Διαφήμιση
Κυριακή, 19 Μάρτιος 2006 02:22

Panphonics - "Ηλεκτροστατική" κατευθυντικότητα

Τα ηχεία της φινλανδικής Panphonics αποτελούν ηλεκτροστατικές υλοποιήσεις, καθότι πρόκειται για μετατροπείς επίπεδης επιφάνειας που δέχονται τάση στα άκρα τους δημιουργώντας διαφορές δυναμικού. Ως τυπικές πηγές planar όλη η επιφάνεια πάλλεται, ενώ η ακουστική ενέργεια διαχέεται διαφορετικά στον οριζόντιο και κάθετο άξονα. Ουσιαστικά, οι μονάδες αναπαραγωγής της Panphonics που προσαρμόζονται επί της οροφής, θυμίζουν περισσότερο υλικό ψευδοροφής παρά ηλεκτροστατικό ηχείο, ενώ το τέλειο ‘καμουφλάζ’ επιτυγχάνεται στην περίπτωση που τυπωθούν πάνω στο πάνελ λογότυπα ή κάθε είδους γραφικά και σκίτσα, κάτι που γίνεται με παραγγελία στο εργοστάσιο.
Η γκάμα των πάνελ της Panphonics απαρτίζεται από τα Panphonics element σε τρεις διαφορετικές διαστάσεις, 60x20cm, 60x40cm και 60x60cm, απ’ τα ημικυλινδρικά πάνελ με ενσωματωμένο μπράτσο που παράγονται σε διαστάσεις 60x60cm και 60x40cm και τα 3 μοντέλα Audio banner με διατάσεις 130x200, 130x130 130x60cm.
Σημειωτέον ότι σε όλες τις ηχητικές μονάδες της φιλανδικής εταιρείας υπάρχει δυνατότητα αλλαγής σχήματος και διατάσεων κατόπιν παραγγελίας, ενώ όπως προαναφέραμε εφικτή είναι και η αλλαγή απόχρωσης η επικόλληση ζωγραφιών, μεταξοτυπίας κλπ.

Τα πάνελ της Panphonics αποτελούνται από πολλαπλές επιστρώσεις διαφορετικών υλικών που εσωκλείουν ένα φιλμ τύπου σάντουιτς, μεταλλικής κατασκευής. Η λειτουργία αναπαραγωγής τους βασίζεται στην τάση που εφαρμόζεται στα άκρα τους και προκαλεί διαφορές δυναμικού, μια αρχή λειτουργίας που παραπέμπει άμεσα στον τρόπο λειτουργίας των ηλεκτροστατικών ηχείων. Οπως και τα ηλεκτροστατικά ηχεία έτσι και τα πάνελ της Panphonics επηρεάζονται από τη θερμοκρασία, την υγρασία και τις ειδικές συνθήκες πίεσης ενός χώρου, γι’ αυτό άλλωστε και χρησιμοποιούνται μόνο σε εφαρμογές εσωτερικών χώρων.
Επειδή ακριβώς όλο το αναπαραγόμενο συχνοτικά φάσμα προέρχεται από την ίδια πηγή, αντιλαμβάνεστε ότι η παρουσία ανεξάρτητων κροσόβερ περιττεύει. Οπως είπαμε, οι μονάδες είναι εξαιρετικά κατευθυντικές (4 μοίρες διασπορά σε κάθε άξονα) και ακριβώς σ’ αυτή τους την κατευθυντικότητα οφείλουν το υψηλό τους SPL και τη δυνατότητα κάλυψης μεγάλων αποστάσεων που διαθέτουν.

Οδήγηση κι εφαρμογές
Το σχήμα τους μπορεί να είναι οβάλ ή στρογγυλό, ενώ μπορεί να τους δοθεί και κλίση, ώστε να καθοριστεί αν θα εκπέμπουν ως planar ή ως αμιγώς κυλινδρική πηγή. Η τάση οδήγησης κυμαίνεται μεταξύ 100 και 212V. Οδηγούνται από τον ενισχυτή BA-20, στον οποίο μπορείτε να συνδέσετε αρκετές μονάδες συνδεδεμένες παράλληλα. Διατίθεται επίσης και ο passive adapter της Panphonics προκειμένου να οδηγηθούν από συμβατικό τελικό ενισχυτή άλλης εταιρείας. Λάβετε υπόψιν σας επίσης, ότι διπλασιάζοντας την επιφάνεια του ακουστικού στοιχείου αυξάνετε την ακουστική ενέργεια κατά 3dB, ενώ η αύξηση του εμβαδόν της επιφανείας έχει ένα ακόμα ευπρόσδεκτο αποτέλεσμα όσον αφορά το χαμηλότερο άκρο του ακουστικού φάσματος, αφού οι χαμηλότερες συχνότητες (τα μεγάλα μήκη κύματος δηλαδή) είναι ακόμα πιο κατευθυντικές, με αποτέλεσμα το συνολικό άκουσμα να διαθέτει πλουσιότερο χαμηλό. Η απόκριση συχνότητας των Panphonics ανέρχεται μεταξύ 300Hz – 22kHz για ένα στοιχείο 60 x 60cm. Η θερμοκρασία λειτουργίας τους κυμαίνεται μεταξύ 0 και +40 βαθμούς Κελσίου, ενώ η υγρασία στο χώρο που βρίσκονται δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60%. Τα εν λόγω ηχεία προορίζονται για επαγγελματικούς (και όχι μόνο) χώρους, όπου απαιτείται ελεγχόμενη ως προς την κατευθυντικότητα και τη διασπορά, αναπαραγωγή μουσικού σήματος, αποτελώντας το ιδανικό ηχητικό στοιχείο για χώρους στους οποίους επιθυμούμε αυστηρά προσανατολισμένο ήχο.
Συνεπώς, τα ηλεκτροστατικά ηχεία της Panphonics είναι ιδανικά για πολυκαταστήματα, μουσεία, πολυχώρους, για συστήματα προσωπικών ακροάσεων σε καταστήματα πώλησης δίσκων, για γραφεία εταιρειών, κέντρα επιχειρήσεων, οικιακούς χώρους προκειμένου να πλαισιώσουν ‘κρυμμένα’ την επίπεδη τηλεόρασή σας και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε, αφού πρακτικά οι εφαρμογές τους μοιάζουν ατελείωτες.
Τα προϊόντα της Panphonics είχαμε την ευκαιρία να τα δούμε και να τα ακούσουμε από κοντά στη 2η συνάντηση συνεργατών της εταιρίας kariotis audio & lighting, στα πλαίσια της οποίας αναλυτικά στοιχεία για τις δυνατότητες των ηχείων μας έδωσε ο διευθυντής πωλήσεων της φιλανδικής εταιρείας κ. Kari Metalla.
Περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα της panphonics καθώς και για τις εφαρμογές τους, αναζητήστε από την Kariotis audio & lighting που τα αντιπροσωπεύει στη χώρα μας.

Επαφή
Kariotis Audio & Lighting, τηλ.: 210-55.42.855, www.kariotis.gr, www.panphonics.fi   
Rate this item
(0 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση