσβαση στις λειτουργίες κάθε καναλιού μέσω των αντίστοιχων ρυθμιστικών και της LCD οθόνης.

Κι από τιμές;
Με τη σειρά LS9 λοιπόν η Yamaha ανοίγει πρώτη τον...ψηφιακό χορό και στα μίξερ μικρού φορμά, ενώ παράλληλα σφραγίζει για μια ακόμα φορά την αγορά, καθώς τα νέα μίξερ αναμένεται να πάνε καλά και στον τομέα των πωλήσεων. Από την αντιπροσωπεία Φ. Νάκας, ενημερωθήκαμε και για τις τιμές των δυο μίξερ. Η LS9/32 λοιπόν θα κοστίζει 13.500 ευρώ (λιανική τιμή με ΦΠΑ), ενώ η 'μικρότερη' LS9/16 θα κοστίζει 7.500 ευρώ (επίσης λιανική τιμή με ΦΠΑ). Σημειωτέον ότι αυτές είναι οι λιανικές τιμές πώλησης. Οι τελικές τιμές πώλησης πρός τις rental εταιρείες και τους επαγγελματίες θα είναι σαφώς χαμηλότερες. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την εταιρεία Φ. Νάκας.

Επαφή
Φ. Νάκας, τηλ.: 210 – 66.86.000, www.nakas.gr, www.yamahaproaudio.com
Rate this item
(0 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση