Διαφήμιση
Πέμπτη, 16 Απρίλιος 2015 16:30

VHD5.0 – Μεγάλο Point Source Format

Το νέο σύστημα της KV2 Audio αποτελεί ουσιαστικά τη νέα ναυαρχίδα των συστημάτων της KV2 Audio και αναμφίβολα ένα από τα πλέον αξιόλογα και ‘διαφορετικά’ συστήματα που υπάρχουν εκεί έξω.
Κι αυτό διότι ο κος Krampera επιμένει στην Point Source κοσμοθεωρία και τη μεταλαμπαδεύει σε ένα σύστημα για μεγάλα στάδια και πολλούς ακροατές…

Το σύστημα είναι ήδη talk of the town στην prolight+sound 2015 που πραγματοποιεί το επίσημο ντεμπούτο του, καθώς βρίσκεται και ‘εν λειτουργία’ στο χώρο της Concert Sound Arena.

Εως τώρα, το VHD2.0 που ήταν το Large Format Point Source σύστημα της εταιρίας και η ναυαρχίδα της KV2, προοριζόταν για εγκαταστάσεις που απευθύνονταν έως και σε 10.000 θεατές με μια ή δυο καμπίνες ανά πλευρά.
Πλέον η πρόκληση για την KV2 Audio, ήταν η κατασκευή ενός μίνιμαλ point source συστήματος που θα μπορεί να καλύψει επαρκώς ακροατήρια της τάξεως των 50.000 + θεατών, με την αναπαραγωγή της απαραίτηττης ενέργειας του μεσοχαμηλού τμήματος του ακουστικού φάσματος (όπως συμβαίνει στα line array συστήματα με τις πολλαπλές μεγαφωνικές μονάδες), χωρίς όμως τις γνωστές παρεμβολές στις υψηλές συχνότητες και τα αναπόφευκτα τα comb filtering φαινόμενα των line array, αλλά με τα πλεονεκτήματα της Point source αρχής λειτουργίας. 
Ο George Krampera και η ομάδα των μηχανικών του, τα έκαναν όλα αυτά πραγματικότητα, με την ανάπτυξη του νέου συστήματος VHD5.0 Constant Power Point Source Array, το οποίο διαθέτει point source σχεδιασμό, ενσωματώνει έναν εξαιρετικά αποδοτικό τρόπο διαχείρισης της απαιτούμενης ισχύος, αλλά και έναν εξ’ ολοκλήρου μοναδικό υβριδικό επεξεργαστή σήματος. Ουσιαστικά, όπως ήδη αναγνωρίζουν πολλοί, οι μηχανικοί της KV2 Audio κατασκεύασαν το πρώτο πραγματικά αξιόλογο σύστημα για μεγάλες concert sound εγαρμογές και εγκαταστάσεις, από την εποχή της παρουσίασης των line array συστημάτων.

Ο Dave Croxton, διευθυντής πωλήσεων της KV2 Audio, έκανε την ακόλουθη δήλωση για το σύστημα...
“Αναμφίβολα η ανάπτυξη των συστημάτων Line Array ήταν μια βελτίωση των συστημάτων της δεκαετίας του 80. Εχοντας όλα τους τα μεγάφωνα σε ένα single axis array έλυσαν ένα πλήθος προβλημάτων που αφορούσαν την οριζόντια διασπορά του αναπαραγόμενου σήματος, όμως ποτέ δεν κατάφεραν να λύσουν επαρκώς τις παρεμβολές στον κάθετο άξονα και την απώλεια υψηλών συχνοτήτων μέσω της διαταραχής του αέρα που προκαλείται από τον άνεμο και τη θερμότητα που παράγει το κοινό. Βεβαίως, οι κατασκευαστές έχουν προσπαθήσει να διορθώσει αυτά τα προβλήματα με πολλούς τρόπους, τόσο μέσω του ακουστικού σχεδιασμού και των DSP επεξεργαστών, όμως το τελικό αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν περαιτέρω μειώσεις στον κρίσιμο τομέα της ανάλυσης λόγω των περιορισμών των ψηφιακών sampling rates και των βασικών αρχών της φυσικής που δεν μπορούν να αγνοηθούν».  Και συνεχίζει ο Dave Croxton επισημαίνοντας ότι: 
"Στην KV2 πιστεύουμε πως όταν η ευκρίνεια ισούται με την απόσταση και την υψηλότερη ποιότητα αναπαραγωγής της πηγής, τόσο καλύτερη είναι η καταληπτότητα σε σχέση με την απόσταση. Η θεωρία ότι τα line arrays έχουν λιγότερες απώλειες σε σχέση με την απόσταση συγκριτικά με τα point source συστήματα, είναι αβάσιμη εφόσον στην πράξη η καταληπτότητα του αναπαραγόμενου από τα Line arrays συστήματα ήχου είναι περιορισμένη στο πίσω τμήμα του venue. Για την επίτευξη υψηλής ευκρίνειας στην KV2 έχουμε επικεντρωθεί στην ανάπτυξη ενός πρωτοποριακόυ υβριδικού επεξεργαστή που κάνει χρήση των καλύτερων τεχνολογικών επιτευγμάτων από το αναλογικό και το ψηφιακό πεδίο. Για παράδειγμα, η χρονική ευθυγράμμιση των μεγαφωνικών μονάδων αποτελεί για την KV2 μια σημαντική πτυχή για την επίτευξη της βέλτιστης ηχητικής πιστότητας, και αυτό είναι κάτι που επιτυγχάνεται με τη χρήση ενός PDM ψηφιακού επεξεργαστή που λειτουργεί στα 20MHz, και τον οποίο ανέπτυξαν ειδικά γι’ αυτό το σκοπό οι μηχανικοί της KV2. 
Αντίστοιχη δουλειά έχει γίνει και στα ενισχυτικά που αναλαμβάνουν την οδήγηση του συστήματος για την επίτευξη όχι ενός  απλά υψηλού headroom, αλλά για συνεχές high voltage output σε συνάρτηση με τη συνιστώσα του χρόνου, που έχει ευεργετικές συνέπειες στον έλεγχο και την ευκρίνεια του χαμηλού. Όλα αυτά εξασφαλίζουν ότι η ηχητική αναπαραγωγή του συστήματος VHD5.0 Constant Power Point Source Array θα είναι η ίδια σε κάθε σημείο του venue, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό».

To σύστημα VHD5.0 Constant Power Point Source Array απαρτίζεται από τα εξής μέρη

VHD5.0 MID HIGH MODULE
Το VHD5.0 είναι μια 3δρομη υλοποίηση που περιλαμβάνει low mids, mids και highs που καλύπτουν το συχνοτικό εύρος μεταξύ 50Hz έως 20KHz. Περιλαμβάνει 8 front-loaded 10ιντσα low mid drivers, 6 horn loaded 8ιντσα mid range drivers, ενώ πάνω από αυτά εδράζονται 2 HF drivers βηρυλίου που φορίζονται από έναν custom dual horn κυματοδηγό. Όπως είπαμε η καμπίνα εκπέμπει σχεδόν όλο το φάσμα, από 50Hz έως 20KHz αλλά συνήθως το cross με τα VHD4.21 Sub Bass Modules πραγματοποιείται στα 70Hz.  Αμφότερες οι καμπίνες VHD5.0 και VHD8.10 μπορούν να αναρτηθούν αρκετά εύκολα, καθώς ‘κουμπώνουν’ μεταξύ τους.
Ετσι ένα πλήρες σύστημα αποτελούμενο από 4 VHD5.0 και 8 VHD8.10 μπορούν να αναρτηθούν από δυο μόνο ανθρώπους σε λιγότερο από 1 ώρα, γεγονός που είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό με το χρόνο σεταρίσματος των line arrays μεγάλου φορμά.

VHD8.10 LOW MID EXPANSION MODULE
Προκειμένου να επιτευχθεί η απαραίτητη ενέργεια στην χαμηλομεσαία περιοχή ώστε να καλυφθούν μεγάλα στάδια, η KV2 υλοποίησε το VHD8.10 Low Mid Expansion Box. Στην καμπίνα φιλοξενούνται 8 10ιντσα γούφερ απευθείας εκπομπής και δυο τέτοιες καμπίνες προστίθενται (πάνω και κάτω αντίστοιχα) από την καμπίνα VHD5.0, με αποτέλεσμα το σύνολο των 24 10ιντσων γούφερ να δίνει το απαραίτητο headroom στην κρίσιμη περιοχή των χαμηλομεσαίων.

VHD4.21 ACTIVE BASS MODULE
Το VHD4.21 Active bass Module είναι μια υβριδική υλοποίηση horn-loaded καμπίνας, μιας Active και μιας Passive, με κάθε καμπίνα να φιλοξενεί δυο ειδικά σχεδιασμένα γούφερ 21". Η ευαισθησία που επιτυγχάνει η καμπίνα ανέρχεται στα 109dB 1w/1m.

VHD 5000 AMPLIFIER CONTROLLER – Hybrid Processing
Η καρδιά του συστήματος VHD5.0 Constant Power Point Source System είναι το ενισχυτής /controller VHD5000. Περιλαμβάνει έναν ενισχυτή τάξης Α/Β για τα highs, έναν 1.2Kw Class H ενισχυτή για τα mids και έναν 2.5Kw Class G ενισχυτή για τα low mids. Φυσικά διαθέτει όλα τα απαραίτητα κυκλώματα προστασίας, τα αντίστοιχα φίλτρα συχνοτικής, φασικής και χρονικής ευθυγράμμισης όλων των μονάδων. Πρόκειτια για μια υβριδική υλοποίηση που βασίζεται σε διακριτά αναλογικά κυκλώματα και στα 20MHz PDM digital delay lines της εταιρίας. Τέσσεριες delay lines διατίθενται on board για τη μετακίνηση είτε των subs είτε του main συστήματος για τη δημιουργία cardiod sub patterns. Ο έλεγχος του VHD5000 πραγματοποιείται μέσω της οθόνης αφής του εμπρόσθιο πάνελ τουυ, αλλά και ασύρματα μέσω Ethernet ή Wi Fi. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν αλλαγές από το FoH καθώς ελέγχονται οι παράμετροι όλων των ενισχυτών, αφού οι VHD5000 διαθέτουν πλήρεις δυνατότητες δικτύωσης.

Preliminary System Specifications
System Acoustic Performance

Max SPL Long-term 146dB
Max SPL Peak 149dB 
-3dB Response 50Hz to 20kHz
-10dB Response 45Hz to 22kHz
Full Range mode -3dB Response 50Hz to 20kHz
Crossover Point 70Hz, 450Hz, 2.2kHz

High Frequency Section

Acoustic Design Horn Loaded
High Horn Coverage Horizontal / Vertical 80° x 30° 
High Frequency Amplifier Requirement VHD5000
Throat Exit Diameter / Diaphragm Size 2x 1.4” / 4.0”
Diaphragm Material Beryllium
Magnet Type Neodymium

Mid Range Section

Acoustic Design Horn Loaded
Horn Coverage Horizontal / Vertical 80° x 30° 
Mid Frequency Amplifier Requirement VHD5000
Throat Exit Diameter / Diaphragm Size 6x 8” / 3.0” / Trans Coil
Diaphragm Material Beryllium
Magnet Type Neodymium

Mid-Bass Section

Acoustic Design Front Loaded
Mid-bass Amplifier Requirement VHD5000 + ESP2000
Woofer Size 24x10” 
Diaphragm Material Epoxy Reinforced Cellulose
Magnet Type Neodymium

VHD4.21 - Ultra Low Frequency Section

Max SPL Long-term 146dB
Max SPL Peak 149dB 
-3dB Response 34Hz to 180Hz
-10dB Response 28Hz to 240Hz
Crossover Point 70Hz
Acoustic Design Bandpass with low port losses
Subwoofer Amplifier Requirement Active system
Woofer Size 4x 21” / 5.3” 
Diaphragm Material Epoxy Reinforced Cellulose with Carbon Fiber and Double Surround
Magnet Type Neodymium Advanced Ventilated

Ωστόσο για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την εταιρία Audigys…

Επαφή
Audigys

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση