Διαφήμιση
Πέμπτη, 30 Ιούλιος 2020 13:01

Η DPA στον κόκκινο πλανήτη με το Mars 2020 Rover της NASA...

Το Mars 2020 Rover της NASA απογειώνεται σήμερα (30 Ιουλίου 2020) για ένα ταξίδι επτά μηνών στον μυστηριώδη Κόκκινο Πλανήτη, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό της NASA η προσεδάφιση στον Αρη θα πραγματοποιηθεί στις 18 Φεβρουαρίου 2021.

Προκειμένου οι επιστήμονες της NASA να αποκτήσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ηχητικό τοπίο στην ατμόσφαιρα του Άρη, το Mars 2020 Rover θα είναι εξοπλισμένο με μικρόφωνα της DPA. Για το μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού, ο ηχητικός εξοπλισμός θα είναι αδρανής, αλλά μόλις το Rover φτάσει στην ατμόσφαιρα του Άρη, τα μικρόφωνα θα επιτρέψουν στη Γη να βιώσει τους ήχους της καθόδου.

Μεταξύ άλλων, περιμένουμε να ακούσουμε την τριβή της ατμόσφαιρας, τους ανέμους στον Αρη καθώς και τους ήχους της σκόνης που μετατοπίζονται καθώς ο Rover θα αγγίζει το έδαφος του Κόκκινου Πλανήτη.

Για τη συγκεκριμένη αποστολή, η NASA δοκίμασε αρκετά μικρόφωνα πριν επιλέξει τα παντουκατευθυντικά DPA 4006 ως "αυτιά" του Rover, προσαρτημένα στο όχημα, μαζί με τα MMP-G Modular Active Cables, που θα λειτουργήσουν ως ultra-transparent προενισχυτές. Εντός του οχήματος θα βρίσκεται ένα MMA-A Digital Audio Interface, για την ψηφιοποίηση του ήχου στη μέγιστη ανάλυση και τη μεταφορά του (μέσω USB θύρας) στον κεντρικό υπολογιστή του Rover.

Το ταξίδι στον Άρη δεν είναι μια απλή βόλτα στο πάρκο, καθώς το Rover θα αντιμετωπίσει ακραίες θερμοκρασίες (ιδιαίτερα αμηλές -100 ° C / -148 ° F), έντονα μεταβαλλόμενη πίεση και αντίστοιχα έντονες δονήσεις. Για να διασφαλιστεί ότι ο εξοπλισμός θα προσγειωθεί στον Αρη σε καλή κατάσταση λειτουργίας, η ομάδα σχεδιασμού του διαστημικού σκάφους έχει δημιουργήσει ένα ειδικά σχεδιασμένο περίβλημα για την τοποθέτηση του MMA-A Digital Audio Interface μέσα στο πλαίσιο του Rover. Επιπλέον, το εργαστήριο Jet Propulsion της NASA (JPL) και η ομάδα έρευνας και ανάπτυξης της DPA, συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν ένα προσαρμοσμένο περίβλημα ενισχυτή MMP-G που βιδώθηκε στο εξωτερικό του Rover.

Εκτός από το προσαρμοσμένο περίβλημα τίποτα άλλο δεν διαφέρει, όσον αφορά τα εν λόγω DPA 4006 που ήδη ταξιδεύουν στον Αρη, με αυτά που χρησιμοποιείτε καθημερινά για την ηχοληψία των μουσικών οργάνων, της ορχήστρας ή για τον ήχο περιβάλλοντος στις τηλεοπτικές σειρές.

τηα  δεν έγιναν σημαντικές αλλαγές στον εξοπλισμό μόλις εγκαταλείψει το εργοστάσιο DPA. Το μικρόφωνο που γνωρίζετε και αγαπάτε, αυτό που καταγράφει την αγαπημένη σας ορχήστρα ή καταγράφει ήχο περιβάλλοντος για τις αγαπημένες σας τηλεοπτικές σειρές είναι το ίδιο με αυτό που θα κάνει το μακρύ ταξίδι στον Άρη.

Σημειωτέον ότι η DPA και η NASA έχουν συνεργαστεί ξανά κατά το παρελθόν, με την πρώτη φορά να είναι πρίν από 50 χρόνια στην αποστολή του Apollo 13, το οποίο ήταν εφοδιασμένο με τα μετρητικά μικρόφωνα της B&K (ο προκάτοχος της σημερινής DPA microphones) τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να καταγράψουν τον ήχο της απογείωσης. Η κάψα που χρησιμοποιούσαν τα εν λόγω μικρόφωνα ήταν η B&K 4133, που αποτελεί τον πρόγονο των DPA's 4004/4007.

Περισσότερες πληροφορίες για τα μικρόφωνα της DPA θα σας δώσουν στην εταιρία Audio & Vision…

Επαφή
Audio & Vision

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση