Διαφήμιση
Σάββατο, 18 Φεβρουάριος 2017 13:07

Το aLive επιχειρεί μια στοιχειώδη ανάλυση του ‘φαινομένου ISE’ και την ουσία πίσω από τα εντυπωσιακά εκθεσιακά booth του RAI στο Αμστερνταμ…

Η ταχύτερα αναπτυσσόμενη έκθεση της εποχής μας απέδειξε για ακόμα μια φορά τη δυναμική της, σημειώνοντας ένα εντυπωσιακό ‘μπουκέτο’ (αναμενόμενων) ρεκόρ σε όλους σχεδόν τους τομείς.
Μεγαλύτερος εκθεσιακός χώρος 3 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων σε σχέση με πέρυσι, ακόμα περισσότεροι εκθέτες που έφτασαν αισίως τους 1.100, περισσότεροι εμπορικοί επισκέπτες και πολλές περισσότερες προϊοντικές ‘πρώτες’ παρουσιάσεις που δίνουν αίγλη σε μια έκθεση, καθώς σημαίνει ότι οι κατασκευαστές τη θεωρούν ακρογωνιαίο λίθο στο προϊοντικό τους καλεντάρι. 

Το aLive δίχως την παραμικρή διάθεση να παραγνωρίσει (πόσο μάλλον να αμφισβητήσει ούτε κατ ελάχιστον) την τεράστια επιτυχία της ISE, θα επιχειρήσει με μια πιο ψύχραιμη ματιά τώρα που ολοκληρώθηκε η έκθεση, να αναλύσει το ‘φαινόμενο ISE’ και την ουσία πίσω από τα εντυπωσιακά εκθεσιακά booth του Αμστερνταμ. 
Αναμφίβολα η ISE έχει πιάσει το σφυγμό του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι όσον αφορά το ευρύτερο τεχνολογικό AV κομμάτι, την ανάγκη για integration και λύσεις με το κλειδί στο χέρι, ενώ είναι από τις λίγες εκθέσεις που έχουν καταφέρει και συνδυάζουν το b2b με το b2c και τους επαγγελματικούς, κοινόχρηστους χώρους με το κομμάτι των οικιακών αυτοματισμών και τις τεχνολογικές ανάγκες σε επίπεδο Audio Visual της σύγχρονης κατοικίας.

Γι’ αυτό το λόγο αποτελεί και ένα διευρυμένο σημείο συνάντησης και επαγγελματικής σύγκλισης όλων των επαγγελματιών του ευρύτερου κλάδου. Αυτό αντανακλάται και στο δικό μας κλάδο, καθώς επιχειρήσεις και installers απ’ όλο τον ευρύτερο κλάδο έχουν πλέον την ISE πάνω – πάνω στο εκθεσιακό τους καλεντάρι.

Ένα άλλο γεγονός που αναμφίβολα ισχύει έχει να κάνει με το momentum και το timing. Αυτή τη στιγμή η ISE είναι κυριολεκτικά πάνω στο κύμα, έχοντας δημιουργήσει (και δικαίως) την πεποίθηση στους επαγγελματίες ότι είναι η έκθεση που «πρέπει να συμμετέχεις» (είτε σαν εκθέτης, είτε ως επισκέπτης, άλλωστε αυτά τα δυο είναι αλληλένδετα και το ένα δεν υπάρχει χωρίς το άλλο).
Αρκετοί κάνουν λόγο και για το ‘hype’της ISE, όμως και αυτό είναι απόλυτα λογικό όταν η δυναμική της έκθεσης βρίσκεται στην κορύφωσή της.
Και αυτό συμβαίνει για τον εξής απλούστατο λόγο: αν όλοι οι επαγγελματίες από την ευρωπαική και ακόμα και παγκόσμια αγορά συνυπάρξουν για ένα 4 ήμερο στο RAI του Αμστερνταμ, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα γίνουν ‘μπίζνες’. Το πόσο μεγάλες θα είναι αυτές είναι άμεσα εξαρτώμενο από το τεχνολογικό momentum και βεβαίως την ευρύτερη κοινωνική και οικονομική κατάσταση κάθε περιοχής και κάθε χώρας.

Η πρόβλεψή μου για το μέλλον της ISE είναι ξεκάθαρη: η έκθεση θα μεγαλώσει κι άλλο και μάλιστα τόσο πολύ, που ίσως προβληματίσει και τους ίδιους τους διοργανωτές της, αφού ενδέχεται να μπουν πιο μαζικά και νέοι κλάδοι στην έκθεση (π.χ. φωτισμός κλπ) και να αρχίσει να χάνεται αυτό που λέμε ‘επιχειρηματικός πηρύνας της’. Εχει συμβεί και σε άλλες εκθέσεις, με αποτελέσματα που δεν ήταν πάντα θετικά για την εξέλιξη και την πορεία τους.
Βεβαίως, ως γνωστόν η ISE δεν έπεσε από τον ουρανό πρίν από 13 χρόνια στην Ευρώπη, αλλά αποτέλεσε την επιτυχημένη μεταφορά της αμερικάνικης InfoComm (μιας έκθεσης με πολλές 10ετίες στην πλάτη της) στην Ευρώπη και μάλιστα προσαρμοσμένης στις ανάγκες της γηραιάς ηπείρου.
Αλλωστε με τις εκθέσεις θαύματα δεν γίνονται. Χτίζονται σιγά – σιγά κάνοντας ένα (προσεκτικό) βήμα κάθε φορά έως ότου γίνουν θεσμοί και αποκτήσουν νέο ευχάριστο – πονοκέφαλο: να διαχειριστούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το θεσμικό τους αυτό ρόλο και τις ισορροπίες και τις ευθύνες που απορρέουν από αυτόν, αφουγκράζοντας πάντα την ίδια την αγορά, τις ανάγκες και τις προοπτικές της.
Κάπως έτσι προσπαθούμε να κινηθούμε άλλωστε ως διοργανωτές της ‘δικής μας’ Music World Expo 2017 (Ζάππειο Μέγαρο, 19-21 Μαίου), συνδυάζοντας τις ιδιαιτερότητες του ευρύτερου κλάδου και τις ανάγκες της αγοράς με τα χαρακτηριστικά μιας local έκθεσης που απευθύνεται σε μια μικρή αγορά όπως η Ελληνική και μάλιστα υπό συγκεκριμένες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες…

Οσο για την ISE το επόμενο sold out ραντεβού για την κατάρριψη νέων ρεκόρ, έχει ήδη δοθεί για τις 6-9 Φεβρουαρίου 2018 στο RAI του Αμστερνταμ…

Rate this item
(2 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση