Διαφήμιση
Σάββατο, 18 Φεβρουάριος 2017 19:25

Mε αφορμή μια DiGiCo S21, το aLive εισέρχεται στα ενδότερα του ήχου του Theodore, με ξεναγό τον ηχολήπτη της μπάντας Βαγγέλη Μόσχο…

συνέντευξη στο Βασίλη Λαδονικόλα

Ο Theodore (κατά κόσμον Θοδωρής Πολυχρονόπουλος) ανήκει στις περιπτώσεις των νέων εγχώριων μουσικών που δεν θα έλεγα απλά ότι παρακολουθώ, αλλά ότι είμαι και fan…
To αυθεντικό εναλλακτικό του μουσικό ύφος συνδυασμένο με την κλασική σύνθεση και δημιουργία, διαμορφώνει ένα ιδιαίτερο ενορχηστρωτικό και αισθητικό αποτέλεσμα που όχι απλά πηγαίνει πέρα από το alternative πεδίο, αλλά σηματοδοτεί και την ταυτότητα του ήχου του Theodore. Μια ταυτότητα διακριτή και αναγνωρίσιμη, που ο Θοδωρής σμίλευσε μέσα από τα ακούσματα της εφηβείας του και που εμπλούτισε στο Middlesex University του Λονδίνου όπου πήγε για να σπουδάσει κλασική σύνθεση και μουσική για κινηματογράφο. 

Η καριέρα του άρχισε μολις το 2011 και μέσα σε 5 χρόνια έχει προλάβει να ηχογραφήσει 3 άλμπουμ και να δώσει πολλές συναυλίες στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Οι συναυλίες του είναι ιδιαίτερα προσεγμένες και ο επαγγελματισμός του σε όλα τα επίπεδα είναι εμφανέστατος απ’ όπου και να πιάσει κανείς τα Live και τις παραγωγές του. Προσεγμένη σκηνή και φώτα, δικό του backline, studio καθημερινές πρόβες και χτίσιμο των ήχων και της ενορχήστρωσης και βεβαίως ιδιαίτερη προσοχή στον ήχο το δικό του και της μπάντας του, που συνήθως συνδυάζει ηλεκτρικά και ακουστικά όργανα με μεγάλος εύρος δυναμικών και μεταβατικών.

Με αφορμή την S21
Η επαφή για την εν λόγω παρουσίαση οφείλεται στην S21 της DiGiCo, καθώς μια μέρα χτύπησε το τηλέφωνο από την αντιπροσωπεία της DiGiCo στη χώρα μας (Kariotis Audio & Lighting) και ο Μάριος Καριώτης με ενημέρωσε ότι ο Theodore έχει αγοράσει για τις ανάγκες του ίδιου και της μπάντας του μια καινούργια S21 και θα ήταν καλή ευκαιρία για μια παρουσίαση. Με δεδομένο λοιπόν ότι η μουσική του Theodore μου είναι αρκετά οικεία, η πρόταση του Μάριου έγινε αποδεκτή και η επαφή έγινε με το Βαγγέλη Μόσχο, ηχολήπτη του Theodore και της μπάντας του, τόσο στα Live αλλά και στο studio.
Όλα όσα ακολούθησαν μπορείτε να τα διαβάσετε στη συνέντευξη του Βαγγέλη Μόσχου που ακολουθεί, μετά από ένα σύντομο ‘βιογραφικό’ του ίδιου…

Βαγέλλης Μόσχος – who is who
O Βαγέλλης είναι απόφοιτος του τμήματος Ηχοληψίας Ι.Ε.Κ. ΑΚΜΗ, Bachelor of Science, Audio Engineering Preston University of California, Αθήνα 2009. Εργάζεται ως ηχολήπτης σε συναυλίες (Αn Club, Gagarin, Six d.o.g.s, Fuzz Club, Principal Theatre, 8ball κ.α.) και φεστιβάλ (Plissken Festival, Rockwave, Ejekt, Up Festival,  ΜetalFest, Hard Rock Hell, Sonisphere Festival, Release Athens Festival, New Long Festival κ.α.) και σε περιοδείες με διάφορα σχήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό (Maplerun, Shadow Gallery (USA), American Head Charge (USA), Septic Flesh, Theodore, Universe217, No Clear Mind, Huntress (USA), Ekos Quartet κ.α.). Από το 2007 μέχρι το 2010 εργάστηκε στην παραγωγή δίσκων στον όμιλο δισκογραφικών εταιρείων ΛΥΡΑ – Εταιρεία Γενικών Εκδόσεων, ενώ τα έτη 2012 έως 2014 δούλεψε στην εταιρεία Manos Backline Services.

Παράλληλα, συνεργάζεται σταθερά στο στούντιο με πολλούς καλλιτέχνες (Maplerun, Theodore, No Clear Mind, 10Code, Pulse-R, Ekos Quartet κ.α.) και με εταιρείες σε post production κινηματογραφικών και τηλεοπτικών ταινιών και θεατρικών παραστάσεων (Disney, Dreemworks, Nova TV, OTE TV, Ίδρυμα Κακογιάννη, Θέατρο Βρετάνια, Παλλάς, Θέατρο Απόλλων κ.α.).  Το 2015 ηχογράφησε στο Sierra Studio τον 3ο δίσκο των Maplerun σε παραγωγή David Botrill (Muse, Placebo, Tool, Peter Gabriel, King Crimson) καθώς και το 2ο δίσκο του Theodore στο θρυλικό Abbey Road Studio 2. Έχει συμμετάσχει στο σχεδιασμό παραγωγής μεγάλων project (Theodore - “Eclipse in a Mine”, “634 Λεπτά Μέσα στο Ηφαίστειο” six d.o.g.s / Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, “Theodore live @ θέατρο Απόλλων”, UP festival κ.α.)

aLive: Βαγγέλη πως νιώθεις πίσω από την S21?
Όταν έχει κάποιος στη διάθεσή του εργαλεία που χρησιμοποιεί συνεχώς, τότε έρχεται και η στιγμή της εξοικίωσης και της άνεσης. Αυτό ακριβώς γίνεται και με την S21. Την δουλεύουμε από τον Ιούνιο και την προσαρμόζουμε στις ανάγκες που έχουμε κάθε φορά. Live και studio! Είναι πολλά ακόμα αυτά που μπορεί να προσφέρει και αρκετές οι αλλαγές και βελτιώσεις που έχουν να κάνουν από την DiGiCo για να δώσει το μέγιστο των δυνατοτήτων! Είμαι όμως πολύ χαρούμενος που τη χρησιμοποιώ καθημερινά και που μπορώ να στηρίζομαι σε αυτή!!

aLive: Εμπλέκεσαι και στο studio με τον Theodore ή μόνο στα Live του?
Από το καλοκαίρι του 2013, οπότε και γνωριστήκαμε επαγγελματικά με τον Θοδωρή, είμαστε μαζί και στο live και στο studio. Ξεκίνησα κάνοντας stage και monitor sound, ενώ FOH έκανε ο Δημήτρης Γιάλας. Παράλληλα κάναμε ηχογραφήσεις και παραγωγές (υπάρχει πολύ υλικό και συνεχής διάθεση για νέο...!) στο studio που στήναμε εκείνη την περίοδο. Από το 2014 κάνω ήχο FOH και όλες τις παραγωγές που κάνουμε στο studio, του Theodore, και όποιων έρχονται να κάνουμε όμορφα πράγματα!! Μαζί μας πλέον έχουμε και τον Βαγγέλη Χασιώτη για stage και την Μελίνα Ζερβάκη στα φώτα.

aLive: Είναι ακόμα σπάνιο για τα μέρη μας (αν και μάλλον σύνηθες στο εξωτερικό) ένας καλλιτέχνης ή μια μπάντα να επενδύει σε δική της κονσόλα (και γενικότερα audio εξοπλισμό). Πως πήρε ο Theodore αυτή την απόφαση? 
Πλέον δεν είναι σπάνιο, οι μπάντες να επενδύουν στον εξοπλισμό τους, σε όλους τους τομείς της παραγωγής που μπορούν να έχουν για την παρουσίαση της δουλειάς τους. Από μουσικά όργανα, ηχητικό εξοπλισμό, φώτα, μέσα μεταφοράς, όλα! Ιδιαιτέρως, αν υπάρχουν απαιτητικά set-ups τότε γίνεται απαραίτητο! Και ο σεβασμός κάθε μπάντας ή καλλιτέχνη στην δουλεία που κάνει, επιτάσσει να αφιερώσει μεγάλο κομμάτι του σε αυτό που τελικά βγαίνει στον κόσμο.  

aLive: Την επιλογή – πρόταση για το συγκεκριμένο μίξερ την έκανες εσύ, ως ηχολήπτης της μπάντας ή συναποφασίσατε? 
Σίγουρα με κοινή απόφαση αλλά την πρόταση για την επένδυση αυτή την έκανα, έχοντας δουλέψει προηγουμένως με την S21, έχοντας παρακολουθήσει παρουσίαση και demo στην εταιρία Καριώτης ΑΕ. Είχα δουλέψει τη DiGiCo SD9 αρκετές φορές και σεμιναριακά όλη τη σειρα SD, οπότε ήμουν θετικός να δοκιμάσουμε στο setup μας το νέο αυτό προϊόν, από μία εταιρία που εμπιστεύομαι και με ικανοποιεί.  

aLive: Ποια είναι τα βασικά κριτήρια – χαρακτηριστικά, για τα οποία επιλέξατε την DiGiCo S21? 
Τα κριτήρια που εξετάζαμε ήταν η ποιότητα ήχου, η ευκολία μετακίνησης και η ευελιξία που θα μπορούσαμε να έχουμε στις διαφορετικές εφαρμογές. Για το show μας, αλλά ταυτόχρονά και για το studio.  

aLive: Αρα η κονσόλα δεν χρησιμοποιείται μόνο στα Live σας…
Καθημερινή χρήση στο studio για πρόβες, ηχογραφήσεις, monitoring, μίξεις, πειραματισμούς. δουλεύει πολλές ώρες την ημέρα (και την νύχτα!!)

aLive: Τι σου αρέσει περισσότερο στην S21?
Αγαπημένο στοιχείο της είναι οτι έχει interface που μπορεί ο καθένας να το φέρει στα μέτρα του και στον τρόπο που θέλει να δουλέψει... Είναι ευέλικτη. Έπειτα η ποιότητα του ήχου και το signal processing, DiGiCo αξία και πολύ καλό support!! (ευχαριστούμε πολύ Μάριε! – Kariotis Audio & lighting)

aLive: Και τι θα ήθελες να αναβαθμίσει – αλλάξει η DiGiCo σ’ αυτήν?
Έχουν αρκετά τεχνικά που πρέπει να λύσουν και απ’ότι φαίνεται από τα συχνά updates, δουλεύουν σκληρά να διορθώσουν οτιδήποτε δεν έχει σχεδιαστεί / προγραμματιστεί σωστά από την αρχή (ή τους ξέφυγε…)
Είμαστε με τον Μάριο σε συχνή επικοινωνία για όσα παρουσιάζονται κατά την χρήση και στέλνουμε στη DiGiCo παρατηρήσεις και προτάσεις μας, όπως και πολλοί χρήστες στον κόσμο. Πιστεύω πως βιάστηκαν λίγο να την βγάλουν στην αγορά για να μπουν σε αυτή την κατηγορία κονσολών (σεβαστό και κατανοητό, να προσθέσω...) αλλά κάνουν οτιδήποτε χρειάζεται ωστε να τροποποιήσουν το software να δουλεύει τέλεια.

aLive: Ποια είναι η γνώμη του Theodore και της μπάντας για την S21, τώρα που έχετε παίξει κάμποσα Live με αυτή?
Είναι όλοι πολύ ευχαριστημένοι και πιο ήρεμοι ίσως, αφού τον ήχο της πρόβας στο studio μπορούμε να τον έχουμε σε κάθε μέρος που παίζουμε live. Δικό μας backline, δική μας κονσόλα, το In-Ear monitoring δικό μας... περισσότερος χρόνος για στήσιμο, περισσότερο κουβάλημα για εμάς και περισσότερος χρόνος για χαλάρωση και συγκέντρωση για την μπάντα!! Κι όλοι είναι καλά!! Προσπαθούμε κάθε φορά να το κάνουμε καλύτερο και με διάθεση να πετύχουμε την καλύτερη αίσθηση των μουσικών καθώς παίζουν στη σκηνή και για τον κόσμο που έρχεται στα shows μας. Στο στούντιο από την άλλη, είναι όλα πιο γρήγορα και μαζεμένα, κάνουμε συνεχώς διαφορετικά στησίματα και projects οπότε η ευκολία είναι μεγάλη και πολύ πολύ χρήσιμη. 

aLive: Το γεγονός ότι ο Theodore επένδυσε στο δικό του μίξερ αποδεικνύει το επίπεδο του επαγγελματισμού του. Πιστεύεις ότι αυτού του είδους οι επενδύσεις προσδίδουν άλλη δυναμική στον ήχο, την παρουσία και τον επαγγελματισμό μιας μπάντας και ενός καλλιτέχνη?
Όπως ανέφερα, καθένας που σέβεται την καλλιτεχνική του ταυτότητα και το ακροατήριό του σαφώς, επενδύει ΚΑΙ στα τεχνολογικά μέσα που τον βοηθάνε να δώσει στο κοινό του μια ολοκληρωμένη εμπειρία θεάματος στην μία, μιάμιση ώρα που έχει την ευκαιρία να προβληθεί. Καλλιτέχνες και μπάντες το γνωρίζουν αυτό και το ακολουθούν πλέον! Φώτα, video projection, καλός ήχος, σωστή σκηνική παρουσία είναι αυτά που αγκαλιάζουν το σημαντικότερο στοιχείο – τη μουσική – και δίνουν στο κοινό ή στον ακροατή την ευκαιρία να γνωρίσει τον καλλιτέχνη και να προσέξει όσα έχει να του προσφέρει.

aLive: Μόλις παίξατε στο six dogs (αν δεν κάνω λάθος κι εκεί το venue διαθέτει S21) και ετοιμάζεστε με τη νέα χρονιά για συναυλίες σε Θεσ/νίκη, Πάτρα, Βόλο και εν συνεχεία Ευρώπη (με Live σε Ιταλία και Γερμανία να έχουν ήδη ανακοινωθεί και να ακολουθούν κι άλλα…). Εκεί θα έχετε τη δική σας S21 ή ζητάς μια ίδια στο rider που στέλνεις καθώς είμαστε πλέον στην εποχή του usb stick? Στο six d.o.g.s. πήγε πολύ καλά και περάσαμε τέλεια...! Έχουν την S21 εκεί (ίσως και να έβαλα κι εγώ το μικρόβιο για την αγορά αυτή καθώς και ο Βαγγέλης Χασιώτης που είναι ο υπεύθυνος ηχολήπτης του venue) Παρ’όλα αυτά δεν την χρησιμοποιήσαμε αφού έχω διαφορετικό set up με τα expansion slots (DMI-MADI-C, D-Rack) από το δικό τους. Σε όλα τα venues μεταφέρουμε όλο τον εξοπλισμό μας (audio, backline, lights) γιατί είναι απαραίτητα για το show μας.

aLive: Πές μας μερικές από τις ιδιαιτερότητες του ήχου του Theodore και της μπάντας στα Live τους (και όχι μόνο).
Η ιδιαιτερότητα είναι ότι συχνά αλλάζουμε το set up και το show μας, πάντα με πυρήνα την μπάντα. Μουσικοί ορχήστρας, πνευστοί, παραδοσιακοί πλαισιώνουν τον Theodore σε διαφορετικά live μα και στο studio. Τα τραγούδια κι αυτά αλλάζουν συχνά, διαφορετικές ενορχηστρώσεις, διαφορετικά παιξίματα, άλλοι ήχοι που «φέρνουμε» από το studio, κι όλα αυτά σε καινούριο χώρο κάθε μέρα!! Ταυτόχρονα γίνεται ιδιαίτερο, δελεαστικό, απαιτητικό! Γίνεται πρόκληση και κίνητρο!! Άρα απόλαυση!!

aLive: Ποια είναι η λογική που μιξάρεις? Το ρωτάω γιατί έχεις συνήθως να παντρέψεις ηλεκτρικά & ακουστικά όργανα, ένα πιάνο, μια ιδιαίτερη φωνή και πάρα πολλά δυναμικά που προφανώς είναι ακόμα πιο έντονα σε Live περιβάλλον? Τι σε δυσκολεύει περισσότερο?
Το σημαντικότερο είναι το «κούρδισμα» του κάθε χώρου/venue. Το setlist το γνωρίζω καλά, καθώς και οτιδήποτε γίνεται μουσικά κάθε στιγμή πάνω στο stage, ακόμα κι όταν jam-άρει η μπάντα. Περισσότερη βάση στην αντίληψη του κάθε διαφορετικού ηχοχρώματος από τα «όργανα» και στο συναίσθημα της στιγμής, παρά λογική. Ο μουσικός στη σκηνή παίζει το οργανό του μέσα στην ενορχήστρωση του κομματιού, εγώ παίζω όλα τα όργανα ταυτόχρονα. Ακολουθώ τους μουσικούς και τα παιξίματά τους με την δική μου αίσθηση και αισθητική. Πρέπει να τα «χωρέσω» όλα μαζί στο stereo καθώς και να πατήσω πάνω στο σημαντικότερο όργανο – τον χώρο/την αίθουσα που παίζουμε. Σαφώς αυτό προκύπτει από τη στενή σχέση που έχω με την μπάντα, αλλά και με το ότι υπήρξα μέρος της δημιουργίας των κομματιών και του σχεδιασμού του show. Το ίδιο έκανα και κάνω με όλους τους καλλιτέχνες και τις μπάντες που συνεργάζομαι. 

aLive: Η στόχευση του Theodore είναι το εξωτερικό και η παγκόσμια μουσική κοινότητα. Πόσο εύκολο είναι να γίνει αυτό από την Ελλάδα?

Εύκολο δεν είναι σίγουρα τίποτα... Είμαστε γεωγραφικά απομακρυσμένοι κι αυτό δυσκολεύει τις συχνές μετακινήσεις, όμως δεν είναι απαγορευτικό!! Εφ’όσων ο καλλιτέχνης απευθύνεται σε κοινό που πλέον είναι παγκόσμιο, πρέπει και να «πλησιάσει» και το κοινό αυτό, ειδικά όταν υπάρχει ζήτηση σε άλλες χώρες, σε άλλες αγορές. Επένδυση και θυσίες για να καταφέρει ο κάθε καλλιτέχνης να παρουσιάσει τη δουλειά του σε όσο περισσότερο κόσμο γίνεται... 

aLive: Εκτός από τον Theodore τι άλλο κάνεις ή έχεις κάνει, ηχοληπτικά?
Από 5 χρονών ακούω μουσική!!!Πολλή μουσική καθημερινά!! Αυτό είναι το μυστικό! Επαγγελαμτικά, από το 2005 τρέχω σε όσο περισσότερα live μπορώ να αντέξω, στην ελλάδα και στο εξωτερικό! και παράλληλα studio! Ο ήχος με τράβηξε περισσότερο από την κιθάρα, οπότε ασχολούμαι με αυτό συνεχώς! Μεγάλη θυσία του εαυτού μου για τη μουσική, για τον ήχο, για την τέχνη, τη δημιουργία, και γιατί όχι; για την σωστή παρουσίασή της...

aLive: Απ’ ότι αντιλαμβάνομαι το πρόγραμμα έχει Live για το άμεσο μέλλον. Υπάρχει πλάνο για το καλοκαίρι ή είναι σχετικά νωρίς ακόμα? 
Το νωρίς είναι πάντα σχετικό, αφού γρήγορα γίνεται αργά... Το πρόγραμμα γεμίζει συνεχώς με live και με studio production. Περιοδείες και χιλιόμετρα στο δρόμο!! Νέες εικόνες, νέα πρόσωπα, νέες μουσικές!! Όπως μ’αρέσει δηλαδή!

aLive: Καλή επιτυχία στη συνέχεια με το Theodore και με όλα τα υπόλοιπα project σου…
Στο video που ακολουθεί μπορεί να δείτε και να ακούσετε την παράσταση που έδωσε ο Theodore στις 22 Οκτωβρίου 2016 στο περίφημο θέατρο «Απόλλων» στη Σύρο. Ο ήχος που ακούτε είναι από την S21 και η μίξη φυσικά είναι του Βαγγέλη Μόσχου...
 

Rate this item
(5 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση