Διαφήμιση
Σάββατο, 20 Ιούλιος 2019 16:08

Ενας ‘κιθαριστικός’ Γιώργος Νταλάρας στο Μαρούσι

του Βασίλη Λαδονικόλα

H εταιρία RM Audio - Aφοι Ρέσσου μας υποδέχθηκε στο Μαρούσι (στη ‘γειτονιά’ του aLive) στα πλαίσια του φεστιβάλ Δήμου Αμαρουσίου, στην αναμενόμενη sold-out συναυλία του Γιώργου Νταλάρα (περισσότεροι από 2.000 θεατές), η οποία έκρυβε αρκετές εκπλήξεις και καλλιτεχνικά και ενορχηστρωτικά και τεχνικά. Και το κυριότερο, ήταν όλες ευχάριστες…

Πριν περάσουμε στα ενδότερα να επισημάνουμε ότι η εταιρία RM Audio είχε σε συνεργασία με το Δήμο Αμαρουσίου την πλήρη οργάνωση, εκτέλεση, επίβλεψη και εποπτεία όλης της παραγωγής και δεν αναφέρομαι μόνο στον τεχνικό τομέα, αλλά και στην καλλιτεχνική παραγωγή και επιμέλεια (από σκηνή, σύστημα και φώτα, μπαριέρες, έως γεννήτριες, καμαρίνια, security, έως και το booking των καλλιτεχνών σε συνεργασία πάντα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο πολιτισμού, και την ΚΕΔΑ…)

‘Απόψε θα ακούσετε κιθάρες…’
Αυτό ανέφερε ο Γ. Νταλάρας στην έναρξη μιας ‘αυθεντικής’ αλλά και έντονα συναισθηματικής βραδιάς, με το Γ. Νταλάρα να την αφιερώνει εξαρχής στον προσφάτως αδικοχαμένο συνθέτη - κιθαρίστα και φίλο του, Γιάννη Σπάθα.
Στη σκηνή τον συνόδευε η Ασπασία Στρατηγού (φωνητικά) και πέντε σολίστες: Γιώργος Μάτσικας (μπουζούκι, κιθάρα), Χρήστος Ζέρβας (κιθάρες, φωνητικά), Θανάσης Σοφράς (κόντρα μπάσο), Μάνος Γρυσμπολάκης (ακορντεόν, φωνητικά) και Στράτος Σαμιώτης (κρουστά), ενώ στις κονσόλες του ήχου και του φωτισμού ήταν η γνωστή και μη εξαιρετέα ‘αγία τριάδα’ με τους Βαγγέλη Κουλούρη (ήχος FoH), Αντώνη Ζαχόπουλο (monitors) και Γιάννη Μανιατάκο (σχεδιασμός και χειρισμός φώτων).

Αντίστοιχα το πρόγραμμα ήταν αρκετά διαφορετικό από τα συνήθη Live του Γ. Νταλάρα, καθώς ήταν πιο ‘κιθαριστικό’ (ενίοτε όταν ο Γ. Μάτσικας άφηνε το μπουζούκι κι έπιανε την κιθάρα, έπαιζαν 3 κιθάρες μαζί) και σαφώς πιο ακουστικό, με τραγούδια που είχαν χρόνια να ακουστούν στις συναυλίες του. Παράλληλα πρίν από κάθε τραγούδι ο Γιώργος Νταλάρας μνημόνευε τον συνθέτη και το στιχουργό, γεγονός που μάλλον πρέπει να αποτελεί must για κάθε εγχώρια συναυλία. Επίσης, σημειολογικά να επισημάνω, ότι ο Γ. Νταλάρας δεν καθόταν στο κέντρο της σκηνής, αλλά αριστερά, έχοντας παραχωρήσει την ‘κεντρική’ θέση στο Γ. Μάτσικα…

Το Martin Audio PA σύστημα…
Το σύστημα που είχε εγκατασταθεί από την RM Audio για τις ανάγκες όλων των συναυλιών του φεστιβάλ Αμαρουσίου (άρα και της εν λόγω συναυλίας) αποτελούνταν από 16 (8 ανά πλευρά) WPC της Martin Audio (ως γνωστόν η Martin Audio αντιπροσωπεύεται στη χώρα μας από την RM Audio) από την οικογένεια Wavefront Precision που αποτελεί την ταχύτερα πουλημένη σειρά ηχείων της Martin. Η σειρά περιλαμβάνει 4 μοντέλα, με το WPC με τα 10ιντσα γούφερ του να είναι το δεύτερο από την κορυφή (το WPL είναι η ναυαρχίδα της εν λόγω σειράς).
Πρόκειται για ένα compact line array σύστημα με δυνατότητα scalable resolution, με ‘γρήγορο’ σύστημα ανάρτησης 3 σημείων (έως 16 καμπίνες ανά κρεμαστικό) και για μια υλοποίηση 3 δρόμων και 8 μεγαφώνων με αρκετές καινοτομίες. Το χαμηλό αναλαμβάνουν δυο 10ιντσα γούφερ νεοδυμίου με υβριδική αρχιτεκτονική φόρτισης, που συνδυάζει αρμονικά τα πλεονεκτήματα της χοάνης και της ανάκλασης χαμηλών. Για τις μεσαίες φροντίζουν δυο 5ιντσα mid-woofer, ενώ το HF section αποτελείται από 4 driver 0,7ιντσών που φορτίζονται από 4 ανεξάρτητους κυματοδηγούς, με τη Martin να επισημαίνει ότι προτιμά τις 4 μονάδες (αντί της συμβατικής μιας και μεγαλύτερης) για ακόμα μικρότερη παραμόρφωση και ακόμα πιο εκτεταμένη απόκριση και ‘αέρα’ στις υψηλές (κρατήστε το αυτό για μετά…). Το SPL τις καμπίνας ανέρχεται στα 135dB, η οριζόντια κάλυψη στις 100 μοίρες, ενώ ο κατασκευαστής αναφέρει ότι με array 12 καμπίνων καλύπτεται απόσταση 60 μέτρων και venue 5.000 θεατών με ροκ πρόγραμμα και ανάλογες στάθμες.

Μπροστά από τη σκηνή είχαν τοποθετηθεί 8 sub Martin SXH 218 (σε cardioid mode τα κεντρικά), ένα ground sub υβριδικής αρχιτεκτονικής (horn/reflex) που ‘φοράει’ 2 18ιντσα γούφερ με πηνίο φωνής 4,5ιντσών και μαγνητικό σύστημα νεοδυμίου, με επιδόσεις 148dB SPL (αλλά και αδιάβροχους κώνους και triple surrounds). Ολο το παραπάνω σύστημα sub-linearray οδηγήθηκε συνολικά από 6 ενισχυτές iKon iK 42.

Kαι το γενικότερο setup
Στην σκηνή είχαν εγκατασταθεί δυο side fill TH Vertical (ένα ανά πλευρά) που αποτελεί ένα 3δρομο σύστημα (15άρι γούφερ, 10ιντσο mid και 1ίντσας HF driverμε όλους τους δρόμους να φορτίζονται από κυματοδηγό, και το ‘phase ball’ της Martin (δακτύλιος αποδιαμόρφωσης) να φορτίζει το μεσαίο δρόμο φροντίζοντας να διατηρεί την ‘καθαρότητά’ του μειώνοντας παράλληλα την παραμόρφωση όταν το ηχείο οδηγείται στα όρια… Τα side οδηγήθηκαν από έναν Ikon Ik 42.

Οσον αφορά τα μικρόφωνα, εδώ η κυριαρχία της Beyer dynamic ήταν απόλυτη. Ιδού και η σχετική λίστα…
cajon: tg d71 (boundary), snare: M 201 TG, toms: M 201 TG & M 88 TG, overs: MC 930 x 2, hihat: MC 950. Στη φωνή του Γιώργου Νταλάρα χρησιμοποιήθηκε ένα TG 1000 με κάψα TG V70W και ένα ίδιο για την Ασπασία Στρατηγού.
Τέλος το support σύστημα και οι τράσες ήταν της ATC, το stage της Butec και τα φωτιστικά της Elation.
Από κονσόλες χρησιμοποιήθηκε μια Midas Pro2 στο FoH και μια Avid Venue S6L για τα monitors, καθώς και Avo για τα φώτα.

Ακούγοντας – βλέποντας – απολαμβάνοντας
Ο ‘ακουστικός’ χαρακτήρας της βραδιάς ήταν χαρακτηριστικός τόσο σε αισθητική όσο και σε στάθμες, εντάσεις και γενικότερη προσέγγιση από το Β. Κουλούρη στο foh. Διάφανος και αναλυτικός ήχος με εξαιρετική μεσαία και υψηλομεσαία περιοχή (πραγματικά αναλυτικό, διαυγές και ξεκούραστο το σύστημα των Martin στις μεσαίες και τις υψηλές ως τίμιος εκπρόσωπος της Βρεττανικής σχολής ήχου, ενώ αντίστοιχα credits αξίζουν και στα μικρόφωνα της Beyrdynamics που είναι γνωστά για την ακρίβειά τους), το χαμηλό ήταν πάντα εκεί, όσο ακριβώς χρειαζόταν και όσο ‘έδινε’ η μπάντα από τη σκηνή (και κυρίως το όρθιο μπάσο του Σοφρά), αφού είναι γεγονός ότι λόγω της ‘ακουστικής’ σύνθεσης της μπάντας και των ενορχηστρώσεων τα sub δούλεψαν στο ρελαντί (δεν χρειαζόταν παραπάνω ούτως ή άλλως). Τα φώτα του Γ. Μανιατάκου με ωραίες σκηνές και δίχως υπερβολές. Γενικά μια ιδιαίτερα όμορφη, αμιγώς μουσική βραδιά και μάλιστα με μια σύνθεση μπάντας κι ένα πρόγραμμα που όπως μάθαμε έχει παιχτεί πραγματικά ελάχιστες φορές. Παρόλα αυτά το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό σε όλους τους τομείς. Η βραδιά έκλεισε με ευχαριστίες και απονομή λευκώματος του δημάρχου Γ. Πατούλη προς τον Γ. Νταλάρα και τους μουσικούς.

Το aLive ευχαριστεί όλους τους συναδέλφους, φίλους, συνεργάτες (και ειδικά την εταιρία RM Audio και τα παιδιά που δούλεψαν γι’ αυτή την παραγωγή) για την πρόσκληση και τη φιλοξενία και το Γιώργο Νταλάρα για αυτή την όμορφη, ακουστική, αλλά ‘δυνατή’ μουσική βραδιά στα πλαίσια του φεστιβάλ Δήμου Αμαρουσίου…

Περισσότερες πληροφορίες για τον εξοπλισμό (Martin Audio, Beyer dynamic, ATC κλπ) επικοινωνήστε με την εταιρία RM Audio…

Επαφή
RM AUDIO - RESSOU BROS Co.

Rate this item
(4 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση