Διαφήμιση
Πέμπτη, 03 Σεπτέμβριος 2015 12:45

Η αναβίωση της κασσέτας?

Περίεργο, κι όμως αληθινό. Οι κασέτες δεν έχουν πεθάνει. Για την ακρίβεια το τελευταίο διάστημα διανύουν μια περίοδο αναβίωσης. Προσωρινή ή μόνιμη θα το δείξει το άμεσο μέλλον. Αυτά δεν τα λέμε εμείς, αλλά ο πλέον αρμοδιος για να μιλήσει για κασέτες (audiocassette tape) μέσω του ρεπορτάζ του Bllomberg Business απ' το οποίο και αλιεύσαμε την είδηση. Πρόκειται για τον Steve Stepp, ιδρυτή και πρόεδρο της εταιρίας κατασκευής κασετών audio, National Audio Company (ΝAC), η οποία ιδρύθηκε το 1969 και από τότε παράγει ανελλιπώς audio κασέτες. Παρεμπιπτόντως πρόκειται για τον μεγαλύτερο κατασκευαστή κασετών στις μέρες μας και έναν από τους λίγους που συνεχίζουν να επιβιώνουν μέχρι σήμερα.

Οπως ο ίδιος αναφέρει «μπορεί κάποιοι να ισχυρίζονται ότι το μοντέλο λειτουργίας μας στηρίζεται στο πείσμα και τη βλακεία, όμως είμασταν πολύ πεισματάρηδες για να σταματήσουμε»… Και ήδη τα τελευταία χρόνια δικαιώνονται για την υπομονή και την επιμονή τους. Πέρυσι (2014) η εταιρία παρήγαγε πάνω από 10 εκατομμύρια κασέτες, ενώ οι πωλήσεις έχουν ήδη αυξηθεί κατά 20% για το τρέχον έτος.

Ο ίδιος αποδίδει την αναβίωση της κασέτας στο ρετρό κίνημα της κασέτας που παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς όλο και περισσότεροι νέοι κυρίως άνθρωποι που δεν γνώρισαν την κασέτα ως μέσο αποθήκευσης και αναπαραγωγής audio τη γνωρίζουν τώρα και γοητεύονται από τον χαρακτήρα και τον αναλογικό της ήχο. Επίσης υπάρχουν και οι νοσταλγοί της κασέτας που είτε ξαναγυρνούν σε αυτή ή ποτέ δεν σταμάτησαν να τη χρησιμοποιούν. Η NAC συνεργάζεται με μεγάλες δισκογραφικές εταιρίες όπως η Sony Music Entertainment και Universal Music Group, καθώς και με αρκετές indie μπάντες. Περίπου το 70 τοις εκατό των πωλήσεων της εταιρείας είναι από τις κασέτες μουσικής, ενώ οι υπόλοιπες πωλήσεις αφορούν κενές κασέτες. Ωστόσο, όπως ο ίδιος σημείωσε, οι ανεξάρτητες δισκογραφικές, οι αντίστοιχες indie νεοσύστατες μπάντες και η επιθυμία τους για ‘ζεστό’ αναλογικό ήχο είναι ο βασικός λόγος που έχει αυξηθεί η ζήτηση της αναλογικής κασέτας στις μέρες μας.

Περισσότερα για το θέμα μπορείτε να δείτε σε αυτό το video από το Bloomberg Business

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση