Διαφήμιση
Παρασκευή, 02 Ιούνιος 2006 21:52

Sony βιντεοπροβολείς με SXRD πάνελ, ανάλυσης 4Κ

Οι δυο νέοι προβολείς χάρη στα κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά τους προορίζονται για απαιτητικές ποιοτικές εφαρμογές Digital Cinema αλλά και για κάθε είδους large-venue εφαρμογές που συναντάμε σε rental και μόνιμες εγκαταστάσεις και αφορούν εκδηλώσεις, μεγάλες συναυλίες και entertainment event κάθε είδους, παρουσιάσεις, μουσεία, εκπαιδευτικούς οργανισμούς, κέντρα επιχειρήσεων κλπ.
Και οι δυο βιντεοπροβολείς χρησιμοποιούν τα κορυφαία πάνελ τεχνολογίας SXRD (Silicon X-tal Reflective Display) της Sony. Κι αν αναρωτιέστε τι το διαφορετικό έχουν τα εν λόγω πάνελ σημειώστε: Καταρχάς υποστηρίζουν εξαιρετικά μεγάλη πυκνότητα pixels για ένα δεδομένο εμβαδόν. Ως εκ τούτου, τα πάνελ που χρησιμοποιούνται τόσο στον SRX-R110CE όσο και στον SRX-R105CE είναι διαγωνίου 1,55 ίντσες έκαστο, επιτυγχάνοντας ανάλυση της τάξεως των 4Κ, ήτοι 4096Η x 2160V(!) pixels. Σημειωτέον ότι η ανάλυση 4Κ έχει ορισθεί από την DCI ως απαραίτητη συνθήκη προκειμένου το προβολικό μέσο να ανταποκρίνεται πλήρως στις εικόνες που προέρχονται από 65mm film για εφαρμογές Digital Cinema. Με απλούστερα λόγια, το επίπεδο ανάλυσης 4Κ αντιστοιχεί σε 4πλάσια full HDTV ανάλυση, κοινώς σε ανάλυση 1920 x 1080 pixels για 16:9 wide screen φορμά, επί 4.

Αλλη μια σημαντική παράμετρος έχει να κάνει με την απόσταση των pixels μεταξύ τους η οποία φτάνει τα 0,35μm (δηλαδή εκατομμυριοστά του μέτρου), εξασφαλίζοντας έτσι εκ κατασκευής έναν ικανό λόγο αντίθεσης της τάξεως του 4.000:1. Βεβαίως ο λόγος αντίθεσης των δυο προβολικών μετρούμενος σε πραγματικές συνθήκες με τον προβολέα να προβάλει επί οθόνης κέρδους 1.0 ανέρχεται στα επίπεδα του 1.800:1.
Ιδιαίτερη συμβολή στον υψηλό λόγο αντίθεσης έχει και το κάθετα ευθυγραμμισμένο σύστημα των υγρών κρυστάλλων, καθώς όλα τα στοιχεία είναι σωστά ευθυγραμμισμένα προκειμένου να μπλοκάρουν την εισροή φωτός και ανακλάσεων, γεγονός με μέγιστη συμβολή στο βαθύ μαύρο που παραθέτουν οι προβολείς.
Ενα εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό των SXRD πάνελ έχει να κάνει με το χρόνο αντίδρασής τους (response time) ο οποίος είναι μικρότερος από 5msec, γεγονός που τα καθιστά ταχύτατα όσον αφορά την απεικόνισή τους, ενώ παράλληλα εξαλείφεται κάθε ίχνος ‘θολούρας’ και ψηφιακής παραμόρφωσης της εικόνας.
Οσον αφορά τις φωτεινές πηγές (λυχνίες), τόσο ο SRX-R110CE όσο και ο SRX-R105CE χρησιμοποιούν διπλές λυχνίες τύπου Xenon, οι οποίες διαθέτουν φυσικότερο φάσμα φωτός, σε σχέση με τις συνηθισμένες λυχνίες, κι αυτό διότι οι λυχνίες τύπου Xenon προσομοιώνουν όσο καμία άλλη λυχνία το ηλιακό φως, γεγονός με ευπρόσδεκτες συνέπειες όσον αφορά τη φυσικότητα των χρωμάτων. Ο SRX-R110CE χρησιμοποιεί 2 λυχνίες Xenon ισχύος 2kW έκαστη, με τη φωτεινότητα να ‘απογειώνεται’ φτάνοντας στα επίπεδα των 10.000 ANSI lumens. Αντίστοιχα, ο SRX-R105CE χρησιμοποιεί επίσης 2 λυχνίες τύπου Xenon μικρότερης όμως ισχύος (1kW έκαστη) με τη φωτεινότητα να φτάνει στα 5.000 ANSI lumens. Φυσικά ο χρήστης μπορεί να επιλέξει τη λειτουργία της λυχνίας ανάμεσα σε single και dual lamp mode ανάλογα με το επιθυμητό επίπεδο φωτεινότητας, ενώ είναι εφικτή και η αυτόματη επιλογή λυχνίας από τον ίδιο τον προβολέα ανάλογα με τις ώρες λειτουργίας κάθε λυχνίας. Σε περιπτώσεις που τα προβολικά λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα, τότε οι δυο λυχνίες εναλλάσσονται ως προς τη λειτουργία τους, είτε αυτόματα είτε κατόπιν ρύθμισης από το χειριστή του προβολικού.

Ενα εξίσου σημαντικό πλεονέκτημα των δυο προβολικών, είναι ότι υποστηρίζουν δυνατότητα ακόμα και πολλαπλής προβολής, εφόσον απαιτηθεί κάτι τέτοιο. Αυτό σημαίνει ότι τα προβολικά υποστηρίζουν προβολή single mode, dual mode και quad mode. Κοινώς, μπορούν να προβάλουν σε όλη την επιφάνεια της οθόνης εικόνα ανάλυσης 4096x2160, ή να χωρίσουν την οθόνη στα δυο ή και στα τέσσερα μέρη, προβάλλοντας 4 full HD (1920 x 1080 pixels) εικόνες ταυτόχρονα επί της οθόνης.

Οσον αφορά το πάνελ με τις υποδοχές, οι SRX-R110CE και SRX-R105CE υποστηρίζουν 4 slots που ενσωματώνουν διαφορετικούς τύπους υποδοχών, που με τη σειρά τους αντιστοιχούν σε διαφορετικά φορμά σήματος. Η πλακέτα LKRI-001 με τις αναλογικές εισόδους παρέχεται ως στάνταρ μαζί με τα προβολικά, ενώ προαιρετικά διατίθενται τα Input Board LKRI-002 που υποστηρίζει HD-SDI(4:2:2) καθώς και η Dual-link HD-SDI πλακέτα εισόδου. Οι βιντεοπροβολείς συνοδεύονται από ασύρματο τηλεχειριστήριο μέσω του οποίου εκτός των άλλων ελέγχετε ασύρματα το zoom, την εστίαση και τη μετατόπιση του φακού. Φυσικά και οι δυο προβολείς διαθέτουν set-up software, ενώ μέσω Ethernet ή RS-232C Interface, ένας μεγάλος αριθμός προβολικών μπορεί να ελεγχθεί μέσω PC.
Το μόνο βέβαιο όσον αφορά την ανάλυση 4K και τα προβολικά SRX-R110CE και SRX-R105CE, είναι ότι τo 4K είναι μια ασφαλής επένδυση όσον αφορά το επίπεδο ανάλυσης. Σημειωτέον ότι η ανάλυση 4Κ είναι 4πλάσια και όχι απλά 2πλάσια της ανάλυσης 2Κ. Ηδη τα μεγαλύτερα στούντιο του Χόλυγουντ έχουν ήδη αρχίσει να διανέμουν ταινίες σε 4Κ ανάλυση, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Sony είναι η μοναδική εταιρία που μπορεί να παρέχει ένα πλήρες σύστημα προβολής D-Cinema στο εν λόγω επίπεδο ανάλυσης.
Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τους SRX-R110CE και SRX-R105CE συνδεθείτε στα links http://www.sonybiz.net/sxrd/ και http://www.sonybiz.net/4k/ ή στη Sony Hellas

Επαφή
Sony Hellas, τηλ.: 210-67.82.000

Rate this item
(0 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση