Διαφήμιση
Πέμπτη, 17 Οκτώβριος 2019 18:24

Η νέα A-Series ετοιμάζεται να αποτελέσει το νέο best seller της d&b audiotechnik, συνδυάζοντας τα πλεονεκτήματα δυο ‘διαφορετικών’ κόσμων...

του Βασίλη Λαδονικόλα

Η εταιρία Telmaco πραγματοποίησε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον 2ήμερο event στο Μαρούσι Plasa, όπου παρουσίασε στους επαγγελματίες του κλάδου, την αφρόκρεμα των οπτικοακουστικών προϊόντων της μαζί με εφαρμογές και λύσεις. Σε ειδική παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του χώρου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν και να ακούσουν από κοντά τη νέα σειρά Α της Γερμανικής d&b audiotechnik. Την παρουσίαση της νέας A-Series ανέλαβε ο Stefan Goertz, head of global education & application της d&b audiotechnik (είναι στην εταιρία σχεδόν 20 χρόνια), με τη βοήθεια των Lukasz Tobola (technical sales specialist EMEA) και του Βασίλη Δρούγκα της Telmaco.
Ο Stefan πρίν μας συστήσει τη νέα σειρά, μας παρουσίασε εν τάχει όλη την προϊοντική γκάμα της Γερμανικής εταιρίας για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η σειρά Α είναι ‘κάτι διαφορετικό’ και γι’ αυτό άλλωστε δεν αντικαθιστά κάποια σειρά ή μοντέλο, αλλά καλύπτει μια νέα ανάγκη ανάμεσα στις σειρές της εταιρίας. .

Η συνένωση δυο κόσμων
Η σειρά A-Series λοιπόν, αποτελεί ένα ολοκαίνουργιο loudspeaker concept το οποίο συνδυάζει τα πλεονεκτήματα και των δυο κόσμων (point source και line array), χάρη στο καινοτόμο σχεδιασμό του κυματοδηγού που ‘φοράει’ και των τεχνολογιών της d&b που επιτρέπουν στο νέο ηχείο την υποστήριξη μιας εκτεταμένης γκάμας εφαρμογών και την κάλυψη διαφορετικών απαιτήσεων στον live και installation τομέα.
Πρόκειται ουσιαστικά για augmented arrays που έχουν ως σημαντικό πλεονέκτημα την ευελιξία τους. Τα ηχεία της νέας σειράς Α απευθύνονται σε εφαρμογές μεσαίου βεληνεκούς, σε χώρους με περιορισμένο όγκο ή χαμηλό ταβάνι αν μιλάμε για indoor venues, ενώ δεν θα διστάσουν να καλύψουν και απαιτητικές outdoor εφαρμογές, μόνιμες και μη κλπ.
Μπορούν να εγκατασταθούν σε κάθετες ή οριζόντιες array συστοιχίες, με μέγιστο αριθμό καμπινών τις 4.
Η σειρά περιλαμβάνει δυο μοντέλα με διαφορετική διασπορά στον οριζόντιο άξονα κάλυψης. Το AL60 (και το installation αδελφάκι του ALi60 που δεν διαθέτει handles) και το AL90/ALi90 augmented array, με 60 και 90 μοίρες κάλυψη αντίστοιχα. Οσον αφορά το κάθετο διάγραμμα κάλυψης αυτό ανέρχεται στις 30 μοίρες.

Τα εν λόγω ηχεία αποτελούν υλοποιήσεις δυο δρόμων, δυο μεγαφώνων, με δυο 10ιντσα γούφερ με μαγνητικό σύστημα νεοδυμίου και ένα HF driver1,4" με 3ιντσο διάφραγμα που φορτίζει ο ειδικά σχεδιασμένος κυματοδηγός. 
Οσον αφορά την οδήγησή τους, οδηγούνται ανά 2 από ένα κανάλι ενισχυτή, ενώ για vertical εφαρμογές προτείνεται η λύση του ασύμετρου array.
Οσον αφορά τα sub, η σειρά χρησιμοποιεί τα V-sub με την προτεινόμενη αναλογία να είναι 4:2.

Anhoren (που στα Γερμανικά σημαίνει Ακροάσεις…)
Στο χώρο του Μαρούσι Plaza (ένας αμφιθεατρικός χώρος, ακουστικά ελεγχόμενος) υπήρχαν δυο συστοιχίες αποτελούμενες από 3 καμπίνες A series έκαστη, μια κάθετη και μια οριζόντια, τις οποίες και ακούσαμε ανεξάρτητα ως mono διατάξεις, με προηχογραφημένο μουσικό πρόγραμμα αναφοράς, διαφορετικών απαιτήσεων (από γυναικεία φωνή, έως φουλ μίξη)…
Οι ακουστικές εντυπώσεις μας μετά τις ακροάσεις ήταν οι εξής:
Ανετη, αβίαστη και ομοιογενής κάλυψη του χώρου δίχως συχνοτικές διαφοροποιήσεις και κενά, με την αίθουσα του Μαρούσι Plaza να καλύπτεται με άνεση και πληρότητα, αποδεικνύοντας ότι το σύστημα έχει σχεδιαστεί και απευθύνεται σε τέτοιους χώρους (και μεγαλύτερους).
Οσον αφορά τη χροιά τους, η ηχητική ταυτότητα σήμα κατατεθέν της d&b audiotechnik ήταν παρούσα στο μέγιστο βαθμό (κάτι που μεταφράζεται σε ‘monitor’ σχεδόν συμπεριφορά υψηλής ακριβείας, ανάλυσης και λεπτομέρειας), όμως η σειρά A μοιάζει να συνδυάζει όλα τα παραπάνω με μεγαλύτερη αμεσότητα και διαφάνεια και μια αίσθηση που δίχως να αποκλίνει από το ακριβές και τη μόνιτορ σχολή, είναι τελικά ευχάριστη.
Οντως, ο Stefan Goertz είχε δίκιο στην αρχική του σύσταση: τα ηχεία βρίσκονται ανάμεσα σε δυο κόσμους, ενώ δίχως να αντικαθιστούν κανένα μοντέλο, συμπληρώνουν με την παρουσία τους μια ‘τρύπα’ που υπήρχε έως τώρα στον προϊοντικό portfolio της d&b audiotechnik. Περισσότερες πληροφορίες μαζί με τα αναλυτικά χαρακτηριστικά των ηχείων θα τα βρείτε στο site της Γερμανικής εταιρίας, ενώ περισσότερα θα σας πούν στην Telmaco, μαζί φυσικά με διαθεσιμότητα και τιμές.

Ευχαριστούμε την Telmaco για την πρόσκληση σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον event, καθώς και τα στελέχη της εταιρίας αλλά και τους ανθρώπους της d&b για τις πληροφορίες, τις ακροάσεις και τις απορίες που μας έλυσαν…

Επαφή
Telmaco

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση