Διαφήμιση
Τετάρτη, 01 Νοέμβριος 2017 22:31

Παρουσίαση Yamaha PM-10 Rivage στη Φ. Νάκας

του Βασίλη Λαδονικόλα

Πέρασαν σχεδόν δυόμιση χρόνια από την έκθεση  Prolight+sound του 2015 στη Φρανκφούρτη όταν στο ασφυκτικά γεμάτο από κόσμο περίπτερο της Yamaha, ανασηκώθηκε το μαύρο ύφασμα και εν μέσω δεκάδων φλας που άστραψαν, αποκαλύφθηκε η πολυαναμενόμενη - ολοκαίνουργια Yamaha PM-10 Rivage.
Φυσικά δεν πρόκειται για μια ακόμα ψηφιακή κονσόλα, αλλά για τη νέα ναυαρχίδα της εταιρίας που έδειξε τον ψηφιακό δρόμο στα μίξερ και ήδη από τα 00’s με την PM1D και λίγο αργότερα με την PM5D ‘εκπαίδευσε’ εμπράκτως τους περισσότερους ηχολήπτες (αλλά και τις rental εταιρίες) ανά τον κόσμο, στο να ‘μιξάρουν ψηφιακά’ στα Live τους και να αλλάξουν τον ‘αναλογικό’ τρόπο δουλειάς τους, όπως απαίτησε η σχεδόν μαζική εκείνη την εποχή στροφή, στη νέα ψηφιακή εποχή.
Όπως έχουμε επανειλημμένα αναφέρει και γράψει, η Yamaha PM-10 Rivage άργησε χαρακτηριστικά να εμφανιστεί, αφήνοντας στο μεσοδιάστημα τον άξιο ανταγωνισμό να κυριαρχήσει στα rider και κυρίως στις συνειδήσεις των επαγγελματιών και να τους ‘εκπαιδεύσει’ στο δικά του ψηφιακά στάνταρ δουλειάς. 
Παρόλα αυτά, έχω να δηλώσω ότι με όσους κατασκευαστές ψηφιακών μίξερ κι αν μίλησα τα τελευταία χρόνια, στην ερώτηση ποιόν θεωρείτε βασικό σας ανταγωνιστή, όλοι μα όλοι (όσοι μίλησαν ανοικτά και δεν κρύφτηκαν πίσω από τις συνήθεις political correct δηλώσεις και υπεκφυγές), ανέφεραν τη Yamaha. 

Όλα τα φώτα στη Yamaha PM-10 Rivage
Σχεδόν δυο και κάτι χρόνια μετά από εκείνο το πρωινό στο Messe Frankfurt, η κονσόλα έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδρομή της προς την γενική αποδοχή και καταξίωση, παίρνοντας τη θέση που της ανήκει σε μερικά εκ των κορυφαίων riders και σε installation εφαρμογές υψηλών απαιτήσεων και κύρους. Μην λησμονάτε εδώ μια κρίσιμη παράμετρο, ότι πρόκειται για την ακριβότερη κονσόλα της αγοράς αυτή τη στιγμή, στην ‘πλούσια’ έκδοσή της.

Την Yamaha PM-10 Rivage λοιπόν και τις πολλαπλές δυνατότητές της, είδαμε από κοντά όσοι παραβρεθήκαμε (και είμασταν πολλοί, τόσο ηχολήπτες όσο και rental εταιρίες) στις κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρίας Φ. Νάκας στην Παιανία, όπου ο Ruben Van Der Goor, Application Engineer της Yamaha Commercial Audio μας ξενάγησε στα ενδότερα του συστήματος PM-10 Rivage. Kάποιοι ωστόσο είχαμε προλάβει να δούμε (και κυρίως ν’ ακούσουμε) ένα ζεύγος PM-10 Rivage στο Foh και στα monitor των Foo Fighters στην περίφημη ‘τηλεοπτική’ συναυλία τους στο Ηρώδειο, που αποτέλεσε και σημείο αναφοράς των Live της ημεδαπής για το περασμένο καλοκαίρι.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ruben Van Der Goor η νέα ψηφιακή ναυαρχίδα της εταιρία κουβαλάει μέσα της όλο το DNA της σειράς PM της Yamaha που μετράει 40 χρόνια ύπαρξης (με αναλογικά και εν συνεχεία με τα γνωστά ψηφιακά μίξερ PM1 και PM5). 

Επιφάνεια εργασίας, Ι/Ο Racks, DSP μηχανή
To RIVAGE PM10 system αποτελείται από τα εξής:
Καταρχάς από τη μεγάλη επιφάνεια εργασίας CS-R10 με τις δυο ευμεγέθεις οθόνες αφής και τη μικρότερη CS-R10S.
H CS-R10 περιλαμβάνει 8 αναλογικές εισόδους και 8 εξόδους, 4st AES/EBU in και 4st AES/EBU out, 2 MY slots, 2st CUE, 2st Monitor, θύρες MIDI, GPI, WC, Network, DVI, USB και redundant PSU

Το I/O rack ονομάζεται RPio622 και περιλαμβάνει 6 RY slots (με 96 εισόδους και αντίστοιχες εξόδους), 2 MY slots με έως 32 εισόδους και 32 εξόδους και 2HY slots με το slot 1 να υποστηρίζει 256 ch bidirectional TWINLANe και το δεύτερο slot 128 inputs + 128 outputs, ενώ διαθέτει τέλος και Redundant PSU.

Το μικρότερο I/O που διατίθεται επίσης είναι το RPio222 με 2 RY slots (υποστηρίζει έως 32 εισόδους και 32 εξόδους), 2 MY slots (με τις ίδιες δυνατότητες, δηλαδή 32 in & out), 2 ΗΥ slots με τις ίδιες δυνατότητες όπως και στο μεγαλύτερο RPio622 και φυσικά Redundant PSU.

Υπάρχουν 3 τύποι RY cards, οι RY 16-ML-SILK, RY 16-DA και RY 16-ΑΕ που είναι πλήρως ευέλικτες και διαμορφώσιμες επάνω στο RPio (πόσες και που θα τοποθετηθούν), ανάλογα με τις ανάγκες οποιασδήποτε εφαρμογής.

Αντίστοιχα διατίθενται και 3 τύποι HY καρτών. Πρόκειται για τις HY256-TL (TWINLANe on MMF), HY256-TL-SMF  (TWINLANe on SMF) και HY144-D (Dante) με τον αριθμητικό κωδικό να δηλώνει τον αριθμό των εισόδων + εξόδων για κάθε κάρτα. Σημειωτέον όλες τους δουλεύουν στα 96kHz με ανάλυση 32bit.

Οσον αφορά τη DSP ‘μηχανή’ DSP-R10, αυτή υποστηρίζει 4 HY slots 256ch bidirectional έκαστη, 2 ΜΥ slots (16ch bidirectional έκαστη), MIDI, MTC, GPI, WC, Network, RS και Redundant PSU. 
Οσον αφορά το μέγεθος του συστήματος RIVAGE PM10 (στην έκδοση 1.5) , αυτό περιλαμβάνει σε μέγιστους αριθμούς, έως 8 RPio (622 ή 222), μάξιμουμ 2 DSP-R10 και μάξιμουμ 1 επιφάνεια εργασίας CS-R10 ανά DSP-R10.

Επεξεργαστική Ισχύς ανά DSP
Oι δυνατότητες που προσφέρει το σύστημα για κάθε μηχανή DSP-R10 είναι συνοπτικά οι εξής:
144 κανάλια μίξης
108 output busses
72 mix busses
36 matrix buses
2 stereo buses
24 DCA groups
2 ανεξάρτητα Cue buses
384 Plugin

Υβριδικοί προενισχυτές και SILK processing μοντελοποίηση
Η κοσνόλα διαθέτει υβριδικούς προενισχυτές μικροφώνου που έχουν κατασκευαστεί από την αρχή βασιζόμενη στην ηχητική φιλοσοφία της Yamaha. Το αναλογικό στάδιο της κονσόλας είναι ολοκαίνουργιο και σχεδιασμένο εξαρχής. Το ψηφιακό στάδιο περιλαμβάνει διάφορα μοντέλα της Rupert Neve Designs (RND) στον τομέα των κυκλωματικών υλοποιήσεων και του SILK processing, που έχουν δημιουργηθεί και εφαρμοστεί με τη βοήθεια της εξελιγμένης τεχνολογίας VCM ‘μοντελοποίησης’ της Yamaha VCM (Virtual Circuitry Modeling) technology. (Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι το Silk Red / Texture στάδιο του Neve δουλεύει ως εξής: μειώνει δραστικά την αρνητική ανάδραση στον μετασχηματιστή του σταδίου εξόδου και ρυθμίζει τη συχνοτική απόκριση φέρνοντάς την πιο κοντά στις vintage υλοποιήσεις του κου Neve). Το SILK processing περιλαμβάνει επιλεγόμενα “RED” και “BLUE” χαρακτηριστικά και χάρη στο συνεχώς μεταβαλλόμενο “TEXTURE” knob προάγει το ενδεδειγμένο sonic shaping στο στάδιο εισόδου της κονσόλας προσθέτοντας την απαραίτητη μουσικότητα και διαφάνεια στο άκουσμα.

Ισοσταθμιστές και νέοι αλγόριθμοι ακριβείας
Το EQ και τα δυναμικά του κάθε καναλιού έχουν επίσης αναβαθμιστεί εξ’ ολοκλήρου, ενώ σε κάθε κανάλι εισόδου η κονσόλα διαθέτει παραμετρικό ισοσταθμιστή 4 περιοχών, ενώ τα κανάλια εξόδου είναι εφοδιασμένα με παραμετρικό ισοσταθμιστή 8 περιοχών, με 3 νέους αλγόριθμους να προστίθενται στους κλασικούς αλγόριθμους της Yamaha. Οι νέοι αλγόριθμοι ‘ακριβείας’ περιλαμβάνουν Q παραμέτρους στα low και high shelving φίλτρα, που επιτρέπουν ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στο eq. Πιο συγκεκριμένα, ο “Aggressive” αλγόριθμος έχει σχεδιαστεί για τη μέγιστη δυνατή μουσική απόκριση, ενώ ο “Smooth” αλγόριθμος προσφέρει πιο απαλό και φυσικό έλεγχο ως προς τον ιδιαίτερο ηχητικό χαρακτήρα της πηγής.

Περισσότερα από 50 ‘επώνυμα’ Plugins
Νέοι επεξεργαστές δυναμικής περιοχής και περισσότεροι από 50 τύποι plug-ins με επώνυμες συνεργασίες (Rupert Neve Designs, TC Electronic,  Eventide και φυσικά Yamaha), περιλαμβάνει η PM-10.
Πιο συγκεκριμένα, η συνεργασία με τη Rupert Neve Designs είχε ως αποτέλεσμα τα  “Rupert EQ 773”, “Rupert Comp 754”, “Rupert EQ 810” και “Rupert Comp 830” όλα τους VCM μοντέλα των αντίστοιχων μοντέλων του Neve που τα είχε σχεδιάσει ο ίδιος τις δεκαετίες του 70 και του 80.
Η συνεργασία με την TC Electronic απέφερε δυο νέα reverb plug-ins: το “VSS4HD” room simulation reverb και το “NON LIN2” plug-in που μπορεί να λειτουργήσει ως envelope-filtered gate reverb δίχως να απαιτείται trigger. Οσο για τη συνεργασία με την Eventide, αυτή είχε ως αποτέλεσμα την υλοποίηση του “H3000-LIVE” harmonizer, μια ακριβέστατη εφαρμογή του H3000 Ultra Harmonizer algorithm με ειδικά διαμορφωμένο interface για live sound χρήση.

Επεξεργαστές δυναμικής περιοχής
Οσον αφορά τους επεξεργαστές δυναμικής περιοχής, διατίθεται δυο στάδια ‘δυναμικών’ επεξεργαστών, με το καθένα εκ των οποίων να λειτουργεί ως gate, compressor, ducker, ή de-esser. Επίσης περιλαμβάνονται και 2 τύποι κομπρέσορα, ο “Legacy Comp” με τα στάνταρ χαρακτηριστικά των ψηφιακών μίξερ της Yamaha και ο “Comp260,” ένα ιδιαίτερα δημοφιλές VCM μοντέλο αναλογικού compression / imiter από τα mid 70s. 

Χρηστικότητα & Ευελιξία
Οσον αφορά τη χρηστικότητα και την ευελιξία στο χειρισμό της κονσόλας, η Yamaha έχει εφαρμόσει το οικείο στους χρήστες των μίξερ της ‘Selected Channel section’ ένα χρήσιμο εργαλείο που επιτρέπει τον απευθείας έλεγχο όλων των παραμέτρων του κάθε καναλιού. Η κονσόλα (στην έκδοση με τη μεγάλη επιφάνεια εργασίας) διαθέτει δυο ευμεγέθεις LCD οθόνες αφής που προσφέρουν την ίδια χρηστικότητα με το Centralogic interface σε γκρουπ των 12-καναλιών έκαστο. Νέες λειτουργίες υπάρχουν και όσον αφορά τον τομέα των σκηνών μνήμης. Η λειτουργία “Isolate” είναι νέα όπως και το Overlay filter που χρησιμοποιείται σε αιφνίδιες αλλαγές ρύθμισης πάνω στο Live, ενώ επαναφέρει άμεσα τα original settings.
Η επιφάνεια εργασίας CS-R10 και η DSP-R10 DSP engine συνδεόνται μεταξύ τους μέσω CAT5e ring “Console Network”. Η DSP engine της Yamaha συνδέεται με τα  RPio622 I/O racks μέσω του νέου TWINLANe ring network που χρησιμοποιεί multi-mode optical fiber. Το γεγονός ότι αμφότερα τα δίκτυα χρησιμοποιούν simple ring connections εξασφαλίζει πλήρες redundancy και τη μέγιστη δυνατή αξιοπιστία στο σύστημα.

Ευχαριστούμε την εταιρία Φ. Νάκας για την πρόσκληση στην παρουσίαση του συστήματος RIVAGE PM10. Ωστόσο, περισσότερες πληροφορίες για τη νέα RIVAGE PM10, καθώς το κόστος για τους διάφορους συνδυασμούς (επιφάνεια εργασίας, ‘κουτιά’ , DSP, κάρτες κλπ) που μπορείτε να κάνετε, θα σας δώσουν στην εταιρία Φ. Νάκας. Να επισημάνουμε ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίασης οι συμμετέχοντες μπορούσαν να δούν και εκπροσώπους από τα μίξερ των σειρών CL και QL.

Επαφή
Φ. Νάκας

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση