Διαφήμιση
Παρασκευή, 17 Ιούνιος 2016 09:58

Το aLive επισκέφθηκε το νέο Zonars και συνομίλησε με τον κ. Σπύρο Πανά…

του Βασίλη Λαδονικόλα

Το ραντεβού είχε κλειστεί για τις 8. 00 το πρωί στο ανακαινισμένο Zonars προκειμένου να φωτογραφήσουμε το χώρο δίχως να ενοχλήσουμε τους πελάτες που απολαμβάνουν τον πρωινό καφέ τους, και κυρίως για να έχουμε όλο το χρόνο μπροστά μας για μια εφ’ όλης συζήτηση με τον κ. Σπύρο Πανά (του ομίλου επιχειρήσεων Πανά, στην διαχείριση του οποίου έχει περάσει πλέον ο ιστορικός αυτός χώρος) σχετικά με το νέο Zonars. Στη συντροφιά μας και ξεναγός μας στα ενδότερα των οπτικοακουστικών και φωτιστικών συστημάτων του Zonars ήταν ο κ. Γιάννης Μαρίνος της Omikron Electronics, της εταιρίας που προμήθευσε τον εξοπλισμό και επιμελήθηκε την εγκατάστασή του στο χώρο.

Κλασική αισθητική με αντίστοιχη επίπλωση, βαριές βουάλ κουρτίνες, μια εντυπωσιακή - τεράστια μπάρα και προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια όπου κι αν έπεφτε το βλέμμα σου, από τους αναπαλαιωμένους καναπέδες έως τις ανακατασκευασμένες αυθεντικές κόκκινες καρέκλες του ιστορικού χώρου και τις μπουαζερί.
Α, και πλήρως ‘εξαφανισμένα’ τα συστήματα για τα οποία επισκεφθήκαμε το χώρο, προκειμένου να τα δούμε να τα ακούσουμε και να τα φωτογραφίσουμε… Αυτές ήταν οι πρώτες μας εντυπώσεις από το εκ θεμελίων (κυριολεκτικά) ανασκευασμένο και αναβαθμισμένο Zonars, το οποίο παραπέμπει ξανά στις ημέρες δόξας του παλιού ιστορικού χώρου που υπήρξε για δεκαετίες σημείο αναφοράς της αστικής Αθήνας.
Πριν ξεκινήσουμε την κουβέντα μας με τον κ. Σπύρο Πανά, ας ρίξουμε μια πιο αναλυτική ματιά στον οπτικοακουστικό και φωτιστικό εξοπλισμό του χώρου και τις ιδιαιτερότητες της εγκατάστασης.

Μελέτη – εφαρμογή
Τη μελέτη των οπτικοακουστικών συστημάτων έχει εκπονήσει ο κ. Ευθυμιάτος. Όπως μας ανέφεραν οι εγκαταστάτες από την Omikron Electronics, η μελέτη αυτή αντιμετώπισε πολύ σωστά τις ανάγκες του χώρου και κάλυπτε πλήρως της απαιτήσεις των διαχειριστών του χώρου. Από τη πλευρά της Omikron Electronics η εν λόγω μελέτη ακολουθήθηκε πιστά εκτός από την  αντικατάσταση ελάχιστων από τα προδιαγραφόμενα προϊόντα με άλλα αντίστοιχων δυνατοτήτων. Οι όποιες διαφοροποιήσεις προέκυψαν από αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής και έτσι δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθούν στη διάρκεια εκπόνησης της μελέτης.

Το Ηχητικό σύστημα
Το ηχητικό σύστημα ουσιαστικά χωρίζεται σε 3 ζώνες.
Α) Η ζώνη της σάλας που αποτελεί και το κύριο μέρος της εγκατάστασης. Στη σάλα έχουν εγκατασταθεί 24 ηχεία ψευδοροφής CMS803DC της ΤΑΝΝΟΥ. Αυτά είναι συνδεδεμένα σε ομάδες των δύο, ενώ έχει ληφθεί ειδική μέριμνα από τους εγκαταστάτες, έτσι ώστε γειτονικές ομάδες ηχείων να οδηγούνται από διαφορετικούς ενισχυτές, προκειμένου σε περίπτωση βλάβης ενός ενισχυτή να μην χαθεί εντελώς ο ήχος από μια περιοχή του καταστήματος. Επίσης στο χώρο υπάρχουν και 11 subwoofer VLF208LV της COMMUNITY.
Β) Ο χώρος του παταριού όπου εγκαταστάθηκαν ηχεία ψευδοροφής CVS-4 της ΤΑΝΝΟΥ τα οποία οδηγούνται από ενισχυτή με έξοδο 100V.
Γ) Ο εξωτερικός χώρος του καταστήματος (Πανεπιστημίου & Βουκουρεστίου). Εκεί χρησιμοποιούνται ηχεία MASK4T της APART, τα οποία επίσης οδηγούνται από ενισχυτές 100V.

Για την οδήγηση όλων των ηχείων χρησιμοποιήθηκαν ενισχυτές της σειράς CPS της ELECTROVOICE , ενώ για τις ζώνες των 100V χρησιμοποιήθηκε ενισχυτής 4x240W της ΙΤC. To σύστημα διαθέτει επίσης ένα splitter SQ1 KLARK TEKNIK, ενώ χρησιμοποιείται κι ένας ψηφιακός επεξεργαστής Z-BLU100 της ΒSS. Με τη χρήση tablet o χειριστής του συστήματος μπορεί να αυξομειώνει την ένταση σε κάθε μία από τις παραπάνω ζώνες. Ο εξοπλισμός του DJ περιλαμβάνει μίκτη DJM-900NXS και CD-player CDJ-2000NXS της PIONEER.
Φυσικά, υπάρχει και η δυνατότητα υποστήριξης ζωντανών εκδηλώσεων. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιείται κονσόλα X32 Compact. To Μonitor των μουσικών είναι DYNACORD AXM-12A. Στο χώρο των μουσικών υπάρχει επίτοιχο κουτί συνδέσεων με 12 εισόδους και 8 επιστροφές το οποίο συνδέεται με την κονσόλα με εντοιχισμένο πολυκαλώδιο.

Το Προβολικό  σύστημα
Αυτό αποτελείται από έναν βιντεοπροβολέα ΕΒ-1980WU της EPSON ο οποίος βρίσκεται εντός της ψευδοροφής σε αναβατόριο της TECHVISION, έτσι ώστε να εμφανίζεται μόνο όταν υπάρχει η ανάγκη προβολής. Επειδή η απόσταση από το σημείο που θα υπάρχει η συσκευή (με το αρχείο προς προβολή) έως τον βιντεοπροβολέα είναι μεγάλη χρησιμοποιήθηκαν μετατροπείς σήματος HDMI /CAT5 (πομπός και δέκτης). Με αυτό τον τρόπο το σήμα έφτασε στον βιντεοπροβολέα δίχως να χαθεί κάτι από την ποιότητά του. Στο χώρο υπάρχουν επίσης 14 επίτοιχα κυτία από όπου μπορεί να συνδέσει κανείς ένα laptop ή tablet και να στείλει σήμα στον βιντεοπροβολέα.

Το Σύστημα φωτισμού
Ο εξοπλισμός ο οποίος εγκαταστάθηκε χωρίζεται ουσιαστικά σε δύο ομάδες.
Α) Η πρώτη ομάδα αποτελείτε από 4 κινητές κεφαλές Z19 της ADJ, οι οποίες ελέγχονται από έναν DMX OPERATOR 384 της ίδιας εταιρίας. Οι κεφαλές αυτές χρησιμοποιούνται σε ειδικές περιπτώσεις και έτσι δεν έπρεπε να «επιβαρύνουν» οπτικά το χώρο όταν δεν χρησιμοποιούνται. Για αυτό το λόγο η εταιρία UNITECH SYSTEMS σχεδίασε και παρήγαγε ειδικά αναβατόρια έτσι ώστε οι κεφαλές να είναι κρυμμένες στην ψευδοροφή (τα αναβατόρια αποτελούν ένα συνδυασμό δύο μηχανισμών για κάθε κεφαλή: έναν για την αποτράβηξη προ τα πάνω και απόσυρση προς μία πλευρά του καλύμματος της οροφής και έναν για την κάθετη εμφάνιση της κεφαλής).
Β) Η κονσόλα φωτισμού 48 καναλιών SHOWMASTER48 της HIGH LITE από την οποία γίνεται η ρύθμιση της έντασης (dimming) όλων των γραμμών φωτισμού του χώρου προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα

Αποτέλεσματα μετρήσεων
Την ακουστική μελέτη του χώρου έχει εκπονήσει ο Dr. Schubert, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης διενέργησε μετρήσεις σύμφωνα με τις οποίες το εγκατεστημένο σύστημα είχε απόκλιση +/-1,2dB σε όλο το φάσμα των συχνοτήτων σε κλίμακα Ζ.

Οι ιδιαιτερότητες της εγκατάστασης
Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισαν οι προμηθευτές και εγκαταστάτες του εξοπλισμού (Omikron Electronics) είχε πρωτίστως να κάνει με το συμπιεσμένο χρόνο παράδοσης του έργου. Πράλληλα επειδή αρκετά από τα προϊόντα ανήκουν σε εταιρίες τις οποίες δεν αντιπροσωπεύει η Omikron Electronics, καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια έτσι ώστε αυτά να βρίσκονται στο έργο στους χρόνους που απαιτούνταν.
Επακόλουθο του συμπιεσμένου χρόνου παράδοσης ήταν η ανάγκη συντονισμού με συνεργεία άλλων εγκαταστάσεων τα οποία έπρεπε να δουλέψουν ταυτόχρονα με τα συνεργεία της εταιρίας στον ίδιο χώρο (π.χ. στο χώρο των κεντρικών μηχανημάτων δούλευαν ταυτόχρονα και τα συνεργεία για το σύστημα τηλεφώνων / data και για το CCTV). Αυτό λύθηκε σε συνεννόηση με τον εργολάβο (ΔΩΡΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ) και τα υπόλοιπα συνεργεία, έτσι ώστε να γίνει τέτοιος προγραμματισμός εργασιών που να μην συμπέσουν όλοι μαζί στο ίδιο χώρο.

Η συνεργασία με κ. Πανά
Όπως μας εκμυστηρεύθηκαν οι άνθρωποι της Omikron Electronics, η συμβολή του κ. Σπύρου Πανά στην εκτέλεση του έργου ήταν πολύ σημαντική γιατί εκτός των άλλων έχει γνώση των εγκαταστάσεων αλλά και των πραγματικών απαιτήσεων ενός τέτοιου χώρου. Είναι πολύ σημαντικό όταν προκύπτει κάποιο θέμα να μπορεί να απευθύνεται κανείς σε κάποιον από τον οποίο θα πάρει συγκεκριμένη απάντηση, προκειμένου να προχωρήσει στη λύση του άμεσα και αποτελεσματικά. Σημειωτέον ότι η ρύθμιση της στάθμης κάθε γραμμής φωτισμού έγινε από τον ίδιο τον κ. Πανά προκειμένου ο φωτισμός του χώρου να ανταποκρίνεται στο ύφος του καταστήματος και να μην αλλοιώνεται η αισθητική του χώρου. Ομοίως και η ρύθμιση της στάθμης του ήχου σε διαφορετικούς χώρους (café, εστιατόριο) έγινε με την καθοδήγηση του κ. Πανά.

Όπως είπαμε το ιστορικό στέκι της πόλης έχει περάσει πλέον στη διαχείριση του ομίλου επιχειρήσεων Πανά και ο κ. Σπύρος Πανάς μας υποδέχθηκε για να μας ξεναγήσει στα ενδότερα του ανακαινισμένου Zonars, του ευρύτερου οράματός του για την ευρύτερη περιοχή και βεβαίως για τα οπτικοακουστικά συστήματα του χώρου στα οποία έχει σχετική εμπειρία καθότι τα τελευταία 30 χρόνια δραστηριοποιείται ενεργά με την φιλοξενία, την εστίαση και τη διοργάνωση εκδηλώσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μπαίνοντας στο Zonars ο κ. Πανάς και μετά τις απαραίτητες συστάσεις, με μια ματιά 360 μοιρών ‘σκάναρε’ όλο το χώρο και σε ένα από τα πολλά έπιπλα – κονσόλες που βρισκόταν στην πλάτη ενός καναπέ εντόπισε τα βιβλία που πρίν λίγο είχαμε επανατοποθετήσει λίγο ‘στραβά’ στην προσπάθειά μας να φωτογραφήσουμε το sub που κρυβόταν εντός του επίπλου… Αφού λοιπόν τα στοίχισε και παράλληλα έλεγξε όλο τον υπόλοιπο χώρο ήρθε να μιλήσουμε για το Zonars…

aLive: Κύριε Πανά, θα μας πείτε πως ξεκίνησαν όλα με το Zonars;
Όλα ξεκίνησαν όταν δεχθήκαμε από την Τράπεζα Πειραιώς μια επαφή για το πώς θα μπορέσουμε να αναμορφώσουμε ουσιαστικά όλο το ιστορικό κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, το οποίο είχε ανακαινισθεί με επένδυση της Τράπεζας πριν από πολλά χρόνια. Δυστυχώς από το σημείο που βρίσκεται το Zonars ‘πέρασε’ η περίοδος της κρίσης των πορειών και των φασαριών όπου τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα για όλη την Αθήνα αλλά και για το εν λόγω σημείο. Κάπου εκεί, βλέποντας ότι η Ελλάδα θέλει να γυρίσει σελίδα, τουλάχιστον σε μια σειρά πραγμάτων, αποφασίσαμε να συμβάλλουμε στην αναβάθμιση του ιστορικού αυτού κτιρίου που είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια της Ελλάδας, με σκοπό να αναβαθμίσουμε και όλη την ευρύτερη γειτονιά. Δηλαδή να κάνουμε venue management και σιγά – σιγά όλο αυτό να μπορέσει να επεκταθεί και να βοηθηθεί έτσι όλη η Αθήνα.

aLive: Σε τι κατάσταση βρήκατε το Zonars;
Το συγκεκριμένο σημείο, το Zonars είναι ένας ιστορικός χώρος, από τους ελάχιστους που υπάρχουν στο είδος του στην Αθήνα. Δυστυχώς, τα τελευταία 20 – 25 χρόνια είχε παρακμάσει, ακολουθώντας ουσιαστικά την παρακμή της Ελλάδας. Εμείς λοιπόν θελήσαμε να φτιάξουμε ένα λόμπυ που θα φέρει πίσω την αστική Αθήνα, αυτή που ήδη υφίσταται και αυτή που θα ξαναδημιουργηθεί.

Παράλληλα, στη στοά Σπύρου Μήλιου δημιουργήσαμε δυο χώρους, ένα γαλλικού τύπου bistro πολύβουο, παρεϊστικο και χαλαρό και παράλληλα κάναμε ένα διαφορετικό concept, το Βar de Theatre που είναι ουσιαστικά ένα εσπρέσο μπαρ το πρωί και κατά τη διάρκεια της ημέρας οι θαμώνες του μπορούν να απολαύσουν ένα γρήγορο σνάκ, ενώ το βράδυ γίνεται ένα μπάρ για τους ανθρώπους των γύρω θεάτρων (και όχι μόνο) και τους φίλους τους, καθώς σε ελάχιστη απόσταση από το σημείο βρίσκονται 5 θέατρα προεξέχοντος βεβαίως του Παλλάς.
Ετσι λοιπόν, με το σκεπτικό να γίνει μια αναμόρφωση του κτιρίου και αυτό να επεκταθεί σε όλη την Αθήνα, φτιάξαμε τρία διαφορετικά concept που απευθύνονται σε 3 διαφορετικά target groups που το ένα είναι συμπληρωματικό του άλλου.

aLive: Με ναυαρχίδα όλου αυτού του σχεδίου το Zonars φυσικά…
Με ναυαρχίδα το Ζonars γιατί ήταν το πιο ιστορικό σημείο της Αθήνας. Κάπως έτσι ψάξαμε την ιστορία του, καθώς κι εμείς με τους γονείς μας ερχόμασταν εδώ και τρώγαμε και περνάγαμε ωραία τα παιδικά μας χρόνια. Βεβαίως η ιστορία του Zonars ξεκινάει πολύ πιο πίσω, τότε που για πρώτη φορά ο Κάρολος Ζωναράς ήρθε από το Οχάϊο των ΗΠΑ και έφτιαξε το Zonars, στην αρχή απέναντι, πουλώντας αρχικά μόνο σοκολατάκια και γλυκίσματα και μετά έφτιαξε εδώ ένα εστιατόριο μπαρ – tea room.  Όλα αυτά έγιναν το 1939. Από τότε άλλωστε βρίσκεται το Zonars στην Ελλάδα ως χώρος αλλά και ως brand name, γι’ αυτό κι εμείς όπως μπορείτε να δείτε στην είσοδο διατηρούμε το έμβλημα του Zonars με το έτος ίδρυσής του. Ο χώρος (τόσο το εστιατόριο όσο και το όνομα Zonars) χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο πολιτισμού ως νεότερο μνημείο, όπως άλλωστε και το κτίριο, διότι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν τέτοια landmarks από τα οποία έχουν περάσει οι άνθρωποι της τέχνης, των γραμμάτων, της πολιτικής και του επιχειρηματικού κόσμου.
Σε χώρους όπως το Zonars, οι άνθρωποι αυτοί έχουν περάσει ιδιαίτερες στιγμές, έχουν ζήσει και έχουν εμπνευστεί, αφήνοντας συχνά ανεξίτηλη την ιστορία τους αλλά και το ‘αποτύπωμά τους’ στο χώρο.
Αυτά τα ιστορικά εστιατόρια τα προστατεύει το κράτος για να έχουν τη συνέχεια που τους αρμόζει και να αποτελούν διαρκές σημείο αναφοράς και πηγή έμπνευσης για τις νεότερες γενιές. Ευτυχώς αυτό έγινε και στην Ελλάδα με το Zonars, όμως ο χώρος δεν είχε ακόμα φτιαχτεί με την αίγλη και το ύφος που θα του ταίριαζε.

aLive: Αντιλαμβάνομαι ότι αναφέρεστε σε ένα ακόμα πιο διευρυμένο project
Φυσικά, δεν πρόκειται μόνο για το Zonars, το οποίο αποτελεί μεν σημείο αναφοράς αλλά το όραμα είναι πιο οικουμενικό όσον αφορά το κέντρο της πρωτεύουσας. Μέσα σε όλο αυτό το project λοιπόν, η σκέψη αφορούσε πρωτίστως και την αναμόρφωση της Βουκουρεστίου, ώστε να αποτελέσει έναν πεζόδρομο πολιτισμού, αλλά και να δημιουργηθεί μια μεγάλη ‘πλατεία’ με βάση τα πρότυπα ξένων ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων, με την ενοποίηση & πεζοδρόμηση όλων των γύρω δρόμων ώστε να χτυπάει εδώ ο σφυγμός της πόλης. Εδώ μέσα σε όλο αυτό το project  η ιδέα για πεζόδρομο πολιτισμού έγινε δεκτή από το Δήμο από τον Οργανισμό Πολιτισμού και ήδη από τον περυσινό Μάιο παίζει η φιλαρμονική στον πεζόδρομο, καθώς και στο Παλλάς με ένα πάρα πολύ προσιτό αντίτιμο κάθε Κυριακή για τα παιδιά και γενικώς έχουν αρχίσει να υλοποιούνται διάφορα πολιτιστικά δρώμενα, ενώ παράλληλα γίνεται το casting από τα γύρω θέατρα.
Βεβαίως, αρκετά πράγματα όπως η διαμόρφωση της Βουκουρεστίου από τη Σταδίου μέχρι την Πανεπιστημίου πήγε λίγο πίσω, όπως πίσω πήγαν και πολλά άλλα πράγματα λόγω των capital controls και των γνωστών δυσκολιών του περασμένου διαστήματος. Σκοπός μας είναι να υλοποιηθούν δυο σημεία με δυο stages σαν την Piazza San Marco που να παίζουν βιολοντσέλο και μπάντες, να μην υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα, ζαρντινιέρες και νάυλον επί του πεζόδρομου, όπως ακριβώς συμβαίνει στις πόλεις της Ευρώπης δηλαδή, όπου παίζουν μπάντες, υπάρχουν ζωγράφοι κλπ. Με δυο λόγια, το σχέδιο είναι η πίσω πλευρά των ξενοδοχείων να γίνει η μπροστά, η ‘καλή’ πλευρά…. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στην Ελλάδα σε αυτό το επίπεδο πολιτισμού που οραματιζόμαστε. Κάπως έτσι συμπληρώνεται το όλο project το οποίο βεβαίως λόγω της κρίσης προχωράει με αργά βήματα και ξεκινάει από τη μουσική προκειμένου να γίνει η αναδιαμόρφωση της Βουκουρεστίου.

aLive: Και μέσα σε όλο αυτό το όραμα βρίσκεται και το Zonars,  ή για να ακριβολογώ αποτελεί σημείο αναφοράς αυτού του οράματος. Πως εντρυφήσατε στην ιστορία του χώρου;
Το Zonars αποτελεί ένα λόμπυ για την αστική Αθήνα προκειμένου να έχει έναν πολιτισμένο χώρο συνάντησης, έμπνευσης, διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Βρήκαμε την εγγονή του Κάρολου του Ζωναρά από την οποία αντλήσαμε πάρα πολλά στοιχεία για το χώρο. Γενικά πήραμε πολλά στοιχεία για την ενέργεια του χώρου από έναν άνθρωπο ο οποίος έζησε αυτό το χώρο από μέσα και μάλιστα στα καλύτερά του. Εξίσου σημαντική ήταν η συμβολή του καταξιωμένου Ελληνα σκηνογράφου Διονύση Φωτόπουλου ο οποίος ήταν ένας από τους τακτικότερους θαμώνες του ιστορικού Zonars.

Παράλληλα μέσα από τα βιβλία και τη διερεύνηση που κάναμε, βρήκαμε όλες τις διακοσμητικές τάσεις που πέρασε το Zonars. Σκοπός μας ήταν να μεταφέρουμε την αίσθηση, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία που είχε τότε με έναν πιο σύγχρονο τρόπο. Δεν θέλαμε να κάνουμε αναπαλαίωση, αλλά να βγάλουμε την αίσθηση και την ενέργεια του χώρου μέσα από τις προσωπικότητες που του έδωσαν αυτή την ενέργεια. Θέλαμε να υπάρχει η μνήμη και η ενέργεια του παρελθόντος, αλλά να παρουσιαστεί με έναν πιο σύγχρονο τρόπο. Γι αυτό και όλα τα κτιριο-δομικά στοιχεία δημιουργούν την αίσθηση ότι το κτίριο έμεινε αναλλοίωτο (όσο μπορούσε) και δώσαμε τη συνέχεια του έξω κτιρίου με το μέσα κτίριο (κάτι που δεν είχε προσεχθεί τα τελευταία 20 – 30 χρόνια), μέσω της κατασκευής, της διακόσμησης και της επίπλωσης, διατηρώντας την ιστορικότητα του χώρου με την προσθήκη νέων στοιχείων που σε πάνε στο παρελθόν αλλά είναι επανασχεδιασμένα και μοντερνοποιημένα με έναν πολύ πιο σύγχρονο τρόπο.

aLive: Μια γρήγορη ματιά στο χώρο μαρτυρά ότι ο καφές αποτελεί μάλλον μειοψηφία πλέον στο Zonars. Ισχύει αυτό;
Η λειτουργία του άλλαξε 100% σε σχέση με την τελευταία 25ετία και πλέον αποτελεί κυρίως εστιατόριο με ένα μεγάλο food bar. Ουσιαστικά μέσα σε ένα μεγάλο μπάρ υπάρχει το τμήμα του καφέ, στο οποίο έχουμε δώσει ιδιαίτερα μεγάλη έμφαση με δικές μας ποικιλίες καφέ με ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο παρασκευάζονται όλοι οι τύποι καφέ και τα τσάγια μας, ενώ εδώ υπάρχει και το cocktail station καθώς έχουμε φύγει από τη λογική της πεπατημένης και ‘εκσυγχρονίσαμε’ τα κλασικά κοκτέιλ, σε αυτά που έπιναν όλοι τα παλαιότερα χρόνια και τα οποία παρουσιάζονται στα αντίστοιχα μπάρ του εξωτερικού με έναν πιο σύγχρονο τρόπο.
Στο χώρο του μπαρ φιλοξενείται και το sushi bar, ενώ έχουμε φροντίσει ώστε ο επισκέπτης να έχει απέναντί του ένα ενιαίο μπάρ χωρίς να αντιλαμβάνεται τα επιμέρους τμήματά του.
Η ποσόστωση του καφέ είναι μειοψηφία κυρίως στον εσωτερικό χώρο, ο οποίος είναι διαμορφωμένος κατά 70% για φαγητό και 30% για καφέ, ενώ 50 – 50 είναι η αντίστοιχη αναλογία στον εξωτερικό χώρο.
Μέσα σε αυτή τη λειτουργία βάλαμε και μερικά μικρά Live, όπως μια άρπα, ένα βιολί, ένα βιολοντσέλο, ένα πιάνο, με μουσικές αφιερωμένες στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, στο Μάνο, στη Μελίνα και σε ανθρώπους γενικώς που έχουν εμπνευστεί και έχουν δημιουργήσει καλλιτεχνικά εδώ στο Zonars, ενώ βεβαίως υπάρχει και μουσική από DJ’s που ποικίλει ανάλογα με την ώρα και τη στιγμή. Υπάρχει κι ένα μεγάλο lounge, ένας χώρος με καναπέδες για χαλάρωμα και small bites, ενώ 5-7 σερβίρουμε afternoon tea το οποίο σερβίρεται παραδοσιακά όπως στην Αγγλία…

aLive: Αρα προσπαθείτε να κρατήσετε πολλές λεπτές ισορροπίες που εκτός από τον ίδιο το χώρο και τη λειτουργία του, επεκτείνονται και στον τομέα των οπτικοακουστικών που πρέπει να είναι ποιοτικά, άκρως λειτουργικά και πλήρως εξαφανισμένα όπως διαπιστώνω…
Πίστεψέ με, αυτό ήταν ένα από τα πιο δύσκολα σημεία Δηλαδή πως αυτός ο χώρος θα μπορούσε να έχει όλα τα σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα χωρίς να του αλλάξουν την αισθητική. Οσο όμορφο κι αν είναι ένα ηχείο, τοποθετώντας το σε έναν χώρο τόσο κλασικό όσο είναι το Zonars θα είχες μια άλλη αίσθηση. Θεωρώ ότι έγινε μια σοβαρή μελέτη από τον Dr Schubert όσον αφορά την ακουστική και την ηχοαπορρόφηση και από τον κ. Ευθυμιάτο όσον αφορά τα οπτικοακουστικά σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο Κ- Studio που συνεργαστήκαμε για την αναβάθμιση του χώρου. Προσπαθήσαμε να εντάξουμε όσο πιο αρμονικά γίνεται  σε αυτή την αναβάθμιση και τις οπτικοακουστικές εφαρμογές στο χώρο. Θέλαμε να μην ενοχλούν τον επισκέπτη που απολαμβάνει το φαγητό του, αλλά να μπορούν να διασκεδάσουν τον άνθρωπο στο μπάρ και βεβαίως να δίνεται η δυνατότητα στους θαμώνες να μπορούν να μιλήσουν και να επικοινωνήσουν άνετα μεταξύ τους. Φυσικά θα έπρεπε τα συστήματα να μπορούν να καλύψουν και ένα γκαλά ή μια εορταστική βραδιά κι ένα μικρό ακουστικό Live, σαν κι αυτά που οργανώνουμε εδώ ανά διαστήματα. Νομίζω ότι όλα αυτά τα καταφέραμε με τα συστήματα που επιλέξαμε και τον τρόπο που τοποθετήθηκαν στο χώρο.
Στους χώρους της οροφής διαμορφώσαμε ηχεία οροφής και άλλον εξοπλισμό με custom μηχανισμούς για το Zonars όπως και πολλά άλλα πράγματα, έτσι ώστε με το πάτημα ενός κουμπιού να αφαιρείται η γυψοσανίδα και να κατεβαίνει σωστά και μελετημένα ένα σύστημα όπως π.χ. οι ρομποτικές κεφαλές και να δημιουργούν ένα dance floor για ένα event. Ουσιαστικά είχαμε θέσει ως όρο να μην υπάρχουν καλώδια, τριπόδια, βάσεις και όλα να είναι ‘καμουφλαρισμένα’ και εναρμονισμένα με το χώρο, στο μέτρο του δυνατού πάντα.
Ετσι έγινε μια καλά μελετημένη εγκατάσταση η οποία παρά τις δυσκολίες λόγω custom υλοποιήσεων, εφαρμόστηκε άψογα στην πράξη.

aLive: Στο κομμάτι των οπτικοακουστικών ποιος ήταν ο αυτοσκοπός σας εξαρχής;
Το να ‘εξαφανίσουμε’ τον εξοπλισμό, όχι όμως και την πιστότητά και την αποτελεσματικότητά του. Ολο αυτό είναι συνδυασμός της εμπειρίας τόσων ετών που έχουμε από εγκαταστάσεις στους χώρους μας, αλλά και των καλών συνεργατών που είχαμε στο project του Zonars, τόσο σε επίπεδο μελέτης αλλά και σε επίπεδο εφαρμογής και εδώ θέλω να αναφερθώ στον επαγγελματισμό και την αποτελεσματικότητα της Omikron Electronics που ανέλαβε την εγκατάσταση των οπτικοακουστικών μέσων και ανταποκρίθηκε με επιτυχία στους πραγματικά πάρα πολύ σφικτούς χρόνους του χρονοδιαγράμματος. Σημειωτέον ότι η εκ θεμελίων ουσιαστικά ανακαίνιση του χώρου ολοκληρώθηκε σε μόλις 3 μήνες. Και όπως είπα χώρος αναμορφώθηκε εξαρχής. Μέσα σε αυτή τη μελέτη εντάχθηκαν και τα οπτικά μέσα (προτζέκτορες και οθόνες κρυμμένες σε εσοχές), ενώ όσον αφορά τον ήχο θεωρώ ότι έχουμε πολύ καλής ποιότητας ηχεία οροφής και ικανοποιητικό αριθμό sub ώστε να έχουμε την κατάλληλη κάλυψη παντού στο χώρο και κυρίως την κατάλληλη ενέργεια και πιστότητα που δεν έχει να κάνει με ένταση και στάθμες. Ουσιαστικά έχουμε πετύχει μια ομοιόμορφη surround κάλυψη όλου του χώρου χωρίς να βλέπεις πουθενά ηχείο. Επίσης, κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι εδώ μέσα υπάρχουν 11 subwoofers, τα οποία είναι πλήρως εξαφανισμένα, καθότι ‘κρυμμένα’ μέσα στα παλαιά έπιπλα – κονσόλες που εφαρμόζουν αρμονικά στην πλάτη των καναπέδων. Ετσι δημιουργήθηκε μια εξαιρετική εικόνα και δεν αλλοιώθηκε στο παραμικρό η αισθητική του χώρου, που το ξαναλέω, ήταν το βασικό ζητούμενο για εμάς.
Ο συνδυασμός των ηχητικών ήταν σημαντικός διότι στη σκέψη μας ήταν πάντα η ύπαρξη του Live αλλά επ’ ουδενί δεν θέλαμε να υπάρχει η αναστάτωση που προκαλούν οι κονσόλες, τα καλώδια, τα μόνιτορ, τα βύσματα κλπ. Θέλαμε η εγκατάσταση αυτή να είναι κρυφή, πίσω από τους τοίχους κάτω από τα δάπεδα ώστε να μη αλλοιώνεται η εικόνα του χώρου όταν κάνουμε ένα Live. Ετσι προβλέφθηκαν να υπάρχει σε κάθε σημείο του χώρου πάνελ υποδοχών για πρόσβαση στα κεντρικά συστήματα ήχου και εικόνας και έτσι έχουμε επιτύχει την επιθυμητή ευελιξία.

aLive: Ποια ήταν η δική σας συμβολή στις υποδομές και την εφαρμογή της εγκατάστασης;
Η αγάπη μας γι’ αυτό το χώρο, τόσο  η δική μου όσο και του αδελφού μου, καθώς επίσης και η μεγάλη εμπειρία που έχουμε στην φιλοξενία εδώ και 30 χρόνια, συνέβαλαν καταλυτικά στο αποτέλεσμα που βλέπεις εδώ στο Zonars. Μια εμπειρία που προκύπτει από την 25ετή πορεία του Island, του οποίου το club-restaurant συμπεριλαμβάνεται από τις έρευνες των περιοδικών ως ένας από τους 5 πιο ποιοτικούς χώρους διασκέδασης στον κόσμο με έναν μεγάλο κόλπο ακριβώς μπροστά για να δένουν τα σκάφη. Στόχος μας ήταν να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση της Αθηναικής Ριβιέρας, η οποία βεβαίως έχει παρακμάσει αρκετά με τα μπουζουξίδικα και της κακής ποιότητος ανάπτυξη στην ακτογραμμή της Αθήνας.
Παράλληλα έχουμε ένα private club, τo Salon de Bricolage στο Κολωνάκι, το πρώτο και μοναδικό members club στην Ελλάδα που λειτουργεί και ως χώρος εστίασης, διασκέδασης και τέχνης, ενώ παλαιότερα είχαμε και άλλους χώρους, όπως ξενοδοχεία σε Μύκονο και Βουλιαγμένη κλπ.
Γενικώς και πριν από αυτά τα 25 χρόνια η εμπειρία μας προέρχεται μέσα από διοργάνωση εκδηλώσεων σε ξενοδοχεία και πολυχώρους, οπότε υπάρχει μια πολύπλευρη εμπειρία στο αντικείμενο και μια συνέχεια. Το σημαντικότερο όμως είναι η αγάπη γι’ αυτό που κάνουμε και η αγάπη για την ποιότητα, τη φιλοξενία και την αισθητική. Ο συνδυασμός και των 3 είναι αυτός που επιτυγχάνει τη διάρκεια. Το δύσκολο δεν είναι να φτιάξεις έναν όμορφο χώρο αλλά να τον διατηρήσεις σε βάθος χρόνου. Το σημαντικό είναι να διατηρηθείς στα υψηλά στάνταρ που έχεις θέσει.

aLive: Θεωρείτε τα συστήματα ένα παράσημο ακόμα για το Zonars;
Αναμφίβολα, φτάσαμε παραπάνω από αυτό που θέλαμε και είχαμε σκεφτεί, καθώς ανταποκρίνεται στις υψηλές απαιτήσεις που θέσαμε εξαρχής. Στο φωτισμό έχουμε κάνει custom made κατασκευές καθώς δεν θέλαμε να γεμίσει η οροφή σποτάκια.

aLive: Ρίχνοντας μια ματιά στα φωτιστικά της οροφής βλέπουμε ότι δεν είστε οπαδός των LED φωτιστικών σωμάτων...
Επειδή έχω ασχοληθεί πολύ με τον ήχο το φωτισμό τη διακόσμηση αλλά κυρίως με τη διαμόρφωση της ενέργειας του κάθε χώρου μας εδώ και χρόνια, θεωρώ ότι μέχρι στιγμής το LED έχει αποτύχει. Ελπίζω στην πορεία να εξελιχθεί και ο φωτισμός του να είναι τόσο θερμός όσο των λυχνιών πυρακτώσεως και των φωτιστικών αλογόνου όπως τα AR111 που έχουμε τοποθετήσει εδώ στο Zonars.
Τα LED μειώνουν την ενέργεια κυριολεκτικά, αλλά δυστυχώς κάνουν το ίδιο και με την ενέργεια από το ύφος του χώρου και πρέπει να συνεκτιμήσεις τι είναι προτιμότερο. Επίσης με τα LED αντιμετωπίζουμε ακόμα προβλήματα όσον αφορά το dimming κι αυτός ήταν ακόμα ένας λόγος που τα απορρίψαμε για το συγκεκριμένο χώρο.

aLive: Τι να κρατήσουμε ως επίλογο;
Είμαι πολύ χαρούμενος που ενθουσιάστηκα με εταιρίες και ανθρώπους όπως η Omikron Electronics, οι κκ Ευθυμιάτος και Schubert, η K-Studio και πολλοί ακόμα συνεργάτες. Είχαμε μια άψογη συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς και τα στελέχη της, και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό διότι ουσιαστικά διαμορφώθηκε μια άλλη γειτονιά μέσα σε 4-5 μήνες και σ’ αυτό έχει συντελέσει η Τράπεζα Πειραιώς και τα στελέχη της που συνέβαλαν ουσιαστικά και αποφασιστικά σε μια δύσκολη περίοδο προκειμένου να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί αυτό το δύσκολο project της αναβάθμισης του Zonars σε όλα τα επίπεδα.

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω και τους επισκέπτες και θαμώνες του χώρου που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν όλη αυτή την προσπάθεια και την αναβάθμιση, δείχνοντας εμπράκτως ότι την Αθήνα και την Ελλάδα τη θέλουν σ’ ένα άλλο επίπεδο. Ελπίζω ότι και από το χώρο το δικό μας, το χώρο της εστίασης και της διασκέδασης που αποτελεί όμως και χώρο πολιτισμού θα ξεκινήσει η μεγάλη αλλαγή που τόσο έχει ανάγκη η χώρα…

aLive: Ευχόμαστε να πραγματοποιηθεί το όραμά σας που μετά την κουβέντα που είχαμε αντιληφθήκαμε ότι δεν περιορίζεται στους 4 τοίχους τους ιστορικού Zonars αλλά επεκτείνετε στην καρδιά της πόλης…
* Ευχαριστούμε τον κ. Γιάννη Μαρίνο της Omikron Electronics και βεβαίως τον κ. Σπύρο Πανά για τη συνέντευξη, την ξενάγηση και τη φιλοξενία…

 

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση