Διαφήμιση
Τρίτη, 12 Ιανουάριος 2021 09:48

MEGA Πρωτοχρονιά με Αντώνη Ρέμο και Full της High End Systems. Ο Περικλής Μαθιέλλης μας 'δίνει τα φώτα του' για το τηλεοπτικό ρεβεγιόν...

συνέντευξη στο Βασίλη Λαδονικόλα

Ο Αντώνης Ρέμος και η Ρούλα Κορομηλά χάρισαν στους τηλεθεατές ένα ξεχωριστό ρεβεγιόν την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς μέσω του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, υποδεχόμενοι το 2021 με γιορτινή διάθεση, μουσική, ελπίδα, αισιοδοξία, ευχάριστες εκπλήξεις και λαμπερά φώτα…

Αυτά τα τελευταία (τα entertainment lights,διότι καθώς επρόκειτο για τηλεοπτική παραγωγή, υπήρχαν και αρκετά τηλεοπτικά φώτα), τα σχεδίασε, τα προγραμμάτισε και τα χειρίστηκε o Περικλής Μαθιέλλης (συνεργάτης του Αντώνη Ρέμου στα Live του), ενώ η εταιρία Papadimas Audio που πλέον διαθέτει έναν αρκετά μεγάλο στόλο φωτιστικών της High End Systems, ήταν αυτή που προμήθευσε και εγκατέστησε τον φωτιστικό (καθώς και τον υπόλοιπο) κύριο εξοπλισμό για τις ανάγκες της απαιτητικής αυτής παραγωγής.

Από την εταιρία Audio & Vision (αντιπρόσωπος της High End Systems) στη χώρα μας, ενημερωθήκαμε πριν το event ότι το Lighting plot της παραγωγής περιλάμβανε σχεδόν αποκλειστικά, φωτιστικά σώματα και κεφαλές της High End Systems και μάλιστα μεταξύ αυτών και μερικά ολοκαίνουργια μοντέλα της High End, όπως τα Sola Pix 19 και Sola Pix 7, αλλά και τα Sola Hy Beam 3000, οπότε ήταν προφανές ότι μια παρουσίαση του φωτιστικού τομέα της παραγωγής θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Μιλώντας με τον Περικλή Μαθιέλλη…
Κάπως έτσι λοιπόν, για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες απευθυνθήκαμε στον Περικλή Μαθιέλλη, ο οποίος επιμελήθηκε το σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και το χειρισμό του φωτισμού για τις ανάγκες της εν λόγω παραγωγής…

aLive: Περικλή ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Ποια η διαφορά στον τομέα του φωτισμού (σχεδιασμός, προγραμματισμός, χειρισμός) ανάμεσα σε ένα αμιγώς Live show και ένα τηλεοπτικό Live;
Η κύρια διαφορά είναι ότι το ανθρώπινο μάτι μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα στα διαφορετικά χρώματα, στις διαφορετικές θερμοκρασίες του λευκού και στις διαφορετικές εντάσεις φωτισμού, σε αντίθεση με τον τηλεοπτικό φακό, ο οποίος έχει “περιορισμένη αντίληψη”.
Οπότε, ενώ σε ένα live show έχεις άπειρες δυνατότητες για να χρησιμοποιήσεις πολλές χρωματικές παλέτες και εντάσεις, στο τηλεοπτικό show σε επηρεάζει πολύ η αντίληψη του φακού. Για να γίνω πιο κατανοητός θα πω δυο παραδείγματα.

1. Ανάλογα με την ένταση του φωτισμού που χρησιμοποιείται για να φωτιστούν οι άνθρωποι και ο καλλιτέχνης, πρέπει να προσαρμοστούν και οι εντάσεις από τα φωτιστικά σώματα που χρησιμοποιείς για το live. Δηλαδή ανάλογα με το διάφραγμα που θα έχουν οι κάμερες για να είναι σωστά τα πρόσωπα, όπως λέμε, πρέπει οι εντάσεις που θα χρησιμοποιήσεις στα ρομποτικά να είναι μέσα στη δυναμική περιοχή που μπορούν να κατανοήσουν οι κάμερες στο διάφραγμα αυτό. Αν δηλαδή φωτίσεις με ένα 500αρι profile έναν άνθρωπο, αλλά σαν κόντρα ανάψεις ένα 1200αρι ρομποτικό, τότε για να είναι σωστά αντιληπτό το πρόσωπο του ανθρώπου, η κόντρα θα είναι πάρα πολύ δυνατή και θα “καίγεται” στην κάμερα όπως και το πίσω μέρος του ανθρώπου.

2. Η αντίληψη της κάμερας του λευκού είναι από τα πιο σημαντικά προβλήματα που συναντάμε στα τηλεοπτικά live. Οι κάμερες αντιλαμβάνονται ως λευκό, αυτό που θα τους ορίσεις εσύ. Ανάλογα με τη θερμοκρασία του λευκού με την οποία θα φωτίσεις τους καλλιτέχνες ώστε η απόχρωση του δέρματος τους στην κάμερα να είναι σωστή, οι κάμερες αποκωδικοποιούν όλα τα χρώματα με βάση αυτή τη θερμοκρασία. Από την στιγμή που η θερμοκρασία λευκού των led ρομποτικών είναι πάνω από 6500 kelvin, αν δεν ρυθμίσεις το white balance στις κάμερες στη σωστή θερμοκρασία, οι κάμερες δεν καταφέρνουν να αποκωδικοποιήσουν σωστά όλα τα χρώματα, ιδιαίτερα τα χρώματα που έχουν μέσα μπλε, το χρώμα το οποίο έχει την υψηλότερη θερμοκρασία.
Δηλαδή όταν ένα κόκκινο χρώμα είναι ανάμεσα στα 1500 και 2000 Kelvin ενώ ένα μπλε φτάνει στις 10.000 πρέπει να βοηθήσεις τις κάμερες να μπορούν να αντιληφθούν αυτές τις αποκλίσεις.

aLive: Πως λοιπόν προσέγγισες τον τομέα του φωτισμού στη τηλεοπτικό Live του Α. Ρέμου, όπου συνδυάστηκαν entertainment lights και TV Lights;
Στο συγκεκριμένο live είχαμε ένα εξαιρετικό σκηνικό της Μαίρης Τσαγκάρη, που δημιουργούσε εικόνες από μόνο του και η κεντρική ιδέα ήταν να κάνουμε ένα εορταστικό live που να μην θυμίζει νυχτερινό μαγαζί, να έχει μια ποιότητα παρά μια υπερβολή. Δεν ήθελα να χρησιμοποιήσω καθόλου beam και συμμετρίες στον αέρα και δυναμικές σκηνές. Χρησιμοποίησα αρκετά τα στοιχεία του σκηνικού και το kinetic (που ήταν της εταιρίας AudioTech του κ. Δημήτρη Παυλάκη) και προσπάθησα να δώσω κάποιες ατμόσφαιρες και να μεταφέρω το κλίμα του κάθε κομματιού αλλά χωρίς πολλές υπερβολές και εντυπωσιασμούς.

aLive: Σχεδίασες ή είχες ενεργό ρόλο και στον τομέα των TV Lights ή αυτό αποτελούσε υποχρέωση της τηλεοπτικής παραγωγής;
Στο τηλεοπτικό αυτό live, όπως και σε όλα τα «Σπίτι με το Mega», αναλαμβάνω μόνο το entertainment κομμάτι.
Στις παραγωγές αυτές, υπάρχει διευθυντής φωτογραφίας, ο εξαιρετικός Βασίλης Μουρίκης με την συνδρομή του επίσης εξαιρετικού Κώστα Μαγκονέζου. Υπάρχει μεταξύ μας μια συνεργασία και μια επικοινωνία, και προσπαθούμε να βρούμε κοινό έδαφος κυρίως ως προς την θερμοκρασία λευκού, που ανέφερα πριν. Σε άλλα τηλεοπτικά προγράμματα, όπως στο πρόσφατο madwalk, αναλαμβάνω και την διεύθυνση φωτογραφίας.

aLive: Τα entertainment lights του lighting plot ανήκαν αποκλειστικά στη HIGH END SYSTEMS σωστά?. Μάλλον είναι μια σπάνια όσο και ευχάριστη συνθήκη για έναν προγραμματιστή / φωτιστή να έχει στη διάθεσή του προϊόντα μιας κορυφαίας εταιρίας και μάλιστα από το πάνω – πάνω ράφι…
Σίγουρα είναι σπάνια και ακόμη πιο σίγουρα είναι ευχάριστη! Είμαι τυχερός, γιατί την τεχνική κάλυψη του κ. Ρέμου, έχει αναλάβει εδώ και κάποια χρόνια η εταιρεία PAPADIMAS, η οποία έχει ένα πολύ μεγάλο στόλο πλέον από κορυφαία φώτα της HIGH END και μια καταπληκτική υποστήριξη. Δυο τρία πράγματα με εντυπωσιάζουν κάθε φορά που δουλεύω με τέτοιας ποιότητας και τεχνολογίας εξοπλισμό.
Το πρώτο είναι η αξιοπιστία. Το ότι δουλεύεις ώρες και ώρες και δεν αλλάζεις ούτε ένα φως, μια λάμπα, τίποτα.
Το δεύτερο είναι ότι είναι όλα ίδια. 22 χρόνια που είμαι στον χώρο του φωτισμού, δεν θυμάμαι πολλές περιπτώσεις στη ζωή μου να έχω ανάψει 20-30 και πλέον ίδια spot ρομποτικά και να είναι όλα ίδια από πλευράς φωτεινότητας και χρώματος.
Το τρίτο είναι οι δυνατότητες των ίδιων των φωτιστικών και το πως αυτές εξελίσσουν την σκέψη και σου φέρνουν καινούργιες προγραμματιστικές ιδέες.

aLive: Ανάμεσα στον εξοπλισμό της HIGH END υπήρχαν και τα ολοκαίνουργια (ως μοντέλα) Sola Pix 19 και Sola Pix 7, καθώς και τα Sola Hy Beam 3000. Πως τα χρησιμοποίησες και ποια είναι η γνώμη σου γι’ αυτά;
Ας ξεκινήσουμε με τη γνώμη μου.
Τα Sola hy beam 3000 σχεδόν τα ερωτεύτηκα. Δεν χρειάζεται να πω κάτι άλλο. Θα ήθελα να ξεκινήσω μια μακροχρόνια σχέση με αυτά. Το φως, το zoom, το framing system, ο φακός τους, τα χρώματα, όλα εξαιρετικά. Όπως επίσης μου άρεσε πάρα πολύ το Sola frame 3000. Επειδή είχα τα πρώτα δυο κομμάτια από κάθε είδος που ήρθαν στην Ελλάδα, τα χρησιμοποίησα ως κόντρες του κ. Ρέμου πάνω, κάτω στο πάτωμα και ψηλά δεξιά αριστερά κυρίως ως highlighters.
Η ομάδα των solapix είναι επίσης καταπληκτικά φώτα.
Τα Sola Pix 19 είναι από τα πιο δυνατά wash που έχω συναντήσει με εξαιρετικά χρώματα και καταπληκτικό zoom. Και τα δυο μοντέλα έχουν στη βιβλιοθήκη τους το flex mode που σου δίνει τη δυνατότητα να έχεις πολλά εφέ με τα pixel σε οποιοδήποτε χρωματικό συνδυασμό θέλεις, καθώς και τη δυνατότητα pixel mode που μπορείς να χειριστείς πλέον κάθε pixel ξεχωριστά. Το flex mode και το pixel mode έχουν μάλιστα τη δυνατότητα να έχουν διαφορετικό address από το base fixture! Τα solapix 7 είναι καταπληκτικό φως επίσης. Αν και πολύ μικρό σε μέγεθος, έχει τις ίδιες δυνατότητες με το 19 αν και έχει μόνο 7 pixel. Αλλά το φως του και το zoom του είναι ασύλληπτα.
Τα solapix 19 είχαν την άχαρη δουλειά να είναι κόντρες στους μουσικούς και στα στοιχεία του σκηνικού, ενώ τα solapix 7 ήταν όλα στο πάτωμα για aerial effects και κάναν εξαιρετική δουλειά μέσα σε ένα πολύ φωτεινό περιβάλλον.

aLive: Υπήρχαν και αρκετά TV lights της ETC όπως τα Led series 2 Tungsten HD
Όπως ανέφερα, δεν ασχολήθηκα στην εν λόγω παραγωγή με τα TV Lights, όμως τα ξέρω καλά. Πρόκειται για εξαιρετικά φώτα. Τα τηλεοπτικά βγαίνουν σε δυο μοντέλα. Το Daylight HD και το Tungsten HD. Η διαφορά τους είναι στις θερμοκρασίες που κυμαίνονται. Υπάρχει και το Lustr αλλά αυτό απευθύνεται κυρίως σε θεατρικές παραγωγές.  

aLive: Εχοντας την πολυτέλεια να δεις το τελικό αποτέλεσμα όχι μόνο Live σε πραγματικό χρόνο, αλλά και στην τηλεόραση εν συνεχεία, ποιες είναι οι εντυπώσεις σου? Θα ‘πείραζες’ ή θα άλλαζες κάτι (σε επίπεδο εξοπλισμού, προγραμματισμού, προσέγγισης κλπ; ).
Το μόνο που θα άλλαζα είναι ότι θα είχα επιμείνει περισσότερο να πάμε τις κάμερες σε μια θερμοκρασία λευκού γύρω στις 5500-6000 χιλιάδες kelvin, ώστε να μπορούν να αποδώσουν τα χρώματα καλύτερα. Νομίζω είμασταν στα 3800, με αποτέλεσμα όλα τα χρώματα που είχαν μπλε να μην αποδώσουν όπως πρέπει κάτι που φαίνεται πολύ στην τηλεόραση. Αλλά ήταν κάτι που δεν ήταν δική μου απόφαση και το προσπάθησα σε μεγάλο βαθμό.

aLive: Θα ήθελες να αναφέρεις κάτι άλλο πρίν παραθέσουμε αναλυτικά το φωτιστικό εξοπλισμό που χρησιμοποίησες;
Ναι, θα ήθελα πρώτα από όλα, να ευχαριστήσω τον Αντώνη Ρέμο για τη συνεργασία. Έπειτα τον Στάθη και τον Χρήστο Παπαδήμα για την εμπιστοσύνη και την παροχή αυτού του υπέροχου εξοπλισμού. Επίσης τον Δημήτρη Παυλάκη για την παροχή του Kinetic και των Robe bars. Tη Μαίρη Τσαγκάρη για το ταλέντο και το πάθος της στη δουλειά.
Tον Γιώργο Λύρα για τον επαγγελματισμό και το κέφι του. Σίγουρα όλους τους ανθρώπους του Mega και κυρίως τον καταπληκτικό σκηνοθέτη, τον Δημήτρη Τσίγκο. Τον Άρη τον Κουντούρη που στέκεται βράχος ως τεχνικός υπεύθυνος σε όλες αυτές τις παραγωγές και τον Αντώνη Δημητριάδη που τις διαχειρίζεται.
Επίσης τον Φίλιππο Τρέπα, τον συνεργάτη μου, πολλά χρόνια τώρα. Αλλά ας μου επιτραπεί ένα τεράστιο ευχαριστώ επίσης στον Σεργκει και στον Γιούρι και στον Βιτάλη και τον Μπόρις, που είναι οι τεχνικοί μου σε αυτές τις δουλειές, που χωρίς αυτούς θα κάναμε τον τριπλό χρόνο να τις ετοιμάσουμε και οι οποίοι μου παρέχουν την ασφάλεια και την ηρεμία που χρειάζομαι να κάνω την δουλειά μου.

Φωτιστικός Εξοπλισμός

22 High End Solaspot 1000

2 High End Solaspot 3000

2 High End Sola Hy Beam 3000

16 High End Solapix 19

20 High End Solapix 7

120 Kinetic

20 Robe Bars Cyc fx8

12 Solaspot 1500 (for musicians)

30-40 ETC Led series 2 Tungsten HD

2 MDG hazers

1 RoadHog 4

1 GrandMA2 full size

Περισσότερες πληροφορίες για τα φωτιστικά και τις κινούμενες κεφαλές της High End Systems θα σας δώσουν στην Audio & Vision, ενώ αν ενδιαφέρεστε για rental, όπως είπαμε η εταιρία Papadimas Audio διαθέτει έναν πραγματικά μεγάλο και σύγχρονο στόλο…

Rate this item
(2 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση