Διαφήμιση
Παρασκευή, 31 Οκτώβριος 2014 16:48

10 χρόνια Tony’s Keyboards και ο Αντώνης Κιοσπές κάνει έναν συνοπτικό απολογισμό της 1ης 10ετίας στο aLive…

συνέντευξη στο Βασίλη Λαδονικόλα

Βραδάκι Πέμπτης στα Εξάρχεια και ο ήχος από το Nord Stage2 της funk μπάντας (DutFunk) που έπαιζε στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 10 χρόνια της Tony’s Keyboards στο πεζοδρόμιο της Στουρνάρη μπροστά από το μαγαζί του Αντώνη Κιοσπέ, ακουγόταν σχεδόν δύο τετράγωνα πριν. Φτάνοντας στον αριθμό 20 της Στουρνάρη, έξω από το Tony’s Keyboards βρισκόταν αρκετός κόσμος που απολάμβανε τους DutFunk, μαζί με τα ανάλογα εδέσματα, ενώ πολλοί μπαινόβγαιναν στο κατάστημα και δοκίμαζαν τα keyboards της Nord της Physis Piano, της Korg αλλά και τα υπόλοιπα μουσικοτεχνολογικά προϊόντα που βρίσκονταν όπως πάντα, σε κατάσταση demo. Μεταξύ ευχών, funk ρυθμών και κλήρωσης για τους 10 τυχερούς νικητές από τους συμμετέχοντες στον ιντερνετικό διαγωνισμό για τα 10 χρόνια της Tony’s Keyboards, καταφέραμε και κλέψαμε λίγο από το χρόνο του Αντώνη για δύο κουβέντες σχετικά με την επέτειο των 10 χρόνων της εταιρίας του…

aLive: Αντώνη πόσο γρήγορα περνάνε 10 χρόνια στην Tony’s Keyboards;
Νομίζω ότι πέρασαν γρήγορα. Ανοίξαμε τον Οκτώβρη του 2004 κάνοντας ένα τολμηρό βήμα για την εποχή καθώς το Tony’s Keyboards ήταν το πρώτο εξειδικευμένο κατάστημα με πλήκτρα εκείνη την εποχή. Τα περισσότερα μαγαζιά ήταν ‘εφ’ όλης της ύλης’ περιλαμβάνοντας και πλήκτρα και κιθάρες και άλλα όργανα, αλλά κανένα δεν ήταν εξειδικευμένο… Θυμάμαι τον πατέρα μου να μου λέει χαρακτηριστικά: “Γιατί δεν βάζεις 1-2 κιθάρες και 1-2 μπουζούκια για να υπάρχει μεγαλύτερη γκάμα;”

aLive: Και εξακολουθεί να ισχύει αν δεν κάνω λάθος, καθώς 10 χρόνια μετά παραμένεις ο μόνος εξειδικευμένος τουλάχιστον όσο αφορά τα πλήκτρα…
Οντως, εξακολουθεί και ισχύει 10 χρόνια μετά, καθώς έχουμε παραμείνει πιστοί στο αντικείμενο. Αλλωστε δεν θα ήθελα να μπω σε δρόμους που δεν γνωρίζω καλά (όπως η κιθάρα, τα έγχορδα ή τα πνευστά για παράδειγμα) και που δεν θα μπορούσα να τους υποστηρίξω με το αντίστοιχο πάθος και τη γνώση που απαιτείται. Οπότε κάνω μόνο αυτό που ξέρω καλά. Να πουλάω πλήκτρα και μηχανήματα μουσικής τεχνολογίας και πληροφορικής.

aLive: Τι άλλαξε στα πλήκτρα και την τεχνολογία τους τα τελευταία 10 χρόνια;
Κατ΄αρχάς η τεχνολογία εξελίχθηκε. Θυμάμαι πως όταν ξεκινήσαμε πουλάγαμε κατά κύριον λόγο πλήκτρα της εταιρίας Korg, που είναι από τις αγαπημένες μας εταιρίες. Από τότε έχουν εξελιχθεί πολύ οι τεχνολογίες απ’ όλους τους κατασκευαστές, τα πράγματα έχουν γίνει πιο computerised και τα synth δεν είναι πλέον όργανα με 200 – 300 ήχους, κάνουν πολλά περισσότερα και πιο σύνθετα πράγματα. Πρόκειται πλέον για σύγχρονους και ολοκληρωμένους σταθμούς εργασίας. Εμείς, σ’ αυτά τα 10 χρόνια κάναμε κάποια βήματα δειλά στην αρχή γιατί φοβόμασταν το ρίσκο, παρόλα αυτά τολμήσαμε και έτσι πρίν από 4 χρόνια πήραμε την πρώτη μας αντιπροσωπεία, τη Nord Keyboards (πολλοί τη γνωρίζουν με την παλιά της ονομασία ως Clavia), η οποία εδώ και 4 χρόνια μας ανταμείβει μιας και το κοινό την υποδέχθηκε πολύ ζεστά…

aLive: Παγκοσμίως συμβαίνει αυτό με τη Nord…
Ναι, η Nord έχει εκτιναχθεί σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και στην Ελλάδα που με ενδιαφέρει άμεσα. Η διαφορά πιστεύω εδώ είναι ότι αντιμετώπισα την εταιρία περισσότερο ως μουσικός παρά σαν έμπορος, καθότι είχα και έχω πάντα ανοικτά και σε demo όλα τα μοντέλα της για να μπορεί να τα παίξει κάποιος και να τα ακούσει, ώστε να έχει ολοκληρωμένη επαφή με το όργανο. Αυτή είναι και η βασική αρχή μου και έτσι θα πορευθώ και στο μέλλον. Τα όργανα πρέπει να τα δίνεις στον κόσμο, και ο μουσικός θα πρέπει να μπορεί να παίξει και να εξετάσει όσο πιο διεξοδικά γίνεται ένα όργανο για το αν του κάνει ή όχι. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζω και την Physis Piano, αλλά και την Hidrau Model με τα καλύτερα σκαμπό για πιάνο στον κόσμο, καθώς και τη Fusion Βags που ήρθε να προστεθεί τελευταία ως αντιπροσώπευση. Θέλουμε πάντα να έχουμε ανοιχτά προς demo προϊόντα για να έρχεται σε επαφή ο μουσικός μαζί τους και να παθιάζεται, γιατί έτσι λειτουργεί η μουσική…

aLive: Ποιο πιστεύεις ότι είναι το μυστικό της επιτυχίας της Nord. Τα πλήκτρα της κερδίζουν βραβεία κάθε χρόνο, ενώ σχεδόν σε κάθε Live υπάρχει κάπου κι ένα ‘κόκκινο’ πλήκτρο…
Η Nord είναι μια Σουηδική εταιρία που έχει στην πλάτη της πάνω από 30 χρόνια στην παραγωγή keyboard. Είναι η πρώτη εταιρία παγκοσμίως που δημιούργησε τα ψηφιακά drums γνωστά σε όλους ως “ddrum” καθώς και αυτή η οποία παρήγαγε το πρώτο Virtual Analog Synth γνωστό ως Nord Lead. Πρόκειται για ένα σχετικά μικρό εργοστάσιο παραγωγής στη Σουηδία που δεν έχει θυγατρικές μονάδες παραγωγής στην Κίνα κλπ. Το μυστικό πιστεύω ότι βρίσκεται στο ότι ο ίδιος ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της εταιρίας Hans Nordelius, είναι μουσικός και τα βλέπει σαν παιδιά του και σαν δικά του όργανα. Ολα είναι χειροποίητα, με εξαιρετική ποιότητα κατασκευής από μέταλλο και ξύλο, τεστάρονται σε όλα τα στάδια της παραγωγής και έχουν έναν δικό τους ιδιαίτερο ήχο που κάνει τη διαφορά…
Το σημαντικότερο και η κύρια διαφοροποίηση για εμένα είναι ότι έμειναν πιστοί στην αρχική τους ιδέα. Οργανα ποιοτικά, με αξεπέραστο ήχο, μικρή προϊοντική γκάμα, χωρίς εντυπωσιασμούς και έγχρωμες οθόνες και κυρίως ανταλλακτικά και υποστήριξη ακόμη και εάν το όργανο είναι πάνω από 10 ετών !

aLive: Πές μου δυο λόγια και για τη Physis Piano που είναι το νεότερο απόκτημά σου ως αντιπροσώπευση. Να υποθέσω ότι δεν υπάρχει… ‘εσωτερικός’ ανταγωνισμός με τη Nord.
Οχι, πρόκειται για εντελώς διαφορετικά προϊόντα και φιλοσοφία. Να σημειώσουμε για τον κόσμο που δεν γνωρίζει ότι η Physis Piano είναι ένα νέο παρακλάδι της Ιταλικής εταιρίας VISCOUNT, μιας εταιρίας με πάνω από 130 χρόνια δραστηριοποίησης και λειτουργίας παγκοσμίως. Την Ιταλική Physis Piano την έχουμε εδώ και ένα χρόνο και πραγματικά μας εκπλήσσει το τεχνολογικό της υπόβαθρο. Η Physis Piano ουσιαστικά έχει ένα μοντέλο (H1, H2, H3) σε 3 διαφορετικές αντίστοιχα εκδόσεις κλαβιέ (88 ξύλινο τριών επαφών, 88 βαρυκεντρισμένο και 73 ημί-βαρυκεντρισμένο), το ίδιο σε όρθιο πιάνο (Physis Piano V100)  και τέλος το Physis Piano K4 και Κ5, ένα ολοκαίνουργιο μοναδικό USB Keyboard Controller σε 88 και 76 πλήκτρα αντίστοιχα.
Το εκπληκτικό σε αυτή την εταιρία και ο λόγος που την πήρα όταν έβαλα τα χέρια μου επάνω στο κλαβιέ του H1, παίζοντας πιάνο πριν από ένα χρόνο στην Εκθεση της Φρανκφούρτης, ήταν ότι ενώ και άλλες ανταγωνίστριες εταιρίες έχουν ασχοληθεί με το Physical Modeling στην δημιουργία του ήχου, διαβεβαιώνω (και γνωρίζοντας απόλυτα τον ανταγωνισμό μιας και πάντα δοκιμάζω προσωπικά ότι καινούργιο κυκλοφορεί) ότι ο ήχος του πιάνου είναι ότι ποιο κοντά στον απόλυτο ήχο ενός φυσικού πιάνου είτε με ουρά είτε όχι.
Η καρδιά του Physis Piano αποτελείται από μια τεχνολογία που βασίζεται στη δημιουργία πολύπλοκων μαθηματικών αλγορίθμων, που είναι σε θέση να προσομοιώσει με απόλυτη πιστότητα τη δυναμική και ακουστική των φυσικών φαινομένων, που παράγουν τον ήχο του συγκεκριμένου μέσου.
Όλα αυτά είναι δυνατά χάρη στην εκπληκτική υπολογιστική δύναμη που είναι σε θέση να εκτελέσει 24 δισεκατομμύρια πράξεις ανά δευτερόλεπτο. Ειναι το πρώτο μουσικό όργανο στον κόσμο που διαθέτει 6 DSP για την επεξεργασία του ήχου (το τελευταίο Korg Kronos X διαθέτει μόλις 2 DSP) μιας και ο βαθμός πολυπλοκότητας και η λεπτομέρεια που απαιτείται για τη δημιουργία ενός φυσικού μοντέλου πιάνου, είναι τόσο υψηλή.
Ταυτόχρονα το κλαβιέ του όντως ξύλινο, τριών επαφών με αίσθηση Ελεφαντόδοντου, το καθιστά απλά μοναδικό για Stage Piano. 

aLive: Τα 10 χρόνια Tony’s Keyboards συνέπεσαν και με το νέο αναβαθμισμένο site / e-shop της εταιρίας σου…
Το νέο μας site / e-shop είναι στον αέρα εδώ και 4 περίπου μήνες και πραγματικά έχει κάνει τη διαφορά στις πωλήσεις, την επικοινωνία και την ανταπόκριση. Ουσιαστικά το φτιάξαμε εξ ολοκλήρου από την αρχή κρατώντας «σε σχέση με το προηγούμενο» απλά και μόνο την Επωνυμία μας, άρα δεν πρόκειται για μια απλή αναβάθμιση. Το δουλεύαμε επτά μήνες περίπου, και το ανεβάσαμε τον Ιούνιο. Υπάρχουν «εργαλεία δουλειάς» και νέα «modules» στο νέο μας ηλεκτρονικό κατάστημα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί. Κρατάμε κάποιες εκπλήξεις για αργότερα…
Εδώ θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον φίλο και συνεργάτη μου Δημήτριο Ξύτσα, για τη σημαντική του βοήθεια στο σχεδιασμό, στα γραφικά καθώς και σε όλες τις τεχνικές προδιαγραφές και δυσκολίες που προέκυψαν. Επίσης την εταιρία MainSys που ανέλαβε την υλοποίηση και υποστήριξη ενός ιδιαιτέρου project, μιας και επιλέξαμε το «δύσκολο και χρονοβόρο δρόμο» της custom κατασκευής και όχι τη λύση της «έτοιμης πλατφόρμας με διαφορετικό περιτύλιγμα» κάτι το οποίο εισπράττουμε θετικά από τους πελάτες μας. Τέλος την οικογένειά μου που με στήριξε ψυχολογικά και ηθικά και «ανέχθηκε» την απουσία μου τα 28 επιπλέον Σαββατο-Κύριακα συνεχούς εργασίας που προέκυψαν για την υλοποίησή του.

Το σημαντικότερο που θα ήθελα να επισημάνω σε αυτή τη συνέντευξη είναι το εξής:
Κατά τη δημιουργία του νέου μας e-shop www.tonyskeyboards.gr , αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα (για αυτό και η υλοποίηση του άγγιξε αισίως τους 7 μήνες) τα οποία δυστυχώς δεν προήλθαν από εμάς, αλλά από συνεργαζόμενους Αντιπροσώπους - Προμηθευτές μας. Και για να εξηγήσω τι ακριβώς εννοώ… Πολλές εταιρίες, χρόνια τώρα, λειτουργούν με ιδέες παλαιωμένες και αγκιστρωμένες σε προηγούμενες δεκαετίες. Δεν αφήνουν «χώρο» σε νέους ανθρώπους αλλά και στους ίδιους τους συνεργάτες τους, και το κυριότερο δεν 'ακούνε'. Το εμπόριο τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει. Μαζί με αυτό και η επικοινωνία και η πληροφόρηση του κόσμου. Το μέλλον (για τα τουλάχιστον επόμενα 10-15 χρόνια ), ονομάζεται «Ηλεκτρονικό Εμπόριο», Marketing και Social Media. Οποιος δεν μπορέσει να το καταλάβει και να προσαρμοστεί εγκαίρως στα νέα δεδομένα, αυτομάτως θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη στη συρρίκνωση του κύκλου εργασιών μιας εταιρίας, στον όχι υγιή ανταγωνισμό και τέλος στη συνεχόμενα αυξανόμενη τάση πωλήσεων, των Ευρωπαϊκών (και όχι μόνο) Ηλεκτρονικών Καταστημάτων, στη χώρα μας.
Από την άλλη πλευρά, η οικονομική κρίση που μας πλήττει τα τελευταία 6 χρόνια, αναγκάζει τους ελάχιστους προμηθευτές που διατηρούν ακόμη «λίπος» από τις χρυσές δεκαετίες των 80s, 90s & 00s και της λογικής… «το ένα… άλλα δύο», να περικόπτουν βασικές λειτουργικές δαπάνες, αλλά το χειρότερο όλων…. να μειώνουν μισθούς ακόμη και στο 50%, αρνούμενοι όμως να συρρικνωθούν οι ίδιοι, καθώς αυτό θα είχε «άσχημο αντίκτυπο» στην αγορά και τον ανταγωνισμό. Στο αντιστάθμισμα όλων αυτών, και προσπαθώντας να κρατούν σε υψηλά ποσοστά το margin τους, προσθέτουν κάθε χρόνο νέες αποκλειστικές συνεργασίες – αντιπροσωπείες στο portfolio τους, όπου αδυνατούν όμως να συντηρήσουν δημιουργώντας έτσι, έναν αέναο κύκλο. Υπάρχουν χαρακτηριστικά παραδείγματα Κατασκευαστριών Εταιριών του εξωτερικού, που ενώ στα «χαρτιά» αντιπροσωπεύονται από κάποια Ελληνική Εταιρία, κάνοντας κάποιος μια βόλτα στο demo room τους, δεν θα βρει κανείς ούτε το logo τους!

Τι δημιουργεί τελικά αυτό: Δυσαρεστημένους πελάτες - συνεργαζόμενα καταστήματα και τέλος, ανθρώπινο δυναμικό χωρίς κέφι για δουλειά, διεκπεραιώνοντας απλά και μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Και όλο αυτό τελικά ενισχύει περαιτέρω στη χώρα μας, τη δυναμική των γνωστών cyberstore του εξωτερικού που τόσο πολύ ‘πληγώνουν’ το εγχώριο εμπόριο…
Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τη νοοτροπία που επικρατεί, στη δημιουργία του νέου μας e-shop, ζητήσαμε και μας «αρνήθηκαν» ευγενικά να μας παραχωρήσουν πληροφορίες όπως, Κιβωτολόγια, Διαστάσεις και Βάρη προιόντων, UPC ή EAN numbers, λέγοντας μας ότι «…δεν έχουμε εμείς τέτοια πράγματα»!
Να σημειώσω εδώ, ότι σαν Αντιπρόσωποι αυτή τη στιγμή τεσσάρων Κατασκευαστριών Εταιριών (Nord Keyboards, Physis Piano, Hidrau Models και Fusion Bags ) τις πληροφορίες αυτές τις είχαμε διαθέσιμες από την πρώτη στιγμή. Μιλάμε ουσιαστικά για ένα απλό αρχείο Excel το οποίο θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε σε συνδυασμό με τις εταιρίες μεταφορών και courier, κάνοντας ευκολότερα και ποιο γρήγορα τη δουλειά μας, εξυπηρετώντας ουσιαστικά τον τελικό καταναλωτή. Αξίζει κάποια στιγμή, να μπορούσατε να συγκρίνετε μερικά αρχεία XML που λαμβάνουμε από τους Προμηθευτές μας, για να καταλάβετε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και ουσιαστικά φιλτράρουμε και τροποποιούμε, για να μπορέσουμε να δώσουμε στον τελικό καταναλωτή, ένα σωστό και γρήγορο αποτέλεσμα. Και όλα αυτά στα τέλη του 2014…

aLive: Πόσο σημαντικό είναι ένα σύγχρονο και λειτουργικό site στην εποχή που ζούμε;
Με τα σημερινά δεδομένα του εμπορίου, πιστεύω ότι είναι ο σημαντικότερος ίσως κρίκος μιας εμπορικής επιχείρησης. Βεβαίως πιστεύω πολύ και στο φυσικό κατάστημα, το οποίο σε συνδυασμό με ένα λειτουργικό και σύγχρονο site βοηθάει πολύ στις πωλήσεις και την επικοινωνία της εταιρίας. Αυτό στο λέω και εκ πείρας καθώς το τελευταίο 4μηνο το νέο site μας έχει βοηθήσει πολύ σε πωλήσεις και επικοινωνία γενικώς. Αλλωστε ζούμε πλέον στην εποχή του internet και των social media και όλα αυτά με τον κατάλληλο χειρισμό είναι εργαλεία πώλησης για μια επιχείρηση…

aLive: Πως βλέπεις τον εαυτό σου και την Tony’s Keyboards 10 χρόνια μετά, στo αντίστοιχο πάρτυ των 20ών γενεθλίων;
10 χρόνια μπροστά είναι πάρα πολλά. Εγώ θέλω να βλέπω μπροστά 2 – 3χρόνια. Θα ήθελα λοιπόν το e-shop μας να είναι ακόμη πληρέστερο και το φυσικό μας κατάστημα ακόμα μεγαλύτερο. Δεν σου κρύβω ότι ο χώρος εδώ είναι πια σχετικά μικρός για να μας στεγάσει. Θα ήθελα λοιπόν ένα μεγαλύτερο χώρο, στημένο όπως τον θέλω, πιο άνετο και με όλα τα προϊόντα σε λειτουργία demo. Αυτό άλλωστε είναι κάτι που ζητούν και οι φίλοι μας, καθώς στο διαδικτυακό διαγωνισμό που έκανα για τα 10 χρόνια Tony’s Keyboards διαπίστωσα ότι πάρα πολλοί από τους συμμετέχοντες ζητούν αυτό ακριβώς….

aLive: Σου ευχόμαστε να τα πραγματοποιήσεις όλα αυτά και ακόμα περισσότερα…

Επαφή
Tony’s Keyboards
Τηλ. 210-64.50.796

Rate this item
(5 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση