Διαφήμιση
Τρίτη, 29 Μάιος 2018 20:17

SSL Live L200 – η μεγάλη ‘μικρή’

Η Audigys και η Solid State Logic για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, διοργάνωσαν μια 3ήμερη εκδήλωση (με 3 session ανά ημέρα) στο Central Hotel Athens στο Σύνταγμα, με ‘επίτιμη προσκεκλημένη’ αυτή τη φορά την SSL Live L200, τη μικρότερη κονσόλα της ψηφιακής οικογένειας Live της SSL.

Στα ενδότερα της L200 μύησαν τους επισκέπτες (ηχολήπτες, rental εταιρίες, μηχανικοί ήχου κλπ) και φέτος, οι Paul Lindsay, Vice President της SSL, και ο Μάνος Γοβατζιδάκης, Sound Engineer και στέλεχος της Audigys.

SSL Live L200
Πρώτη φορά την L200 την είδαμε στο παγκόσμιο ντεμπούτο της, στο booth της SSL στην ProLight+Sound 2017 στη Φρανκφούρτη.
Αυτό που τράβηξε εξαρχής τα μάτια και το ενδιαφέρον όλων, ήταν ο ιδιαίτερος σχεδιασμός της που περιλαμβάνει ένα ανεστραμμένο σε σχήμα Τ σασί και έναν εξωτερικό βραχίονα που μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε πλευρά της κονσόλας επιθυμεί ο χρήστης, προκειμένου να φιλοξενήσει έξτρα οθόνη ή άλλη συσκευή (laptop, tablet κλπ). Η έξτρα οθόνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως  display για το monitoring του Overview της κοσνόλας ή της Automation οθόνης κλπ. 

Πλατφόρμα Tempest 4ης γενιάς
Όπως και οι μεγαλύτερες L300 & L500, βασίζεται στην επεξεργαστική πλατφόρμα Tempest (4ης γενιάς) την οποία η εταιρία εξελίσσει εδώ και σχεδόν 30 χρόνια.
Η εν λόγω πλατφόρμα προσφέρει στα μίξερ της σειράς σχεδόν ανεξάντλητη επεξεργαστική ισχύ, με τη διαχείριση της ισχύος κατανέμεται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε show στα κανάλια, τα Auxes, τα Stem Groups και τα Masters. Μια μικρή διευκρίνιση μόνο για τα Stem Groups, διότι είναι πολύ πιθανό στους περισσότερους να φαίνονται άγνωστα καθώς αποτελούν ‘πατέντα’ της SSL. Πρόκειται ουσιαστικά για υβριδικά mix busπου συνδυάζουν βασικές λειτουργίες των sub groups, των Auxes και των Matrix, καθιστώντας τα έτσι ένα πολυμορφικό και ισχυρό ‘εργαλείο’ χειρισμού.

Δώστε fader στο χειριστή
Ακολουθώντας το γενικότερο request των ηχοληπτών (προς όλους τους κατασκευαστές) για περισσότερα fader στην επιφάνεια εργασίας, η SSL αποφάσισε να προικίσει την L200 με τρείς 12άδες Fader, ενώ στην επιφάνεια εργασίας της φιλοξενούνται συνολικά 38 faders συμπεριλαμβανομένου και των Master και Focus Faders στο Master Tile. 
Στο κέντρο της επιφάνειας εργασίας κυριαρχεί η διαγωνίου 17” οθόνη αφής που δίνει πρόσβαση στο χρήση σε όλες τις λειτουργίες του μίξερ και συνεργάζεται με τα Quick Controls στην κεντρική 12άδα των Fader για άμεση πρόσβαση στο hardware control. Στο Master Tile, που εδράζεται δίπλα στην οθόνη αφής , φιλοξενούνται τα Mute Group, Solo/Talkback, Assignable keys και Automation controls.

Δυνατότητες - processing paths - FX
Η L200 περιλαμβάνει 144 processing paths όλα τους με full processing. Τα εν λόγω paths μπορούν να διαμορφωθούν ως 96 input channels, 48 aux sends, 24 stem groups και 6 masters. Επίσης, 4 x 32 input, 24 output Matrix έρχονται να προστεθούν στις παραπάνω παροχές εισοδο-εξόδων.
Σημειωτέον ότι η κονσόλα λειτουργεί στα 96KHz (φυσικά και στα 48kHz) sample rate, ενώ ο μέγιστος αριθμός των I/O υποστηρίζει δύναται να φτάσει στα 568 in/out(600 με Dante). Οσον αφορά τα onboard FX processing και τα FX slots είναι τα ίδια που συναντάμε στις μεγαλύτερες αδελφές της L300 και L500 (περισσότερα από 45 effects & tools), με τις οποίες η ‘μικρή’ είναι πλήρως συμβατή όσον αφορά τα showfiles.
Η κονσόλα από φυσικές αναλογικές ‘τρύπες’ υποστηρίζει 12mic/line εισόδους και 12 εξόδους line out, 2 εισόδους talkback (mic/line) στην επιφάνεια εργασίας, 4 εξόδους ακουστικών, και από ψηφιακά, 4 ζεύγη AES/EBU I/O, 8 MADI θύρες και 32x32 redundant pair Dante – IP Audio Network. Επίσης, στο πίσω πάνελ του μίξερ, υπάρχουν θύρες για MIDI, LTC, Wordclock και GP I/O. Φυσικά ένα δεύτερο redundant τροφοδοτικό είναι στάνταρ και στην L200 όπως και στις δυο μεγαλύτερες αδελφές της.

Workflow στα μέτρα του ηχολήπτη
Ο Paul μας έκανε σαφές από την αρχή ότι (και) την L200 μπορεί ο χειριστής να την ‘στήσει’ και να τη σετάρει στα μέτρα του με βάση τον τρόπο δουλειάς του και τις συνήθειές του, καθώς τα πάντα μπορούν να έχουν custom λογική. Εξ’ ου και μπορεί να αλλάξει πλήρως το ‘μονοπάτι’ των processing blocks στα κανάλια, στα Stem Groups, τα Master κλπ και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο.

Super - Q
Πρόκειται για το πιο χρήσιμο ίσως, μπουτόν του κάθε καναλιού, καθώς πατώντας το Q button ενός καναλιού, ο χειριστής πληροφορείται άμεσα και αποτελεσματικά το routing του καναλιού στα mix busses, ενώ το ίδιο μπουτόν στα mix bus δείχνει στο χρήση τα κανάλια που έχουν δρομολογηθεί σε αυτό, ενώ αντίστοιχη πληροφορία υπάρχει και για τα VCA. To Super - Q έχει δυο τύπους λειτουργίας, compressed και expanded. Είναι γεγονός ότι αυτή η δυνατότητα στην διευρυμένη μορφή της θα εκτιμηθεί δεόντως από τους μόνιτορ ηχολήπτες.

SOLSA App & TaCo
H εφαρμογή SOLSA PC app της SSL μπορεί να χρησιμοποιηθεί για online control και offline editing, υποστηρίζοντας τη μεταφορά των showfiles από την κονσόλα στο laptop σας. Κυριολεκτικά ο χειριστής μπορεί να κάνει τα πάντα μέσω της εφαρμογής, από το να σετάρει πλήρως την κονσόλα, τα stage boxes και το I/O routing πρίν αρχίσει να δουλεύει με το showfile του αυτό καθ’ αυτό.
Όπως είπαμε, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για online έλεγχο και χειρισμό της κονσόλας αλλά και για offline editing και προετοιμασία της μίξης όταν δεν υπάρχει πρόσβαση στην κονσόλα.
Επίσης περιλαμβάνει ένα αντίγραφο του πολύ χρήσιμου ‘Live console Help System’ που θα σας λύσει κάθε απορία στο χειρισμό της κονσόλας, οπουδήποτε κι αν ‘κολλήσατε’…

Οσο για την εφαρμογή SSL Live TaCo (Tablet Control), προσφέρει ασύρματο έλεγχο της κονσόλας μέσω IPad αλλά και Android συσκευών και μπορεί στη σκηνή να χρησιμοποιηθεί και από το monitor ηχολήπτη αλλά και από τους μουσικούς (έως 10 ταμπλέτες σε αντίστοιχους μουσικούς με δυνατότητα περιορισμού των λειτουργιών ελέγχου προκειμένου να μην έχουμε κανένα ‘μπάχαλο’ όταν οι μουσικοί πάρουν τη μίξη τους στα χέρια τους). Αντίθετα, στο engineers mode ο μόνιτορ ηχολήπτης έχει μια διευρυμένη γκάμα παραμέτρων προς ρύθμιση ανά πάσα στιγμή στα χέρια του.

Ολες σας τις απορίες όμως θα σας τις λύσει (κυριολεκτικά) ο Μάνος Γοβατζιδάκης στην Audigys, ή ο εν λόγω σύνδεσμος 'βοήθειας' της SSL όπου σας παραπέμπουμε για περισσότερες λεπτομέρειες, αφού αν αναλύσουμε λεπτομερώς όλες τις επιμέρους δυνατότητες της L200 θα χρειαστούμε χιλιάδες ακόμα λέξεις.

Ευχαριστούμε τον Paul Lindsay της SSL και την Audigys για τη φιλοξενία και τις πληροφορίες σε ένα ακόμα επιτυχημένο και χρήσιμο 3ήμερο που περιέλαβε συνολικά 9 section ικανά να μυήσουν όσους παραβρέθηκαν, στον ψηφιακό κόσμο της μικρότερης SSL Live και δεν αναφέρομαι μόνο στις δυνατότητές της, αλλά πρωτίστως στον ήχο της, κάτι στο οποίο η SSL δίνει παραδοσιακά ιδιαίτερο βάρος.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Audigys…

Επαφή
Audigys

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση