Διαφήμιση
Τρίτη, 19 Σεπτέμβριος 2006 12:53

Lab Gruppen FP+

Ο κορυφαίος Σουηδός κατασκευαστής ενισχυτικών, θέλοντας να επαναπροσδιορίσει τα στάνταρ της κορυφαίας σειράς ενισχυτών του (fp), την αναβάθμισε, παρουσιάζοντας τη νέα σειρά FP+. Εδώ η ισχύς γράφεται με κεφαλαία, ενώ αυτό το plus (+) δίπλα στον κωδικό της νέας σειράς είναι απόλυτα δικαιολογημένο εκφράζοντας τις ουκ ολίγες αναβαθμίσεις που έχουν λάβει χώρα στη νέα σειρά – κορωνίδα των ενισχυτικών της εταιρείας.
Η νέα σειρά FP+ προορίζεται καθαρά για touring και συναυλίες εφαρμογές γι’ αυτό και οι τεχνικοί της Lab Gruppen παρουσίασαν 4 νέα ενισχυτικά (2 στερεοφωνικά και 2 4-κάναλα) με μεγαλύτερα αποθέματα ισχύος και μικρότερο βάρος και μέγεθος. Συγκεκριμένα και τα 4 μοντέλα έχουν διαστάσεις 2U και ζυγίζουν μόλις 12 κιλά έκαστο.

Στάδιο τροφοδοσίας και τάξη TD
Για να τα πετύχουν όλα αυτά οι σχεδιαστές επικεντρώθηκαν κυρίως στο στάδιο τροφοδοσίας και στην τοπολογία σχεδίασης, κοινώς στο regulated switching τροφοδοτικό και στην πατενταρισμένη τάξη TD του σταδίου ισχύος. Αποτέλεσμα; περισσότερη ισχύς από μικρότερου μεγέθους ενισχυτικά με την ηχητική πιστότητα να παραμένει στα υψηλά Lab Gruppen επίπεδα. Οσον αφορά το στάδιο τροφοδοσίας, σύμφωνα με τους σχεδιαστές της Lab Gruppen οι νέοι ενισχυτές αποδίδουν πλήρη ισχύ ακόμα και όταν η τάση του δικτύου πέσει σταδιακά ακόμα και κατά 20%, ενώ οι μετασχηματιστές του σταδίου τροφοδοσίας των ενισχυτών χρησιμοποιούν πυρήνα από φερίτη. Οσον αφορά την τοπολογία TD, αυτή αποτελεί πατέντα του αρχισχεδιαστή της σουηδικής εταιρείας, Kenneth Anderson, και συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της ‘ψηφιακής’ τάξης D και την υψηλή ηχητική πιστότητα των υλοποιήσεων σε τάξη AB. Επιπλέον η τάξη TD είναι πιο αξιόπιστη και ανταποκρίνεται με μεγαλύτερη σταθερότητα σε χαμηλά φορτία με ονομαστική τιμή της τάξεως των 2 Οhm, ενώ σύμφωνα με τους κατασκευαστές δεν δημιουργεί ούτε κάν υποψία προβλημάτων που σχετίζονται με ανεπιθύμητες παρεμβολές RF στα ουκ ολίγα πλέον, ασύρματα συστήματα ενός σύγχρονου stage, όπως ασύρματα μικρόφωνα και in ear συστήματα μόνιτορ που πλέον είναι must σε όλες τις live παραγωγές. Στα ατού των νέων ενισχυτικών FP+ και το νέο σύστημα ψύξης Intercooler που διαθέτουν. Σημειωτέον, ότι κάθε ενισχυτής διαθέτει 8 διαφορετικά gain εισόδου, προκειμένου να εξασφαλιστεί ομαλή λειτουργία με κάθε σήμα εισόδου ανεξαρτήτου στάθμης, ενώ κάθε κανάλι υποστηρίζει κύκλωμα Voltage peak Limiter, το οποίο προσαρμόζει ιδανικά την ισχύ του σταδίου εξόδου σε κάθε φορτίο, ανάλογα με τις μεταβολές της εμπέδησης σε σχέση με τη συχνότητα, τα μεταβατικά της μουσικής και το χρόνο. Φυσικά οι ενισχυτές ενσωματώνουν και μια σειρά από προστασίες όπως soft-start κύκλωμα έναυσης, κύκλωμα προστασίας των ηχείων από DC στην έξοδο του ενισχυτή, προστασία του ενισχυτή από ‘ανοιχτό’ φορτίο, προστασία από βραχυκύκλωμα κλπ. 

4 νέα μοντέλα
Η σειρά FP+ αποτελείται από 4 νέα μοντέλα, δυο δικάναλα και δυο τετρακάναλα όπως προαναφέραμε. Η ναυαρχίδα της νέας σειράς είναι ο FP 13000 με αποθέματα ισχύος της τάξεως των 6.500 watt σε καθένα από τα δυο κανάλια του στα 2 Ohm. O FP 10000 αποτελεί 4κάναλο ενισχυτή με ισχύ 2.500 Watt ανά κανάλι επίσης στα 2ohm, ενώ τη νέα σειρά συμπληρώνουν δυο ακόμα μοντέλα, ο δικάναλος FP 7000 (με ισχύ 2 x 3500W @ 2 ohms) και ο 4κάναλος FP 6000Q (με ισχύ 4 x 1500W @ 2 ohms). Τέλος, όσον αφορά τα πιο πρακτικά touring θέματα, η νέα σειρά FP+ εξασφαλίζει μειωμένο χώρο κατά 50% στο ρακ σε σχέση με την καθιερωμένη σειρά fp, ενώ για πρώτη φορά υποστηρίζεται δυνατότητα ελέγχου NomadLink control και monitoring network που είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στις touring και συναυλικές εφαρμογές και μάλιστα η εν λόγω δυνατότητα για πρώτη φορά περιλαμβάνεται εξαρχής ως στάνταρ στα νέα ενισχυτικά της εταιρείας. Περισσότερες πληροφορίες αναζητήστε από την εταιρεία Eurosound που αντιπροσωπεύει τα ενισχυτικά της Lab Gruppen στη χώρα μας. 

Επαφή
Eurosound, τηλ.: 210-38.03.311-3, www.labgruppen.com, www.eurosound.gr
Rate this item
(0 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση