Διαφήμιση
Τετάρτη, 18 Απρίλιος 2018 11:44

Το πρώτο 3D In-Ear Monitoring σύστημα στον κόσμο

του Βασίλη Λαδονικόλα

Ο ευφυής κος Kamp!
Ονομάζεται Phil Kamp και είναι ένας από τους βασικούς σχεδιαστές της Γερμανικής Klang Technologies που έχει αναπτύξει το πρώτο 3D In-Ear Monitoring σύστημα ακοράσεων. Ένας πραγματικά ευφυής και παθιασμένος άνθρωπος που σε ένα booth 6 τετραγωνικών μέτρων σε μια γωνιά του Hall 3.1 στην Prolight+sound 2018 της Φρανκφούρτη, παρουσίασε μια από τις πιο σημαντικές καινοτομίες που έχουν γίνει στον ήχο τα τελευταία χρόνια και που όπως διαπιστώσαμε, δουλεύει αξιόπιστα και ρεαλιστικά στην πράξη. Το σύστημα σύμφωνα με τον Phil, αποτελεί το κλειδί για ένα ιδανικό Live.

Και αυτό γιατί ξεπερνά οριστικά τους δεδομένους περιορισμούς της στερεοφωνίας καθώς όλες οι ηχητικές πηγές μπορούν να τοποθετηθούν σε περισσότερους από έναν άξονες και το πεδίο ακροάσεων να προσομοιώνει με έναν εκτεταμένο κύκλο όπου οι πηγές μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε πάνω στην περίμετρό του ή μέσα σε αυτόν. Ολο αυτό η Klang Technologies το ονομάζει 3D In-Ear Monitoring σύστημα ακοράσεων και ισχυρίζεται ότι αποτελεί την μεγαλύτερη εξέλιξη μετά την ανακάλυψη του In-Ear Monitoring.

Η αρχή της ανάπτυξης του συστήματος στηρίζεται στους περιορισμούς της ακρόασης που θέτουν τα ακουστικά και τα In-Ear συστήματος, καθώς είναι δεδομένη η απώλεια της χωρικής πληροφορίας γεγονός που μετά από μακροχρόνια ακρόαση περιορίζει, κουράζει και ‘μπερδεύει’ τον ακροατή - μουσικό.
Στην Klang στην προσπάθειά τους να αρχίσουν να ξεμπερδεύουν το νήμα της λύσης του προβλήματος και της εξέλιξης ξεκίνησαν από ένα στάνταρ δεδομένο που ακούει στο όνομα: binaural recordings. Μια εξαιρετική και αποτελεσματική λύση που όμως δουλεύει με προηχογραφημένο υλικό που έχει εγγραφεί με την εν λόγω μέθοδο και απλά αναπαράγεται. Ετσι, η ομάδα μηχανικών τους συνέχισε τις έρευνες με artificial head και τα αποτελέσματα αποτέλεσαν τη βάση για μια ακουστική εικονική πραγματικότητα που θα μπορούσε να λειτουργήσει με τον ήχο και σε χρόνο τόσο άμεσο, όσο να ανοιγοκλείσει κάποιος τα μάτια του. Ετσι γεννήθηκε το 3D In-Ear Monitoring.

Hardware & software
Το hardware περιλαμβάνει τα Klang:quelle (4 κανάλια DANTE network ενισχυτής ακουστικών), Klang:vier (η μικρή έκδοση του Klang:fabric και δημιουργεί 4 ανεξάρτητα 3D In-ear mixes για 4 μουσικούς), Klang:quelle 19’’ (1U μέγεθος, υποστηρίζει 8 κανάλια στάθμης line μέσω υποδοχών XLR, συμβατό με DANTE, και διαθέτει και 4 στερεοφωνικές εξόδους ακουστικών, τροφοδοσία PoE).

H ναυαρχίδα τους είναι το Klang:fabric που αποτελεί τον πηρύνα της τεχνολογίας τους. Πρόκειται για μια συσκευή 2U που αποτελεί ένα ψηφιακό 3D audio mixing desk που δημιουργεί ανεξάρτητες 3D μίξεις για έως και 16 μουσικούς ταυτόχρονα σε πραγματικό χρόνο.
Σημειωτέον ότι συνδυάζει όλους τους HD audio αλγόριθμους τελευταίας εσοδείας με ευέλικτα audio interfaces όπως MADI, Dante, ADAT κλπ). Παράλληλα αποτελεί και ένα πλήρως ευέλικτο audio router που υποστηρίζει έως 128 MADI inputs, 64 DANTE inputs και 32 εισόδους συμβατές με ADAT, καθώς και 64 εξόδους για όλα τα προαναφερθέντα φορμά.
Σημειωτέον ότι έχει ήδη βραβευθεί στην προπέρσινη έκθεση Plasa με Innovation award.

Tέλος, όσον αφορά το hardware η γκάμα της KLANG κλείνει με το KLANG:vector που αποτελεί τον αισθητήρα κίνησης, καθώς στέλενει συνεχώς πληροφορίες στο Klang:fabric σε πραγματικό χρόνο. Είναι το ‘μηχανάκι’ που στέλνει αναλυτικές και συνεχείς πληροφορίες κίνησης ‘για να ακούς ότι βλέπεις»…

Οσον αφορά το software, δηλαδή το remote control του όλου συστήματος, αυτό ακούει στο όνομα KLANG:app και μέσω ενός πλήρως κατανοητού και ευέλικτου interface υποστηρίζει το routing, τη μίξη και τη 3D ακρόαση όλων των πηγών της μίξης. 
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο site της KLANG Trchnologies, ενώ είναι μάλλον βέβαιο ότι το σύστημα λίαν συντόμως θα αντιπροσωπεύετε και στη χώρα μας καθώς ήταν μεγάλο το ενδιαφέρον από αρκετούς Ελληνες αντιπροσώπους όπως μας αποκάλυψε ο Phil Kamp κατά τη διαδικασία ακροάσεων του συστήματος στο booth του. Σημειωτέον ότι η KLANG ανήκει ήδη στους επιλεκτικά διαλεγμένους L-ISA partners του κ. Heil της L-Acoustics για το project L-ISA…

Σας ζάλισα? Επιτέλους ακροάσεις
Το σύστημα της KLANG το ακούσαμε τόσο στο booth της αναλυτικά και με τον Phil Kamp στη διάθεσή μας να μας λύνει όλες τις απορίες, αλλά και στο Silent stage του Hall 4.1 με Live μπάντες καθ’ όλη τη διάρκεια των εκθέσεων Prolight+sound και Musikmesse 2018…

Για να μπώ γρήγορα στο ‘ψητό’ η μεταπήδηση από τη stereo μίξη σε 3D ήταν πράγματι εντυπωσιακή, δίχως όμως να ξεφεύγει από το ρεαλισμό και να γίνεται πανηγύρι. Το stage άνοιξε σημαντικά, τα όργανα ‘ανάπνευσαν’ και πήραν αποστάσεις μεταξύ τους, η εικόνα της θέσης και όλες γενικώς οι χωροχρονικές πληροφορίες ήταν εξαιρετικά αναλυτικές και ακριβείς και το βάθος πεδίου έδωσε άλλες διαστάσεις στο άκουσμα. Επίσης, ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο για τους μουσικούς είναι ότι το ‘ανοικτό’ άκουσμα είναι ιδιαίτερα ξεκούραστο για τους ίδιους μετά από πολύωρες ακοράσεις, ενώ η εικόνα του ανοικτού stage είναι βέβαιο ότι θα κάνει και τους ίδιους πιο χαρούμενους και άρα πιο δημιουργικούς και συνεπείς στο παίξιμό τους.
Αναμφίβολα μια μοναδική εμπειρία ακροάσεων, μια μικρή γεύση της οποίας μπορείτε να πάρετε στο video που ακολουθεί…

Επαφή
KLANG Trchnologies

Rate this item
(3 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση