Διαφήμιση
Τρίτη, 10 Ιούλιος 2018 15:56

Brexit και Broadcast – οι συνέπειες μιας εξόδου

Ως γνωστόν, η Βρεταννία αποτελεί την πρωτεύουσα του Ευρωπαικού (και όχι μόνο) broadcasting, καθώς οι 8 από τους 10 παγκόσμιους παίκτες της broadcasting βιομηχανίας της Ευρωπαική ένωσης, εδρεύουν, λειτουργούν και εκπέμπουν από το ‘νησί’.

Οι περισσότεροι από αυτούς, όπως είναι ευνόητο, δεν περίμεναν τις τελικές συζητήσεις της πρωθυπουργού Theresa May με τους 27 της Ευρωπαικής ένωσης για τη διαμόρφωση των συνθηκών του Brexit σε όλους τους τομείς και βεβαίως και στο broadcast που αποτελεί το αντικείμενο της δικής τους δραστηριότητας, καθώς προχώρησαν ήδη σε ανεξάρτητες ενέργειες.

Στο τέλος του Μαίου, όπως έγινε γνωστό, το Discovery ήταν ο τελευταίος μεγάλος broadcast ‘παίκτης’ που αποφάσισε τη μεταφορά της βάσης του από το Λονδίνο σε άλλο σημείο εντός Ευρωπαικής Ενωσης, σε περίπτωση που η Βρεταννική κυβέρνηση αποτύχει στην ολοκλήρωση μια συμφέρουσας συμφωνίας με τις υπόλοιπες χώρες της E.U, αναφορικά με τα δικαιώματα εκπομπής. Ηδη είχαν προηγηθεί αντίστοιχες κινήσεις από τις Viacom International Media Networks, 21st Century Fox και Viceland.

Στη σχετική της ομιλία του προηγούμενου Μαρτίου, η May αναφέρθηκε στην επαναδιαμόρφωση της αρχής ‘Country of Origin’ (CoO) που ισχύει στην EU, και σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται σε έναν broadcaster ή on-demand service provider, να είναι κάτοχος άδειας σε οποιοδήποτε κράτος μέλος προκειμένου να μπορεί να λειτουργήσει σε ολόκληρη την ΕΕ. Ο κανόνας αυτός έχει διαδραματίσει όλο το προηγούμενο διάστημα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου και στην ανάδειξή του ως το μεγαλύτερο κέντρο μέσων ενημέρωσης της Ευρώπης.

Αντίστοιχη εμπλοκή ωστόσο, έχει προκαλέσαι και η οδηγία για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων η οποία θα μπορούσε επίσης να αλλάξει. Μετά από συζητήσεις που διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου, οι προτεινόμενες αλλαγές στους κανονισμούς θα σημαίνουν ότι τουλάχιστον το 30% των προγραμμάτων περιεχομένου των τηλεοπτικών καναλιών, των video-on-demand και των πλατφορμών ανταλλαγής βίντεο - όπως το Netflix, Facebook - θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκό. Η επίσημη ψηφοφορία σχετικά με την πρόταση αυτή θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ηνωμένο Βασίλειο διαδραματίζει επί του παρόντος βασικό ρόλο στην εκπομπή της ΕΕ. Στην πραγματικότητα, περίπου οι μισοί γραμμικοί δίαυλοι που έχουν άδεια στη δορυφορική, καλωδιακή και ψηφιακή επίγεια τηλεόραση στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν προορίζονται στην πραγματικότητα για μετάδοση στους τοπικούς θεατές, αλλά στοχεύουν σε άλλους πληθυσμούς της ΕΕ βάσει των κανόνων του CoO. Ανεξάρτητη έρευνα που ανατέθηκε από την TVT πέρυσι, δείχνει ότι σχεδόν το 12% όλων των σταθμών που μεταδίδονται στην ΕΕ εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κάθε χώρα της ΕΕ διαθέτει κανάλια - που κυμαίνονται από έξι έως 77 - τα οποία έχουν άδεια από την Ofcom, ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου, και μεταδίδονται στην τοπική αγορά τους.

Επιπλέον, η έρευνα της TVT έδειξε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο κύριος τηλεοπτικός κόμβος της OTT για την ΕΕ, με 226 πλατφόρμες OTT, 82 από τους οποίους μεταφέρουν υπηρεσίες βίντεο κατά παραγγελία με στόχο τους θεατές σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Αυτές οι «εξαγωγές» OTT υπερβαίνουν κατά πολύ τις εξαγωγές των Κάτω Χωρών, του άλλου σημαντικού κόμβου της ΕΕ OTT με 51 πλατφόρμες - 18 από τις οποίες προορίζονται πέρα ​​από τα σύνορά της. Αυτό που συμβαίνει με την CoO μετά το Brexit θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στο μέλλον της μετάδοσης σε όλη την Ευρώπη.  Όπως αναφέρει ρεποτάζ του TVB Europe, αρκετοί είναι οι ιδιοκτήτες περιεχομένου που έχουν βάση στο Ηνωμένο Βασίλειο και αργά ή γρήγορα θα το εγκαταλείψουν. Αναφερόμαστε σε εταιρίες όπως η Disney, η Modern Times Group και η Turner Broadcasting. 

Επί του παρόντος λοιπόν, και ανεξάρτητα με το αν είστε υπέρ ή κατά του Brexit, το μόνο βέβαιο είναι ότι ο ραδιοτηλεοπτικός τομέας πρέπει να γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια πώς θα επηρεαστεί το μέλλον του από το Brexit.
Το άλλο που είναι βέβαιο, είναι ότι δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω...

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση