Διαφήμιση
Δευτέρα, 24 Νοέμβριος 2014 00:11

Σεμινάρια Bon Studio: Στα ενδότερα της Vi 3000

του Βασίλη Λαδονικόλα

Στην κατάμεστη (από ηχολήπτες και ιδιοκτήτες rental εταιριών) αίθουσα σεμιναρίων του Bon Studio, ο κος Sam Brandon (senior application Engineer) της Soundcraft μας ξενάγησε στη σειρά ψηφιακών μίξερ Vi της Soundcraft και εστιάζοντας στην ολοκαίνουργια Vi3000 μας εξήγησε εμπράκτως τις βασικές αρχές λειτουργίας και χειρισμού σχεδόν όλων των παραμέτρων της κονσόλας…

Η σειρά Vi της Soundcraft
Η σειρά ψηφιακών μίξερ Vi της Soundcraft είναι αρκετά γνωστή και δημοφιλής στη χώρα μας, καθώς έχουν πουληθεί αρκετά μίξερ, κάτι που αποτυπώθηκε και στους παρευρισκόμενους του απογευματινού session που παρακολουθήσαμε (είχε προηγηθεί και το πρωινό, επίσης… sold out session), καθώς πολλοί εξ’ αυτών ήταν users της Vi σειράς ή είχαν χρησιμοποιήσει κάποια κονσόλα της σειράς τουλάχιστον μια φορά…

Ο Sam μας ενημέρωσε εν τάχει για τις κονσόλες της σειράς Vi της Sounndcraft, από τη μικρή Vi1 (που ήταν παρούσα στο σεμινάριο) έως τις μεγαλύτερες Vi4 και Vi6, ενώ βεβαίως αναφέρθηκε και στην στρατηγική των ενοποιημένων προϊόντων των εταιριών που απαρτίζουν το Harman γκορύπ, καθώς οι κονσόλες της σειράς έχουν πάρει DSP κάρτες από τη Studer στο engine box τους, καθώς και κάρτες από τις Lexicon και BSS για τα εφέ και τους ενσωματωμένους ισοσταθμιστές και επεξεργαστές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα και η τεχνολογία Vistonics που χρησιμοποιείται στη σειρά Vi και προέρχεται από τα ψηφιακά μίξερ της Studer. Μας έδειξε επίσης το νέο Compact Stagebox (παρουσιάστηκε στο AES show) επισημαίνοντας ότι τα μικρά stagebox έχουν τους ίδιους προενισχυτές με τη σειρά Vi. Η μερίδα του λέοντος όμως στην παρουσίαση της σειράς δικαιωματικά ανήκε στη νέα Vi3000 που βεβαίως ήταν παρούσα απέναντί μας (δίπλα στη Vi1) και η παρουσίαση της οποίας έγινε από το Sam μέσω offline editor και προβολή του στην απέναντι οθόνη προκειμένου να έχουν άνετη οπτική πρόσβαση όλοι οι συμμετέχοντες.

Soundcraft Vi3000 – Νέα και ωραία…
Η Soundcraft Vi3000 παρουσιάστηκε επίσημα από το Harman στην προηγούμενη έκθεση της Φρανκφούρτης (επί ευρωπαικού εδάφους) και αποτελεί το νεότερο μέλος της οικογένειας Vi. Ιεραρχικά τοποθετείται κάτω από τις δυο ναυαρχίδες της σειράς (Vi6 και Vi4 αντίστοιχα) και παρότι σχεδιαστικά ακολουθεί τις επιταγές της σειράς Vi, εντούτοις καινοτομεί σε αρκετά σημεία προκειμένου να είναι ακόμα πιο ευέλικτη στη χρήση της. Η Vi3000 φιλοξενεί στην επιφάνεια εργασίας της 24 fader + Master bay, δηλαδή φιλοξενεί συνολικά 36 faders, που μέσω των επιμέρους layers αντιστοιχούν σε 96 DSP channels, 24 mono ή stereo busses και 10 fixed LCR και solo buses. Η κονσόλα που ‘τρέχει’ σε Windows 7 λειτουργικό, διαθέτει μια ολοκαίνουργια 40-bit floating point DSP ‘μηχανή’ που ουσιαστικά συνενώνει την τεχνολογία FPGA και DSP σ’ έναν πρωτότυπο συνδυασμό που συμβάλλει στη σημαντική διεύρυνση του IO routing και του DSP mixing σε μια μεσαία έκδοση μίξερ όπου όλα (μηχανές DSP, προενισχυτές, A/D και D/A μετατροπείς κλπ) φιλοξενούνται στο ίδιο ‘κουτί’ με την επιφάνεια εργασίας.

Η κονσόλα φιλοξενεί 4 οθόνες αφής, τεχνολογίας Vistonics II με updated 3D graphics και τη γνωστή λειτουργία χρωματικών ομαδοποιήσεων των fader που είναι γνωστή ως FaderGlow. Λόγω των 4 οθονών της, αλλά και των ευκολιών στη διαχείριση των λειτουργιών και της δρομολόγησης των σημάτων σε κάθε παράμετρο (που είδαμε λεπτομερώς κατά τη διάρκεια της παρουσίασης), η κονσόλα όπως μας επισήμανε και ο Sam, είναι ίσως η μόνη στην κατηγορία της, που υποστηρίζει την ταυτόχρονη χρήση της από δυο ηχολήπτες (π.χ. ο ένας μιξάρει και ο άλλος προετοιμάζει το επόμενο show).
Μια βασική διαφοροποίηση της νέας Soundcraft Vi3000 από τις υπόλοιπες αδελφές της, της σειράς Vi έχει να κάνει με τον compact χαρακτήρα της καθώς τα πάντα βρίσκονται όπως είπαμε, εντός του σασί της, όπως στις αναλογικές κονσόλες δηλαδή. Κοινώς όλες οι φυσικές είσοδοι και έξοδοι της κονσόλας (αναλογικές και ψηφιακές) φιλοξενούνται στο πίσω τμήμα της, ενώ είναι χαρακτηριστική και η πληρότητα της κονσόλας σε ψηφιακά πρωτόκολλα.

Η πρώτη με στάνταρ Dante interface
Η Vi3000 είναι η πρώτη κονσόλα της Soundcraft που υποστηρίζει ως στάνταρ πρωτόκολλο Dante για digital audio networking με συμβατές με Dante συσκευές. Παράλληλα, όπως είπαμε υποστηρίζει και πληθώρα ψηφιακών πρωτοκόλλων διασύνδεσης και επικοινωνίας, καθώς περιλαμβάνει θύρες MIDI, USB, Ethernet, DVI out, Dante/MADI record feed outputs κλπ. Επίσης, η κονσόλα διαθέτει και δυο expansion bays στα οποία όπως είπαμε, μπορούν να συνδεθούν MADI Stagebox cards, προκειμένου να συνδεθούν πολλαπλά Soundcraft Stagebox input expander modules.

Στα… λειτουργικά ενδότερα της Vi3000 και μερικά από τα δυνατά της ‘χρηστικά’ χαρτιά…
Παρότι ο Sam Brandon είχε μόνο ένα 3ωρο στη διάθεσή του αφιερωμένο στη Vi3000, εντούτοις κατάφερε να μας περιγράψει όχι μόνο τις βασικές λειτουργίες / χειρισμούς της κονσόλας, αλλά να εμβαθύνει περαιτέρω όσον αφορά την παρουσίαση κάποιων επιμέρους λειτουργιών της με ιδιαίτερη χρηστική και πρακτική σημασία για τους μελλοντικούς χειριστές της κονσόλας, ενώ μας έδωσε και αρκετά tips…

Μας έδειξε λοιπόν στην πράξη τους 3 διαθέσιμους τρόπους για να δρομολογήσει κανείς το κάθε κανάλι στο επιθυμητό buss, ενώ μας έδειξε μια αρκετά ασυνήθιστη παράμετρο για τις κονσόλες αυτής της κατηγορίας τιμής, καθώς η οθόνη πάνω από τα busses (η κεντρική οθόνη δηλαδή) φιλοξενεί κατ’ επιλογή, μετρητικά στάθμης για όλα τα κανάλια της κονσόλας (και τα 96) τα οποία μπορεί να απεικονίσει ταυτόχρονα. Ετσι ο χειριστής με μια ματιά και μόνο σε μια οθόνη (χωρίς επιμέρους πλοήγηση σε άλλα layers) έχει πλήρη απεικόνιση των σημάτων κάθε καναλιού εισόδου.

Αλλη μια ιδιαίτερη λειτουργία της Vi3000 ονομάζει AUX VCA Mode και έχει να κάνει με τη δυνατότητα της κονσόλας να δρομολογήσει μια ομάδα VCA αυτούσια στο επιθυμητό AUX. Αυτή είναι μια ιδιαίτερα χρήσιμη εφαρμογή ειδικά σε monitoring εφαρμογές της κονσόλας, καθώς μια VCA μίξη (πχ τα τύμπανα) μπορεί να σταλεί γρήγορα στο επιθυμητό Mix send (πχ στο μόνιτορ του μπασίστα ή οποιουδήποτε άλλου μουσικού που ζητήσει drums)… Φυσικά η κονσόλα είναι πλήρως Customized και μέσω User λειτουργίας ο χειριστής μπορεί να τοποθετήσει τα κανάλια, τα VCA, τα AUX κλπ κυριολεκτικά όπου θέλει…
Οσον αφορά τον τομέα των monitor η κονσόλα έχει 3 μονιτορ sections: A, B και headphones, ενώ εξίσου χρήσιμες είναι και οι λειτουργίες που αφορούν τις δρομολογήσεις του solo (in solo, out solo) και auto solo (όταν πατάς ένα solo λειτουργεί ως pfl, ενώ όταν πατάς δυο φορές το solo button λειτουργεί ως AFL). Επίσης μέσω της λειτουργίας solo blend ο χρήστης μπορεί να επιλέξει τα out solos που θα έρχονται στο μόνιτόρ του, ενώ μέσω της λειτουργίας auto cancel απενεργοποιείται το solo ενός καναλιού όταν ενεργοποιηθεί το solo ενός άλλου…).

Ο Sam μας έδειξε επίσης τις λειτουργίες SIP (solo in place) και mute safe (μπορείς να επιλέξεις τα κανάλια που δεν θέλεις να βρίσκονται ποτέ σε κατάσταση σίγασης), ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στον τομέα του Talkback section, καθώς όπως μας εξήγησε στην Αγγλία τουλάχιστον είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς οι πολλαπλές δυνατότητες του talkback / intercom μιας κονσόλας τόσο στα Live όσο και στις θεατρικές παραστάσεις. Γι’ αυτό και η Vi3000 στον τομέα αυτό υποστηρίζει δρομολόγηση pink/white noise, sinewave OSC στο TalkBack σύστημα, ενώ μας έδωσε αρκετά παραδείγματα χρήσης του Talk back σε διαφορετικές εφαρμογές και ανάγκες επικοινωνίας μεταξύ του χειριστή της κονσόλας και των συντελεστών επί σκηνής.

Η επόμενη παράμετρος του σεμιναρίου αφορούσε το Menu της κονσόλας και τις σελίδες Main/GPIO/Sync/Tie Lines/FX/Midi/Log/Settings/System. Είδαμε τη διαδικασία κλειδώματος της κονσόλας κατά τη διάρκεια της μίξης, τη διαδικασία show save για τη μεταφορά αρχείων από και προς το usb stick, καθώς και τη λειτουργία των snapshots και του timecode (χρήσιμος όπως πάντα ο χρονοκώδικας κυρίως για θεατρικές παραστάσεις κλπ). Οσον αφορά το GPIO μενού (General Purpose Input / Output menu) είδαμε πως μέσω 5Volt ρελέδων ελέγχονται εξωτερικές μονάδες όπως κουρτίνες θεάτρου, οθόνες κλπ. Και μιας ο λόγος για θεατρικές παραστάσεις είναι ευπρόσδεκτη η λειτουργία πλήρους συσκότισης της κονσόλας, που είναι χρήσιμη για κάποιες σκηνές θεατρικών παραστάσεων όπου ο σκηνοθέτης απαιτεί πλήρη συσκότιση της αίθουσας… Οσον αφορά τον τομέα των snapshots ο Sam μας έδειξε και τη λειτουργία crossfade για την πιο ‘μαλακή’ εναλλαγή μεταξύ των σκηνών.

Effects – EQ’s iPad App
Στον τομέα των effects η νέα Vi3000 διαθέτει συνολικά 4 stereo μηχανές εφέ της Lexicon με 14 reverbs, 7 delays και 8 pitch shifting έκαστη (σε αντίθεση με τις 8 μηχανές που συναντάμε στις μεγαλύτερες Vi4 και Vi6). Εν συνεχεία ο Sam μας έδειξε τους 3 δυνατούς τρόπους να δρομολογήσει κανείς το σήμα στο εφέ, με τον πρώτο να είναι insert το εφέ στο κανάλι, ο δεύτερος insert στο Aux send, ενώ ο τρίτος είναι και ο κλασικότερος τρόπος με τη δρομολόγηση του Aux send στην είσοδο του εφέ και την έξοδο να επιστρέφει σε δυο (stereo) κανάλια εισόδου της κονσόλας και από εκεί ο χρήστης να δίνει το συγκεκριμένο εφέ σε όποιο κανάλι επιθυμεί… Το σημαντικό εδώ είναι το γεγονός ότι είναι εφικτός ο γρήγορος έλεγχος του εφέ και από την οθόνη του καναλιού που επιστρέφει το εφέ, καθώς υποστηρίζεται η ταχύτατη επέμβαση στο εφέ και τις παραμέτρους του, δίχως να απαιτείται η πλοήγηση εντός του μενού του εφέ. Ένα ευπρόσδεκτο shortcut για γρήγορες επεμβάσεις. 

Μια σημαντική δυνατότητα του μίξερ είναι ότι στις Vistonics οθόνες εμφανίζονται χρήσιμες πληροφορίες για άλλες συσκευές του γκρουπ Harman που συνεργάζονται με την κονσόλα. Για παράδειγμα ο Sam χρησιμοποιούσε στην παρουσίαση ένα ασύρματο μικρόφωνο της AKG και στο κανάλι εισόδου του δέκτη στην Vi3000, απεικονίζονταν ιδιαίτερα χρήσιμες πληροφορίες όπως το RF level και η κατάσταση της μπαταρίας του μικροφώνου. Αυτή η virtual monitor λειτουργία υποστηρίζεται και για τα προϊόντα άλλων εταιριών του γκρούπ Harman, όπως για τους επεξεργαστές της BSS κλπ. 
Οσον αφορά τη νέα iPad εφαρμογή, η κονσόλα μπορεί να υποστηρίξει τον έλεγχο εξ’ αποστάσεως και ο χρήστης να ρυθμίζει σχεδόν όλες τις παραμέτρους μακριά από τη φυσική επιφάνεια εργασίας. Μια χρήσιμη εφαρμογή στο πνεύμα της εποχής, όπου η χρησιμοποίηση ταμπλέτας ως remote χειριστήριο μοιάζει να είναι πλέον must.

Real Time Rack
Η Vi3000 μπορεί επίσης να διαχειριστεί το νέο Realtime Rack της Soundcraft, που αποτελεί μια hardware/software μονάδα που η εταιρία ανέπτυξε και σχεδίασε σε συνεργασία με τη γνωστή και μη εξαιρετέα Universal Audio, προσφέροντας έτσι 74 industry-standard plug-ins της UAD. Σημειωτέον ότι το Realtime Rack διατίθεται σε δυο εκδόσεις ανάλογα με τα plug-ins που ενσωματώνει. Η ‘μικρή’ έκδοση περιλαμβάνει 14 plug-ins των UAD και Harman και η δεύτερη 74 plug-ins. Το ρακ περιλαμβάνει θρυλικά και διαχρονικά εφέ των UAD και Harman, όπως τα dbx 166, το Studer A800 Tape Machine, το Lexicon 224, το LA-2A κλπ. Σημειωτέον ότι ο χρήστης μπορεί να ξεκινήσει από τη μικρή και προσιτή έκδοση (Real Time Rack Core) με τα 14 κανάλια plugins και να την αναβαθμίσει εν συνεχεία, ή να πάει κατευθείαν στη μεγάλη έκδοση Ultimate με τα 74 κανάλια… 

Ένα επιτυχημένο σεμιναριακό 2ήμερο από το Bon Studio
Ομολογουμένως, παρακολουθήσαμε μια ιδιαιτέρως επιτυχημένη διοργανωτικά ημερίδα για τη σειρά ψηφιακών μίξερ Vi της Soundcraft, αν κρίνουμε από την κατάμεστη αίθουσα σεμιναρίων του Bon Studio και στα δυο ημερήσια session (πρωινό και απογευματινό), ενώ όπως πληροφορηθήκαμε, το ίδιο συνέβη και με το σεμινάριο της πιο προσιτής σειράς ψηφιακών μίξερ Si  series της Soundcraft που διεξήχθη την επομένη στον ίδιο χώρο.
Ευχαριστούμε το Bon Studio για τη διοργάνωση και την πρόσκληση και αναμένουμε το επόμενο σεμινάριο – παρουσίαση διότι οι τεχνικοί και οι χειριστές είναι πάντα διψασμένοι για γνώση και μάθηση. Αλλωστε αυτός (τα σεμινάρια δηλαδή) είναι και ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος για έναν κατασκευαστή κι έναν αντιπρόσωπο να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Εις το επανιδείν λοιπόν….

Για περισσότερες πληροφορίες ωστόσο σχετικά με τα μίξερ των σειρών Vi και Si series της Soundcraft, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Bon Studio…

Επαφή
Bon Studio

Rate this item
(3 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση