Διαφήμιση
Τετάρτη, 23 Νοέμβριος 2016 17:18

Εξαγορές & συνεργασίες μεγατόνων

του Βασίλη Λαδονικόλα

Η εξαγορά του γκρουπ Harman από την Samsung Electronics αποτέλεσε είδηση μεγατόνων για τα τεχνολογικά (αλλά και οικονομικά) δρώμενα της παγκόσμιας κοινότητας. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς άλλωστε, καθώς αποτελεί τη μεγαλύτερη (εως τώρα) εξαγορά εκτός κορεατικών συνόρων που έχει πραγματοποιήσει ποτέ η Samsung, με το γκρούπ Harman να κοστίζει συνολικά στους Κορεάτες 8 δις δολάρια. 

Όπως διευκρίνιζε η σχετική επίσημη ανακοίνωση των Κορεατών (σ’ αυτές τις περιπτώσεις είθισται να δίνει κανείς ιδιαίτερο βάρος στο δελτίο τύπου του αγοραστή) η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί την είσοδο της Samsung (μέσω της Harman) στον χώρο των τεχνολογικών λύσεων επόμενης γενιάς για το αυτοκίνητο, αφού ως γνωστόν η Harman (εκτός των γνωστών σε εμάς δραστηριοτήτων της στο χώρο του pro και του οικιακού audio κλπ) δραστηριοποιείται και στην παραγωγή ηχοσυστημάτων και λύσεων διασύνδεσης για αυτοκίνητα. Προιόντα της Harman αποτελούν και τα συστήματα infotainment, τηλεματικής καθώς και οι υπηρεσίες ασφαλείας και ασφάλειας διασύνδεσης που προμηθεύει αποκλειστικά σε μεγάλους κατασκευαστές της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας όπως οι BMW, Toyota και Volkswagen και ως εκ τούτου, τα συστήματά της συναντώνται αυτή τη στιγμή σε περισσότερα από 30 εκ. οχήματα παγκοσμίως.
Κάπου προς το τέλος της ανακοίνωσης του Κορεάτη κολοσσού ένα ‘in addition…’ και η επιμέρους αναφορά στο audio και pro κομμάτι του γκρουπ Harman, έσωσε τα προσχήματα καθώς έγινε ειδική αναφορά και στα οικιακά και επαγγελματικά συστήματα ήχου, αυτοματισμού και φωτισμού (ελέω AMX και Martin) του Harman και τονίστηκε ότι η τεχνογνωσία αυτών των εταιριών θα ‘δέσει’ με αυτή της Samsung και στον εν λόγω τομέα. Και αν παραδεχθούμε ότι στο τομέα του home entertainment και των καταναλωτικών ηλεκτρονικών η Samsung αποτελεί παίκτη υψηλού κύρους και αντίστοιχης εμπειρίας, στον τομέα του pro audio και του ‘επαγγελματικού’ αποτελεί στην καλύτερη περίπτωση ένα ερωτηματικό. Επιθυμία όλων βεβαίως είναι το pro κομμάτι του γκρούπ να συνεχίσει το έργο του καθώς περιλαμβάνει ιστορικές εταιρίες διαμάντια, αλλά όλα αυτά είναι οι δικοί μας ευσεβής πόθοι και πολλών άλλων που γέμισαν με σχετικές αναρτήσεις αντίστοιχα φόρουμ ανά τον κόσμο. Η πράξη θα το δείξει και μάλιστα γρήγορα, αν και η Samsung ξεκαθαρίζει ότι την ενδιαφέρουν όλα τα πεδία δραστηριοποίησης του Harman γκρουπ και όχι μόνο το automotive…

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η εμπλοκή του γκρουπ Harman με την αυτοκινητοβιομηχανία στον τομέα της τεχνολογίας ήταν αυτό που έδωσε περαιτέρω υπεραξία στο γκρουπ, ικανή για να αποτελέσει δέλεαρ για μια εταιρία όπως η Samsung που έψαχνε για έτοιμες και δοκιμασμένες λύσεις σ’ αυτό τον τομέα και μάλιστα εδώ και τώρα.  
Η εν λόγω εξαγορά καθιστά σαφές πλέον ότι το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας παίζεται αυτή τη φορά στο πεδίο της τεχνολογίας διασύνδεσης, του infotainment, της τηλεματικής και των υπηρεσιών διασύνδεσης και ασφάλειας (η μαγική λέξη) και στα στοιχεία φόρτισης (μπαταρίες και αντίστοιχη τεχνολογία) και όχι τόσο πλέον στους κινητήρες και τα μηχανικά μέρη των αυτοκινήτων καθώς το μέλλον των τελευταίων είναι προδιαγεγραμμένο και ονομάζεται ηλεκτροκίνηση…

Με διαφορά μιας ημέρας (την επομένη, 15 Νοεμβρίου) ανακοινώθηκε επίσημα ακόμα μια συνεργασία που και αυτή τάραξε τα νερά. Πρόκειται για τη συνεργασία (join forces) άλλων δυο εταιριών κολοσσών, των Bosch και Sony που αφορά αποκλειστικά (σε πρώτη φάση) το πεδίο της ασφάλειας. Όπως ανακοίνωσαν από κοινού οι δυο εταιρίες ενώνουν τις δυνάμεις τους στον τομέα του «video security solutions», όπου η αδιαμφισβήτητη τεχνογνωσία της Sony για υψηλή ευκρίνεια και ποιότητα εικόνας θα συνδυαστεί με το video analytics και το bitrate management της Bosch δημιουρώντας νέα στάνταρ ποιότητας για τους πελάτες και των δυο εταιριών, όπως χαρακτηριστικά τονίζει η σχετική ανακοίνωση. Σημειώνεται επίσης, ότι ο τομέας sales & marketing της Bosch θα είναι αυτός που θα αναλάβει τη δουλειά όσον αφορά το σέρβις και την υποστήριξη των πελατών παγκοσμίως, εκτός της Ιαπωνικής αγοράς που θα φροντίσει γι’ αυτό το αντίστοιχο τμήμα της Sony.

Τι δείχνουν λοιπόν οι παραπάνω εξαγορές – συνεργασίες;  Ότι καταρχάς έχουμε περάσει σε εποχές συγχωνεύσεων, εξαγορών και συνεργασιών στον τομέα της τεχνολογίας. Και ότι ο χώρος της αυτοκίνησης θα έχει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση σε επίπεδο πληροφορικής, infotainment και τεχνολογίας. Είναι σαν να ξαναγενιέται το car entertainment που κάποτε είχε βασιστεί αποκλειστικά στο car audio. Μόνο που τώρα είναι πιο σύνθετο, διότι ο χώρος του αυτοκινήτου είχε ένα τεχνολογικό – επικοινωνιακό κενό, που προφανώς όλοι οι κατασκευαστές θέλουν να καλύψουν καλύτερα και ταχύτερα από τους ανταγωνιστές τους. Γι’ αυτό και οι προμηθευτές όπως η Samsung τρέχουν και εξοπλίζουν το οπλοστάσιό τους.
Αντίστοιχα και ο τομέας του security έχει γυρίσει σελίδα με τις υπηρεσίες να δένουν αρμονικά με την τεχνολογία αιχμής του διαδικτύου και τα νέας γενιάς καταγραφικά, την ασφάλειά τους και τις τεχνολογίες ειδοποιήσεων, εντοπισμού και ‘άμυνας’ να έχουν περάσει σε άλλη εποχή.
Αρα λοιπόν για όσους έπεσαν από τα σύννεφα με τις εν λόγω συνεργασίες, καλό είναι να συνειδητοποιήσουν την ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται η τεχνολογία και την καθολική πλέον σύγκλιση μεταξύ των επιμέρους κλάδων της και της κοινής τους πλατφόρμας.

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση