Διαφήμιση
Τρίτη, 18 Δεκέμβριος 2018 00:28

Η Clair Brothers μας συστήθηκε στο Fuzz

του Βασίλη Λαδονικόλα

Το event διοργανώθηκε από τη Mega Sound, αντιπρόσωπο της Clair Brothers στην Ελλάδα και βασικός εισηγητής ήταν ο Παύλος Σαπουντζής, στον οποίο η Clair Brothers μόνο άγνωστη δεν ήταν.
Το παρών στην παρουσίαση έδωσαν αρκετοί γνωστοί Ελληνες ηχολήπτες, τεχνικοί και ιδιοκτήτες rental εταιριών με το Fuzz να γεμίζει με επαγγελματίες του κλάδου που ήθελαν να ακούσουν από κοντά το πρώτο line array σύστημα της Clair που επισκέφθηκε τη χώρα μας και συγκεκριμένα ο μικρότερος εκπρόσωπος της line array σειράς C της εταιρίας, το C8-M (υπάρχει και το μοντέλο C8-I που απευθύνεται σε μόνιμες εγκαταστάσεις). Απέναντί μας βρίσκονταν ένα stacked σύστημα C8, αποτελούμενο από 4 καμπίνες C8-M (οι δυο κάτω με οριζόντια διασπορά 120 μοιρών και οι δυο επάνω 90 μοίρες) και δυο sub CS118I ανά κανάλι…

Η ιστορία των Αδελφών Clair και οι σημαντικότεροι σταθμοί της καριέρας τους
Ο Παύλος Σαπουντζής ξεκίνησε με την ιστορία των αδελφών Clair που έμελλε να επηρεάσει και να διαμορφώσει τόσο δραστικά τον συναυλιακό ήχο αλλά και την installation αγορά στο άμεσο μέλλον. Στη συνέχεια ο Παύλος παρέθεσε ένα χρονικό με τα σημαντικότερα επιτεύγματα της Clair, φτάνοντας έως τις μέρες μας. Ας το δούμε…

Η ιστορία των αφών Clair ξεκινά το 1954, όταν ο πατέρας των Gene και Roy Clair αποφάσισε να τους κάνει σαν Χριστουγεννιάτικο δώρο ένα μικρό σύστημα PA.
Οι δυο αδελφοί χρησιμοποιούσαν αυτο το σύστημα ΡΑ ώστε να ενισχύσουν τον ήχο σε χωρούς,  διάφορες εκδηλώσεις και όπως ομολογούν εκεί τους μπήκε το μικρόβιο του ΡΑ.

Το 1963, αγόρασαν μια επιχείρηση επισκευής μεγαφώνων από ένα τοπικό μουσικό κατάστημα και με αυτή τη κίνηση τους δόθηκε η ευκαιρία να αγοράζουν μεγάφωνα σαν αντιπρόσωποι, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να τα κατασκευάσουν για το τοπικό μουσικό κατάστημα στο Lancaster.

Το 1966 ξεκινούν τις ηχητικές εγκαταστάσεις με τους Frankie Valli and the Four Seasons, ενώ το 1968 σε συναυλία των Cream στο Spectrum της Φιλαδέλφειας (HΠΑ) η εταιρία της ηχητικής κάλυψης όνομάζεται “Clair Brothers” . Το ηχητικό σύστημα αποτελείται από ενισχυτές Crown DC 300 και ηχεία της Altec Lansing με μεγάφωνα  288-C μαζί με ιδιοκατασκευές ηχείων χαμηλών συχνοτήτων  που είναι εφοδιασμένα και αυτά με γούφερ της Altec. 

Το 1970 κατασκευάζουν το ηχείο γωνίας “wedge” για τη χρήση μόνιτορ σκηνής, που αμέσως έγινε βασικό μέρος του audio εξοπλισμού.

Το 1972 εφαρμόζουν το κρεμαστό ηχητικό σύστημα στις συναυλίες του Elvis, όπου για πρώτη φορά χρησιμοποιείται η καινοτομία αυτή.

Το 1974 παρουσιάζεται ο επαναστατικός σχεδιασμός του ηχείου S-4 από τους Roy και Gene. Είναι ένα ηχείο που θα αποτελέσει την αναφορά για δεκαετίες στους κύκλους των ηχητικών εγκαταστάσεων, γιατί δίνει την δυνατότητα κάλυψης μεγάλων συναυλιακών χώρων και γηπέδων.

Το 1977 κατασκευάζουν αποκλειστικά για συναυλιακές εφαρμογές την κονσόλα ήχου που αναδιπλώνεται μέσα στην ίδια την θήκη μεταφοράς της.

Από το 1987 που παρουσιάστηκε το μόνιτορ σκηνής ΑΜ 12, ένα μόνιτορ με ιδιαίτερα χαμηλό προφίλ και εξαιρετικά μεγάλη ισχύ, αποτέλεσε την αγαπημένη επιλογή πολλών καλλιτεχνών.

Το 1995 παρουσιάζεται το ηχείο R2D για εφαρμογές θεματικών πάρκων και παρελάσεων.

Το 2001 εισάγεται η τεχνολογία Curved Array Technology CAT Series που ελαχιστοποιεί τον όγκο του ηχείου και μειώνει το κόστος.

Το 2006 το i212 ηχείο τεχνολογίας κάθετης συστοιχίας σχεδιασμένο για συναυλιακές εφαρμογές αλλά και μόνιμες εγκαταστάσεις, μπαίνει στην αγορά.

Το 2009 παρουσιάζεται η ναυαρχίδα μεγάλων διαστάσεων καθέτων συστοιχιών της εταιρείας το μοντέλο i218, ενώ τέλος το 2014 η εταιρία παρουσιάζει την σειρά Kit ευρείας ηχητικής κάλυψης, που χαρακτηρίζεται από εύκολη μεταφορά και ανθεκτικότητα σε μικρού μεγέθους πακέτα  kiT12 και  kiT15.

Παρουσίαση του συστήματος και ακροάσεις
Το C8 αποτελεί ένα 3δρομο active (bi-amp με passive Mid/Hi) compact line array element με απόκριση συχνότητας από 60Hz – 20kHz και 135dB SPL cont (145dB SPL peak). Οσον αφορά τις μεγαφωνικές μονάδες, ‘φοράει’ δυο 8ιντσα γούφερ (front loaded με το δικό του θάλαμο έκαστο και φόρτιση εκτόνωσης χαμηλών), ενώ τα μεγάφωνα των δυο ανώτερων δρόμων (MF 3,5 ίντσες και HF1,4 ίντσες exit με πηνίο φωνής διαμέτρου 1,75 ιντσών) φορτίζονται από ειδικά σχεδιασμένο κοινό κυματοδηγό.
Τα μεγάφωνα των 8" χαρακτηρίζονται από εξαιρετική γραμμικότητα απόδοσης με υψηλή δυνατότητα διαχείρισης ισχύος, με μειωμένη συμπίεση ισχύος με υψηλή πυκνότητα μαγνητικής ροής και εξαιρετική θερμική συμπεριφορά.
Τα πηνία φωνής τεχνολογικά είναι εφοδιασμένα με δυο δακτυλίδια, ένα αποδιαμόρφωσης και ένα χάλκινο που αποτελούν το σύστημα υψηλής τεχνολογίας για μείωση παραμόρφωσης και ελέγχου στη διαδρομή του κώνου.

Οσον αφορά το διάγραμμα κάλυψης, η στάνταρ έκδοση είναι αυτή με τις 120 μοίρες στον οριζόντιο άξονα, όμως μέσω των TrueFit custom κυματοδηγών της Clair, ο χρήστης μπορεί να επιτύχει οριζόντια διασπορά από 50 έως 140 μοίρες με βήματα των 10 μοιρών. Οσον αφορά το βάρος της καμπίνας, αυτό δεν ξεπερνά τα 28 κιλά, ενώ το μέγιστο array μπορεί να υποστηρίξει έως και 24 καμπίνες C8. To processing επιμελείται Lake επεξεργαστής με τα DSP της Clair (και WiFi System control φυσικά), ενώ οι συνιστώμενοι ενισχυτές είναι οι CB-PLM12K44 (της Lab).  

Βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του C8
Μέγιστη ισχύς εξόδου: συνεχής 135dB SPL κορυφής 145dB SPL
Ευαισθησία: LF              98.2 dB SPL
                    MF/HF     118.8 dB SPL
Σύνθετη αντίσταση δρόμων: LF 16Ω
                                              MF 16Ω
                                              HF  16Ω
Ισχύς συστήματος: Program AES LF 800W MF 250W HF 160W
Peak LF 1600W MF 500W HF 320W
Γωνίες κλίσεις μεταξύ των στοιχείων από 0° έως 10° ανά 2.5°. Δηλαδή 0°,2.5°,5°,7.5° και 10°.
Μέγιστος αριθμός καμπινών συστοιχίας 24 C8-M.

Ακροάσεις C8 / CS118I
Μετά το τέλος της παρουσίασης του Παύλου, ακολούθησαν ακροάσεις με τρακ αναφοράς που αναπαράχθηκαν από CD, ενώ ο κάθε παρευρισκόμενος μπορούσε αν ήθελε να ακούσει τις δικές του ηχογραφήσεις αναφοράς για να βγάλει ασφαλέστερα συμπεράσματα για το σύστημα. Σημειωτέον ότι παρών ήταν κι ένα ζευγάρι μόνιτορ Clair 1AM (2δρομο, coaxial wedge monitor) όπου μπορούσε ο καθένας να το ακούσει είτε με μικρόφωνο είτε με CD.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερα και για τις ακροάσεις του συστήματος C8 που έλαβαν χώρα στην έδρα της εταιρίας Mega Sound, ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του συστήματος είναι ότι δίνει εύκολα και αβίαστα την εντύπωση ότι πρόκειται για μεγαλύτερο σύστημα (με 10ιντσα τουλάχιστον μεγάφωνα χαμηλομεσαίων).
Επίσης είναι προφανές ότι ο ‘μεγάλος’ και άμεσος ηχητικός χαρακτήρας του παραπέμπει σε αμερικάνικο σύστημα, με monitor in your face χαρακτηριστικά.
Οι κρίσιμες μεσαίες του μοιάζουν εντελώς ‘αχρωμάτιστες’ και οι χροιές είναι ρεαλιστικές, καθαρές και δίχως εμφατικά χαρακτηριστικά και στοιχεία, κάτι που φάνηκε  σε φωνές αλλά και σε σολιστικά όργανα.

Ψηλά το σύστημα είναι διάφανο και μοιάζει ατελείωτο, ενώ παρά τον άμεσο χαρακτήρα του δίνει την αίσθηση του ξεκούραστου. 

Αυτό που με εντυπωσίασε όμως στο Fuzz και ομολογώ ότι δεν το είχα προσέξει στις προηγούμενες ακροάσεις, έχει να κάνει με το χαμηλό του συστήματος. Και αναφέρομαι κυρίως στο σωστό ζύγισμα όγκου και ατάκας και κυρίως στον άμεσο έλεγχο του low end, την ταχύτητα και το σωστό χρονισμό του. Το σύστημα χαμηλά δύσκολα θα ‘λασπώσει’ ενώ ο εξαιρετικός έλεγχος του χαμηλού θα διατηρήσει ‘καθαρή’ ακόμα και την πιο απαιτητική μίξη.

Εξαιρετική ήταν και η αίσθηση της στερεοφωνικής εικόνας και το βάθος πεδίου, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα ‘άμεσο’ σύστημα που δηλώνει ‘παρών’, αλλά η βασική του προτεραιότητα είναι να αναδείξει τη μίξη, τις πηγές, τα όργανα και τη μπάντα, παρά να αναδείξει τον ίδιο τον εαυτό του…

Οπως εύκολα αντιλαμβάνεστε, δεν πρόκειται για ένα φθηνό σύστημα, άλλωστε τα συστήματα της Clair είναι όλα από το πάνω ράφι.
Νομίζω όμως ότι ήρθε η ώρα να μπεί ένα σύστημα Clair στην Ελληνική αγορά και το C8 λόγω μεγέθους, όγκου και ευελιξίας, είναι ακριβώς αυτό το σύστημα.
Περισσότερες πληροφορίες, για το εν λόγω σύστημα, το κόστος του και τη διαθεσιμότητά του, θα σας δώσουν στην εταιρία Mega Sound (την οποία ευχαριστούμε για την πρόσκληση και τη φιλοξενία σε αυτή την παρουσίαση), που αντιπροσωπεύει την Clair στη χώρα μας…

Επαφή
Mega Sound

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση