Διαφήμιση
Κυριακή, 19 Νοέμβριος 2017 23:46

Σεμινάρια AVID S6L στα Sierra Studios

Τα Sierra Studios αποδείχθηκαν ιδιαίτερα φιλόξενα για την AVID S6L και την παρουσίαση που διοργάνωσε με επιτυχία η Mega Event. Εκεί, για μια ολόκληρη μέρα, ο γνωστός και μη εξαιρετέος Robb Allan της AVID (και επί σειρά ετών και ενεργός έως και σήμερα foh ηχολήπτης συγκροτημάτων όπως οι Massive Attack, Coldplay, Manic Street Preachers και πολλών άλλων) επιδόθηκε σε έναν κυριολεκτικό αγώνα δρόμου προκειμένου να ανταποκριθεί επιτυχώς στην υψηλό ενδιαφέρον των επαγγελματιών για την κονσόλα.
Ο ίδιος ο Robb, όπως πληροφορηθήκαμε από τη Mega Event, είχε ζητήσει το training να είναι επαναλαμβανόμενο και να αποτελείται από μικρά γκρούπ, όμως οι ενδιαφερόμενοι (αποκλειστικά & αυστηρά επαγγελματίες του ήχου και ιδιοκτήτες rental εταιριών) ήταν τόσοι πολλοί, που τα γκρούπ ήταν περισσότερο πολυμελή, ενώ προστέθηκαν και κάποια session προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση.

AVID S6L – Όλα από την αρχή
Ως γνωστόν, η S6L αποτελεί τη νέα ψηφιακή ναυαρχίδα της Avid, που απευθύνεται σε touring μεγάλου βεληνεκούς. Η κονσόλα έκανε το ντεμπούτο της στην έκθεση Prolight+Sound 2015 της Φρανκφούρτης και τότε θυμάμαι ότι η AVID την είχε  παρουσιάσει ως μια νέα πλατφόρμα που είχε στόχο την κορυφή.
Από τότε πέρασαν 2 χρόνια μέσα στα οποία η AVID εξάλλειψε τις όποιες παιδικές ασθένειες και έβαλε ήδη την κονσόλα σε μερικά από τα μεγαλύτερα rider έχοντας βεβαίως να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα αξιόλογο και ‘αξιόμαχο’ ανταγωνισμό. Στα δικά μας τώρα για να κλείσουμε τη μικρή ιστορική αναφορά, πρόσφατα η αντιπροσωπεία της AVID πέρασε στην Mega Event η οποία κινήθηκε εξαρχής δυναμικά φέρνοντας demo κονσόλες και διοργανώνοντας το εν λόγω training session, ενώ σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, ετοιμάζονται και πολλές άλλες ουσιαστικές προωθητικές ενέργειες…

Επιφάνειες εργασίας, Engine και I/Os
Η νέα S6L παράγεται σε 3 εκδόσεις επιφάνειας εργασίας
1. Τη  ‘μεγάλη’ έκδοση S6L-32D με τις 4 οθόνες αφής 12,1 ιντσών και τα 32+2 faders και τα 3x32 knob modules (70 κιλά).
2. Την ‘μεσαία’ έκδοση S6L-24D με τις 3 οθόνες αφής, τα 24+2 faders και τα 2x32 knob modules (54 κιλά) και…
3. Την μικρότερη επιφάνεια εργασίας S6L-24 με τη 1 οθόνη αφής, τα 24+2 faders και τα 2x32 knob modules (54 κιλά).
Ολες τους διαθέτουν το ίδιο Master Live module, καθώς και τις ίδιες φυσικές τρύπες στο πίσω πάνελ τους, ήτοι 8 XLR mic/line εισόδους με 48v τάση phantom, 8 XLR εξόδους με mute και signal preset LED, ενώ από ψηφιακές θύρες, όσον αφορά τις εισόδους διαθέτουν 4 ζεύγη AES/EBU μέσω υποδοχών XLR και τον ίδιο αριθμό θυρών όσον αφορά τις εξόδους. Υποστηρίζονται επίσης δυο έξοδοι ακουστικών (για 1/4 της ίντσας TRS), καθώς και DVI-D Video Out, 5 θύρες USB 2.0 (2 πίσω, 2 μπροστά και 1 εσωτερική), θύρα Ethernet για ενσύρματο και ασύρματο remote control, GPIO (8in/8out), 2 footswitch, είσοδος Linear time code και MIDI in/out.
Οσον αφορά το στάδιο τροφοδοσίας, διαθέτουν dual redundant τροφοδοτικό.

Η καρδιά της S6L φιλοξενείται σε δυο Engine μηχανές, την E6L-192 με τα 192 κανάλια εισόδου και τα 96 (+LCR) mix busses, τα 24x24 Matrix και τα 32 συνολικά VCA’s. H E6L-192 υποστηρίζει επίσης έως τέσσερις HDX-192 DSP Expansion Cards για plug-in processing.
Οσο για την E6L-144 Engine, υποστηρίζει 144 κανάλια εισόδου, 64+LCR Mix busses και 24 VCAs, καθώς και 125 plugin slots μεταξύ άλλων.
Αμφότερες υποστηρίζουν Record/play back έως και 128 audio tracks μέσω Ethernet AVB, ενώ όσον αφορά το I/O sharing υποστηρίζουν έως 3 Stage 64 και 4 Stage 16 racks.

Ας δούμε λοιπόν και τα Stage Ι/O. Αυτά είναι δυο και συγκεκριμένα το Stage 64 και το μικρότερο Stage 16. Το πρώτο υποστηρίζει 64 κανάλια εισόδου και 32 εξόδου στα 96kHz. Αν συνδυαστούν 3 Stage 64 ο συνολικός αριθμός καναλιών ανέρχεται στα 192 inputs και 96 outputs. To Stage 64 υποστηρίζει επίσης 12 I/O card slots καθώς και dual MADI output που προσφέρει direct split και των 64 εισόδων.
Το Stage 16 αντίστοιχα υποστηρίζει 16 XLR mic εισόδους και 8 XLR line outputs, καθώς και 4 κανάλια AES3 Output. Οσον αφορά το στάδιο τροφοδοσίας των δυο I/O το Stage 64 διαθέτει διπλό redundant PSU και το 16άρι μονό τροφοδοτικό.

H ώρα του Training με τον Robb Allan
Στη μεγάλη αίθουσα του Sierra είχαν εγκατασταθεί δυο S6L-24D (είναι η αμέσως μικρότερη από την κορυφαία έκδοση, και περιλαμβάνει τρεις οθόνες αφής) για τις ανάγκες της παρουσίασης. Ο πραγματικός λόγος που φιλοξενήθηκαν 2 κονσόλες ήταν για να κατανοήσουν εμπράκτως οι παρευρισκόμενοι ηχολήπτες τη σημασία του Gain Sharing που αποτελεί το highlight του συστήματος ήδη από το κρίσιμο στάδιο της προενίσχυσης. Μέσω της λειτουργίας automatic gain tracking λοιπόν και της αντιστάθμισης σε κάθε κανάλι των δικτυωμένων συστημάτων, οι χειριστές δυο οι περισσοτέρων S6L, εξασφαλίζουν ότι το gain κάθε καναλιού που χειρίζονται παραμένει αναλλοίωτο από τις επεμβάσεις και τι αλλαγές που τυχόν πραγματοποιούν οι συνάδελφοί τους στα mic preamp των δικών τους μίξερ. Ετσι διασφαλίζεται απόλυτη ανεξαρτησία για κάθε χρήστη στο κρίσιμο στάδιο του κέρδους κάθε καναλιού, κάτι που όπως είπαμε έγινε αντιληπτό και στην πράξη εδώ στο Sierra.

Μπροστά από τα δυο AVID S6L συστήματα, ο Robb Allan με την πολύτιμη βοήθεια του Βασίλη Μιχαηλίδη στα Ελληνικά όποτε χρειαζόταν, μας παρουσίασε όσο πιο αναλυτικά μπορούσε την κονσόλα, τις τεχνολογίες και τις δυνατότητές της. Στα ατού του Robb είναι βεβαίως και το γεγονός ότι ο ίδιος την έχει διερευνήσει διεξοδικά σε πραγματικές Live συνθήκες χρησιμοποιώντας την εσχάτως στα Live του με τους Massive Attack, οπότε μας μετέφερε και την εμπειρία του από πραγματικές ‘πολεμικές’ συνθήκες. Αλλωστε από live recording των Massive ήταν και το πολυκάναλο demo που επέστρεφε στην κονσόλα και με το οποίο οι συμμετέχοντες τσέκαραν τις δυνατότητες και τις λειτουργίες της.

Ο Robb στο σχετικά σύντομο χρόνο που είχε στη διάθεσή του ανά session, ξετύλιξε το νήμα από την αρχή και μας μίλησε για το interface, την εργονομία και το workflow της κονσόλας, καθώς και για τις δυνατότητές της σε όλους τους τομείς.
Ξεκίνησε από την περιγραφή του συστήματος (που κάναμε πιο πάνω) και μας περιέγραψε όλες τις δυνατότητες διασυνδεσιμότητας της κονσόλας.
Αντίστοιχα αναφέρθηκε στη δεδομένα μεγάλη επεξεργαστική ισχύ του συστήματος που καθιστά πλέον παιχνίδι την ταυτόχρονη διαχείριση δεκάδων plugin και in out.

Εδωσε έμφαση στην πλήρως customisable επιφάνεια, ενώ ανέφερε ότι σε επίπεδο programming τα πράγματα έχουν πάει πολύ μπροστά, καθώς στην ουσία δεν υπάρχει κάτι που δεν γίνεται. Επίσης μας έδειξε ότι διατίθενται παραπάνω από ένας τρόποι για να υλοποιηθεί μια λειτουργία.
Τα encoders προγραμματίζονται κατ’ επιλογή του χρήστη, το ίδιο και τα function keys, ενώ φυσικά στα layer ο χρήστης μπορεί να ‘φέρει’ ότι θέλει, όπως θέλει και να δημιουργήσει custom layer με το συνδυασμό fader που θέλει και τη σειρά που επιθυμεί, ενώ μέσω των fader επιτυγχάνεται και το trig-άρισμα λειτουργιών βάση των απαιτήσεων μιας συναυλίας ή παράστασης.
Οσον αφορά την Εργονομία και το (πραγματικά αναλογικό) Workflow, να ξεκαθαρίσουμε εξαρχής, ότι την κονσόλα τη συνδέουν ελάχιστα πράγματα στη χρηστικότητα και τη δομή της επιφάνειας εργασίας της με τις προηγούμενες κονσόλες της εταιρίας. Αν εξαιρέσουμε το flex channel και το GUI, όλα τα υπόλοιπα όπως διαπιστώσαμε είναι επανασχεδιασμένα από την αρχή.
Είναι προφανές ότι η AVID έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα κατά το σχεδιασμό της κονσόλας στην εργονομία της και το workflow, καθώς η S6L είναι έτσι δομημένη για να διευκολύνει σε μέγιστο βαθμό ακόμα και έναν χρήστη που είναι καινούργιος στο περιβάλλον εργασίας της AVID.
Κανένα κουμπί ή μπουτόν δεν είναι τοποθετημένο τυχαία, ενώ ακόμα και το master section που αρχικά φαντάζει πολύπλοκο και ‘γεμάτο’ με κουμπιά και χειριστήρια, εντούτοις αποδεικνύεται εξαιρετικά εργονομικό.

Οσον αφορά τον τομέα του Recording η κονσόλα υποστηρίζει το, γνώριμο από την προηγούμενη γενιά μίξερ, integration με τα Pro Tools και το Pro Tools Virtual Soundcheck, αλλά πηγαίνει μερικά βήματα πιο κάτω καθώς μέσω του AVB η όλη διαδικασία απαιτεί τη σύνδεση ενός Cat5e καλωδίου μεταξύ κονσόλας και laptop εγγραφή και playback από μέσω Pro Tools. Φυσικά υποστηρίζεται η επιλεκτική μίξη live shows και Pro Tools sessions με το χρήστη να επιλέγει τα κανάλια που θα παίζουν Live και αυτά που θα παίζουν από Pro Tools.
Αντίστοιχος είναι ο τρόπος σύνδεσης εξωτερικών plug-in (πχ τα plug-ins της UAD, ενώ τα Waves υποστηρίζονται μέσω του SoundGrid και ο χειρισμός γίνεται από την κονσόλα, γεγονός εξίσου σημαντικό για τους ηχολήπτες).

Οσον αφορά το backwards compatibility, τη συμβατότητα δηλαδή της S6L με κονσόλες προηγούμενης γενιάς της AVID, αυτή είναι δεδομένη και απλοποιημένη σε μέγιστο βαθμό, αφού απλά ‘φορτώνεις’ show από Profile και ανοίγει απευθείας…
Οσον αφορά τις λειτουργίες που έρχονται αναφέρθηκε στο ενσωματωμένο Soundgrid που θα μπορεί να υποστηρίξει ταυτόχρονα δυο servers, έναν main κι ένα backup.

Επίσης να σημειώσουμε ότι στο πρόσφατο VENUE 5.5 software update για την Avid VENUE S6L, περιλαμβάνονταν μερικές σημαντικές αναβαθμίσεις με τις σημαντικότερες να αφορούν τα Avid Stage 16 remote I/O box, τα Meters View στη Master Touch Screen της κονσόλας και ένα νέο σύστημα Key Commands.
Πλέον ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει τα Avid Stage 16 remote I/O boxes σε συνδυασμό με τα Stage 64 racks για μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά το networked I/O distribution. Επίσης υποστηρίζεται πλήρως η λειτουργία True Gain της Avid και κατά τη χρήση των Stage 16 με την S6L, τα οποία λειτουργούν στα 96kHz όταν χρησιμοποιούνται με την S6L και μπορούν να συνυπάρξουν στο ίδιο AVB ring με τα Stage 64. 

Κλείνοντας ο Robb ανέφερε ότι η ομάδα σχεδιασμού και R&D της AVID έδωσε αρχικά μεγάλη έμφαση στον τομέα του FoH σε επίπεδο λειτουργιών, προγραμματισμού, δυνατοτήτων, αυτοματισμών κλπ. Εν συνεχεία η εταιρία έδωσε ιδιαίτερο βάρος στον τομέα των θεατρικών παραστάσεων και shows και πλέον δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις ομολογουμένως πολλαπλές ανάγκες των monitor ηχοληπτών σε επίπεδο διεύρυνσης των δυνατοτήτων της κονσόλας, οπότε έχουμε να αναμένουμε σημαντικές αναβαθμίσεις &  ευκολίες στις μελλοντικές αναβαθμίσεις λογισμικού της κονσόλας.

Ηρθε για να μπεί δυναμικά...
Είναι προφανές ότι η S6L ήρθε για να μπεί δυναμικά και στην Ελληνική αγορά με τους πολλούς και ταγμένους AVID users και φυσικά να προσελκύσει καινούργιους, καθώς πρόκειται ουσιαστικά περισσότερο για ένα νέο σύστημα παρά για το επόμενο μοντέλο μιας σειράς. H κονσόλα τοποθετείται αναμφίβολα στο ‘πάνω ράφι’ και ήδη έχει μπεί δυναμικά σε μεγάλα rider του εξωτερικού.
Οσο για τα training Sessions εδώ στο Sierra, ήταν άκρως οργανωμένα από τη Mega Event που δείχνει τη διάθεσή της να ‘τρέξει’ δυνατά το project S6L στην Ελληνική αγορά. Η μεγάλη συμμετοχή ανά ομάδες, οι πολλές ερωτήσεις και τα δεκάδες hands on μπορεί να κούρασαν λίγο το Robb, όμως ο ίδιος φρόντισε να καλύψει επαρκώς τις απορίες όλων.
Σημειωτέον ότι τον Robb συνόδευε ο Pep Agullo (Territory Acount Manager Sales South EMEA για την AVID), o οποίος στο πηγαδάκι που είχαμε εκτός studio μας μίλησε για «ένα φανταστικό μομέντουμ» για την S6L αυτή τη στιγμή (που μεταφράζεται σε μεγάλη διείσδυση της κονσόλας), τόσο στην περιοχή ευθύνης του, όσο βεβαίως και σε παγκόσμια κλίμακα.
Ευχαριστούμε τη Mega Event για την πρόσκληση στα training sessions της S6L…

Επαφή
Mega Event

Rate this item
(2 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση